Wat een prachtig kasteel is Kasteel Helmond! Het is volledig ingericht met rijk gedekte tafels, meubilair, kleding uit die tijd. Een prachtig geklede barones geeft de sfeer uit vervlogen tijden nog meer weer. En met de uitleg van de gids gaat het verleden helemaal leven. Lenie Rijkers en Nellie van Laarhoven hadden een leuk programma voor ons georganiseerd, vlakbij huis. Het kasteel stamt uit 1325. Daarvóór was er ook een kasteel Helmond, maar dit was van hout opgetrokken en raakte in verval. De heer van Helmond Berlaer liet de huidige stenen waterburcht bouwen. De ridderzaal was in die tijd de ruimte waar vergaderingen werden gehouden, maar waar ook de ridders ’s nachts sliepen, overdag hun stromatrassen aan de kant veegden. Ook was het de ruimte waar werd gegeten. Er werd een plank met schragen neergezet waarop het eten werd geserveerd. Daarna werd alles weer opgeruimd. Ridder Berlaer en zijn vrouw sliepen in de torenkamer er naast.
In het restaurant werden we hartelijk ontvangen met koffie met een grote keuze uit gebak. Vervolgens kwam onze gids ons ophalen en liet ons het kasteel van boven, in de zalen en torenkamers, tot onder in de kelders zien en vertelde wie de bewoners zijn geweest, en wie de laatste bewoner was die het kasteel heeft bewoond. In de loop der jaren is het kasteel uitgebouwd. De laatste verbouwing is gedaan in 1923 door de gemeente Helmond die er verschillende diensten in vestigde en er ook raadsvergaderingen heeft gehouden. Ook burgemeesters hebben er hun gedistingeerde kantoor gehad. Het bezoek aan het kasteel werd beëindigd met een uitgebreide buffetlunch met alle soorten broodjes, beleg, salade, koffie/thee en jus d’orange.
’s Middags werden we verwacht in het EDAH museum. Ook daar werden we door enkele gidsen hartelijk verwelkomd. De rondleiding startte meteen. Wat een geweldig museum is dit. Na de verhuizing naar het oude van Gend en Loos gebouw komt de zeer uitgebreide museumcollectie prachtig tot z’n recht. In dit gebouw is ook het orgelmuseum gevestigd. Wij hoorden de klanken van het orgel in de verte tijdens de rondleiding. De gids die ons rondleidde had er zelf net zoveel plezier in als wij. Ze genoot ervan dat er bij de bezoekers wel of geen kennis van zaken was. EDAH was de landelijke kruidenier en ontwikkelde zich tot grote supermarktketen. De oprichters waren 4 kruideniers uit Friesland die zich in 1906 vestigden in Noord Brabant. In de jaren vijftig waren er 125 EDAH winkels in 90 plaatsen in Nederland.
Een pauze met een kopje koffie en een crackertje met EDAH jam gaf ons de tijd om ook even in de (museum) winkel rond te kijken. De jam en andere producten waren natuurlijk ook te koop. Na alles bekeken te hebben tot aan het logistiek proces en de expeditie aan toe, was het tijd om naar het station te gaan. NS had snelbussen ingezet vanwege werkzaamheden en die kwamen netjes op tijd om ons weer naar het station Eindhoven te brengen.
Een gezellig en heerlijk etentje in Best bij Il Gusto was een mooie afsluiting van de dag.
Jolien Wiertz