PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Bezoek aan het Prehistorisch Dorp

Op 9 september gingen we voor een dagje terug in de tijd. Bij aankomst in het museum werden we in de 16e-eeuwse herberg Den Bonten Os ontvangen met een warm drankje en een stuk arretjescake.

Daarna nam tijdgids Bente ons nog verder terug in de tijd. Naar de tijd van de jagers en verzamelaars, of zoals wij het vroeger op school leerden, naar de prehistorie: letterlijk de tijd voordat de geschiedenis beschreven is. Omdat er alleen resten van voorwerpen en van gebouwen teruggevonden zijn, moet de geschiedenis proefondervindelijk gereconstrueerd worden. Op het museumterrein zijn replica’s gebouwd van tenten, grafheuvels, boerderijen, tuintjes en nog veel meer. Alles is gemaakt met de gereedschappen van toen. Zo ontdekte men hoe de mensen destijds geleefd moeten hebben.

Toevallig werden er net opnamen gemaakt over het gebruik van een spintol. Dit betrof geen replica, maar een echt exemplaar van kwetsbaar glas. Ongelooflijk dat zoiets de tand des tijds heeft doorstaan. Er is een 3D geprinte kunststof replica die we wel even mochten vasthouden.

De tocht ging verder naar de tijd van de eerste boeren. In deze boerderijen kunnen kinderen van de basisschool op kamp om zo te ervaren hoe het leven destijds was. Bij de ijzeroven leerden we hoe er ook in onze omgeving oer te vinden is, waar ijzer van gemaakt kon worden. Bente bracht ons na een rondleiding van 5 kwartier, net voor de bui, terug naar de herberg.

Na de lunch mochten we in de Archeo-Factory echte archeologische vondsten bekijken, bevoelen en bedenken wat het was. Met elkaar en met de museumbewoners gingen we in discussie over wat dit nu voor een stukje gereedschap is en over waarvoor dit prachtige lapje stof gebruikt kan zijn. Leuk om je voor even archeoloog te voelen.

Omdat de benen ondertussen weer wat rust verdiend hadden, gingen we met Rini de Groot, ‘bewoner’ van De Adellijke Hoeve (en van ons eigen Best) naar zijn boerderij waar we op een zacht schapenvachtje op de bank bij de vuurplaats gingen zitten en ons lieten demonstreren hoe vuur gemaakt werd met een tondel terwijl een aantal van ons ondertussen met brandnetelvezel aan het vlechten waren.

Het was een leuke, leerzame en actieve dag.


Bekijk de foto´s hieronder voor een korte impressie van het bezoek aan het prehistorisch diorp in Eindhoven. Foto´s in op groot formaat zien, druk dan op onderstaande groene knop.

Alle foto´s

Bezoek aan het Prehistorisch dorp
Korte impressie

Aanraakbare vondsten

Gids Bente

In de Adellijke Hoeve

Ontvangst

Rini maakt vuur

Spinnen met de spintol

Uitleg ijzer maken

Voelen aan eeuwenoude stof

Wat is dit?