PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Treinreis Delft

Dinsdag 14 november vertrokken we om 9.30 uur met 30 enthousiaste reizigers naar Delft. De stad van de Oranjes en van Delfts Blauw. Om 11.15 uur, een kwartiertje later in verband met werkzaamheden op het spoor, kwamen we aan op het station in Delft. Vervolgens liepen we in ongeveer 20 minuten naar het Royal Delft Museum De Porceleyne Fles, waar de koffie en thee met een lekkere punt appelgebak al voor ons klaar stond.

Rondleiding museum en fabriek

Het Royal Delft Museum is gehuisvest in een prachtig gerenoveerd monumentaal pand. Twee gidsen leidden ons rond door het museum en de fabriek. We liepen langs de vitrines waarin vele soorten en afmetingen van vazen, kannen, potten, schalen en borden staan uitgestald vanaf het ontstaan van het Delfts Blauw tot en met het heden. De gids vertelde over de geschiedenis van het ontstaan van de fabriek De Porceleyne Fles (1653) en hoe het Delfts Blauwe aardewerk wordt gemaakt. In de hoogtijdagen eind 17e eeuw waren er in Delft 32 aardewerkfabrieken, maar na 1800 liep dit aantal snel terug ten gevolge van onder andere de concurrentie van Engels Wedgwood en Oosters porselein dat goedkoper was. Circa 1840 was De Porceleyne Fles de enige overgebleven aardewerkfabriek.

In de fabriek zagen we 2 handschilders bezig met het beschilderen van aardewerken vazen. Interessant detail is dat er wordt geschilderd met een traditionele zwarte verf en dat pas na het afbakken in de oven de kleur verandert in het bekende Delfts Blauw. Delfts aardewerk is overigens niet altijd blauw. Het aardewerk kan uit allerlei kleuren bestaan, zoals rood, geel en groen.
Er was ook nog een leuke keramiek tentoonstelling van Pablo Picasso vanwege het feit dat hij 50 jaar geleden is overleden. Tot slot konden we nog zelf rondkijken in de museumwinkel. Hierna hadden we tot 15.00 uur vrije tijd om te lunchen, een andere bezienswaardigheid te bekijken of de binnenstad van Delft te verkennen.

Bezoek Nieuwe Kerk

Om 15.00 uur wachtten 2 gidsen van Gilde Delft ons op voor een rondleiding door de kerk. Ze gaven een uitgebreide toelichting over het praalgraf ter nagedachtenis aan Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands, en de maquette van de grafkelders van de Koninklijke Familie. Willem van Oranje werd op 10 juli 1584 in Delft vermoord. Hij kon niet in het familiegraf van de Oranjes in Breda worden begraven omdat die stad door de Spanjaarden was bezet. Daarom werd hij bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft. Sinds Willem van Oranje zijn bijna alle leden van de Koninklijke Familie begraven in de Nieuwe Kerk. De grafkelder bestaat uit 3 gedeelten. Direct onder het grafmonument van Willem van Oranje bevindt zich de oudste grafkelder, waarin ook 10 van zijn meest nauwe verwanten liggen. In 1822 werd een tweede grafkelder in gebruik genomen en omdat deze nu vol raakt, werd in 2022 een derde grafkelder gegraven.

Stadswandeling door de regen

Om 16.00 uur gingen we met de gids naar buiten waar het helaas inmiddels flink regende. De gidsen waren er niet minder enthousiast door. Er werd onder andere verteld over de geschiedenis van Delft en haar beroemde inwoners zoals

  1. Hugo de Groot, vooral bekend van zijn ontsnapping uit Slot Loevestein in een boekenkist.
  2. Antoni van Leeuwenhoek die niet de uitvinder is van de microscoop zoals vaak wordt gedacht. Hij kon echter wel glazen maken die tot wel 270x vergrootten terwijl de glazen in de microscopen van die tijd slechts tot 70x konden vergroten.
  3. En Johannes Vermeer, een onbekende schilder in zijn tijd maar die nu wereldberoemd is.

Tot slot liepen we naar Prinsenhof waar de gids ons het verhaal vertelde over de moord op Willem van Oranje door Balthasar Gerards. Dit was tevens het einde van deze interessante stadswandeling.

Om 17.00 uur verzamelden we ons bij Restaurant De Wijnhaven voor een gezellig 2-gangen diner met koffie/thee als afsluiting. Hierna liepen we terug naar het station om de trein naar huis te nemen. Omstreeks 21.30 uur waren we weer in Best waar het nog steeds regende.

Ineke van Genugten

Bekijk alle foto’s