PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Treinreis Breda

Verslag van de treinreis naar Breda op 14 januari 2023

Het regende….
Op 14 januari, om 9.15 uur, hadden 20 deelnemers (goedgemutst en met veel paraplu’s) zich verzameld bij het station voor de trein naar Tilburg en vervolgens naar Breda. Meer deelnemers mochten niet mee vanwege de beveiliging bij het bezoek aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda.
De treinreis ging met enige vertraging voorspoedig en wij stapten het station uit voor een wandeling van 15 minuten door het mooie park Valkenberg naar de Waalse kerk, waarbij het nog steeds regende. Gelukkig konden wij opdrogen in de kerk onder het genot van een kopje koffie of thee met een heerlijk gebakje.

Juweeltjes, idyllisch

Vervolgens kregen wij een rondleiding in de kerk, volgens de overlevering het eerste stenen godshuis van Breda. Daarna werd de groep in tweeën gesplitst, waarbij de ene helft een bezoek bracht aan het naast de kerk gelegen miniaturen- en poppenhuismuseum. Een juweeltje met allerlei miniaturen van de werkelijkheid uit vroegere tijden. Ook het daarbij geschonken bittertje vond gretig aftrek.
De andere helft van de groep bezocht onder leiding van een gids het Begijnhof, dat zich ook naast de Waalse kerk bevindt. Een hele mooie, idyllische en rustige plek in het centrum van Breda. In het hart van het Begijnhof ligt een uitstekend onderhouden tuin met wel 300 verschillende soorten kruiden. Ook konden wij gaan zitten op her en der staande bankjes, maar vanwege de plensregen hebben wij daar toch vanaf gezien.

In het Begijnhof woonden vroeger de begijnen, vrome, alleenstaande vrouwen, die in de stad “goede werken” deden in het onderwijs en de ziekenzorg. Maar helaas zijn die tegenwoordig niet meer te vinden, dus wonen er nu andere mensen.

Smakelijke anekdotes

Daarna hadden wij vrije tijd om te lunchen, te winkelen of andere bezienswaardigheden te bekijken. Om 15.00 uur werden wij verwacht bij het Kasteel van Breda, waar sinds 1826 de KMA is gevestigd. Achteraf bleek, dat wij al om 14.00 uur werden verwacht. Dat vonden wij, eerlijk gezegd, niet zo erg, want het regende nog steeds flink.
Twee enthousiaste gidsen hebben ons rondgeleid door de diverse gebouwen en ons vergast op smakelijke anekdotes.

En toch werd het droog….

Daarna wandelden wij met de twee gidsen naar de Grote Kerk in het centrum van Breda, waar wij een gedegen uitleg kregen. Een aantal voorvaderen van Willem van Oranje liggen hier begraven.
Omdat de excursie door de KMA en de Grote Kerk door het enthousiasme van de gidsen was uitgelopen, moesten wij (nog steeds door de regen) snel terug naar het station.
De terugreis verliep voorspoedig en om 18.00 uur waren wij weer terug in Best.

Wij sloten de dag af met een diner bij Il Gusto in de Boterhoek.
En na het diner bleek het voor het eerst die dag droog te zijn!
Heel veel dank voor onze uitstekende begeleiders Cor van den Bosch en Jolien Wiertz.

Dick de Jong

 

Foto´s Treinreis Breda