PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Op donderdag 25 en vrijdag 26 augustus naar Zwolle en Hattem

Het is een zonnige donderdagmorgen op 25 aug en het belooft een warme dag te worden. Er staat een vrolijk groepje bij het station in Best. Als er een auto voor komt rijden stappen drie van hen in en weg zijn ze weer.
Het zijn de deelnemers aan de tweedaagse treinreis naar Zwolle en Hattem. Omdat er geen treinen naar Den Bosch rijden hebben organisatoren Ellen en Dick de Jong een aantal PVGE-leden bereid gevonden hen per auto naar Den Bosch te brengen. Geweldig !

Van Den Bosch gaat het per trein verder naar Zwolle en per bus naar het Campanille hotel waar een kopje koffie met iets lekkers op ons wacht. Dan een korte wandeling naar de prachtige Hofvlietvilla voor een prima verzorgde lunch. Daarna staan twee enthousiaste gidsen klaar om ons mee te voeren door de verrassende steegjes en straten van deze Hanzestad met prachtige gevels en gebouwen uit de 14e en 15e eeuw. Met mooie verhalen over de “Peperbus”, de toren van de O.L.V. Basiliek met daarin het ‘Moordenaarskruis” en de oude raadszaal van het Gemeentehuis waar recht gesproken werd met houten en ijzeren zwaard.
Na “een uur, vanwege de warmte”, die op ons verzoek toch 1.5 uur werd, was iedereen toe aan een verkoelend drankje op het terras. We namen afscheid van de gidsen en konden de rest van de middag zelf invullen. De 1e dag werd afgesloten met een diner in restaurant Het Refter.

Vrijdag was het weer omgeslagen. De uitbundige zon had plaats gemaakt voor een bewolkte lucht en ook de drukkende warmte was verdwenen. Na een heerlijk ontbijt reden we via de bagagekluisjes op station Zwolle met de bus naar Hattem. Ook een Hanzestad en in het verleden concurrent van Zwolle en Kampen. Na een korte wandeling door de historische straten werden we ontvangen in het Bakkerijmuseum. Hier zijn allerlei bakkers en banketbakkers benodigdheden te zien en wordt een inkijkje gegeven in hun leven van 100 jaar geleden.
Een hoogtepunt was de bakkersdemonstratie. Vanwege de vakantie gericht op de aanwezige jeugd, maar ook wij weten nu allemaal hoe een broodkonijn te maken met krenten als oogjes. Niet met rozijnen! En hoe een perfecte broodvlecht te maken met vier strengen.

Tot het diner kon iedereen daarna de tijd zelf invullen met een bezoek aan het Anton Pieck museum, het Jan Voermanhuis en/of een wandeling door dit prachtige vestingstadje met de leuke winkeltjes. Bij Banka sloten we ons bezoek in Hattem af. Een voorspoedige treinreis bracht ons weer terug naar Best.
Dick en Ellen, als organisatoren en begeleiders van deze reis: super bedankt. Het waren heerlijke en verrassende dagen. Graag tot volgende jaar!

Foto´s

Ans Wester