PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Alzheimer Café Best, Oirschot en Son & Breugel

‘Aan het eind van de avond ben ik altijd blij dat ik er ben geweest’
Het Alzheimer Café Best Oirschot Son & Breugel (BOS) is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden en andere belangstellenden. Iedere vierde woensdag van de maand ontvangt het café in Zalencentrum ’t Zand in Oirschot bezoekers vanaf 19 uur. Aanmelden is niet nodig. Vanuit Best bezoek en veel mensen om diverse redenen elke vier weken het café.
Belangstellenden uit Oirschot, Son & Breugel en De Beerzen worden ook uitgenodigd de bijeenkomsten van het Alzheimer Café BOS te bezoeken. Een vaste bezoeker uit Oirschot en een enthousiaste gastvrouw leggen uit wat hen boeit.

Door Theo Louwers

Eerst even kort wat het Alzheimer Café inhoudt. Het is een plek om lotgenoten te ontmoeten. Tijdens de informele bijeenkomsten krijgen bezoekers informatie over dementie en kunnen ideeën en ervaringen worden uitgewisseld. Een Alzheimer Café biedt gezelligheid, muziek (soms live) en verrassende ontmoetingen. Iedereen is welkom. Neem vooral iemand mee is het advies. Dat kan een geliefde zijn, maar ook een vriend, buurvrouw of familielid.

Trouwe bezoeker

Christ van der Heijden (87) is één van de trouwe bezoekers van het Alzheimer Café Best Oirschot Son & Breugel. “Ik heb een grote familie en kennissenkring en zit en zat in veel besturen van verenigingen. Mijn vrouw is overleden. Toen ik 80 jaar werd, wilde ik mijn verjaardag weer vieren. Ik heb aangegeven dat ik geen cadeaus wilde. Wie iets wilde geven, kon geld in een trommel doen voor een goed doel. Ik koos voor het lokale Alzheimer Café BOS. Toen ik na mijn verjaardag de trommel opende, bleek er € 650 euro in te zitten. Een flink bedrag. Ik heb de voorzitter van het Alzheimer Café opgebeld en hem medegedeeld wat het resultaat van mijn actie was. Hoe gaan wij het doen, vroeg ik hem. Hij is het geld komen halen en ik kreeg een uitnodiging om het café een keer te bezoeken.”

Mensen mens

Christ van der Heijden was onder andere voorzitter van het NCB Mannenkoor met een bezetting uit 35 verschillende dorpen. In die hoedanigheid kreeg hij een paar keer te maken met mensen met beginnende dementie. Zijn interesse was gewekt.
“Je ziet mensen langzaamaan verdwijnen als gevolg van dementie”, vertelt Christ. “Ik ben een mensen mens, ben graag met mensen in gesprek. Niet via de telefoon, maar ik zit graag tegenover ze. Dan pas kun je veel bereiken. Ik ben naar één van de avonden van BOS gegaan en was meteen betrokken. Van alles wat er wordt verteld kan ik dingen gebruiken. Soms vraag ik me wel eens af wat ik er ga doen, maar aan het eind van de avond ben ik altijd blij dat ik er ben geweest. Ik wil er heen en ga graag met mensen in contact. Ik wil op mijn leeftijd niet stilzitten. Elke avond is een bevestiging dat het de moeite waard was.”

Gastvrouw

Joke van Hout werkte dertig jaar in de zorg. Nu werkt ze op dagbesteding Het Scheieind in Oirschot waar mensen met dementie hun dagbesteding hebben. “Ik kreeg op een keer een advertentie onder ogen waarin ze voor het Alzheimer Café gastvrouwen zochten. Ik werd aangenomen en ben nu acht jaar bij het Alzheimer Café betrokken”, vertelt Joke. “Ik heb me goed ingelezen in het onderwerp en sta meestal bij de foldertafel. Mensen informeren over het onderwerp waarover ze iets willen weten.
Per avond komen er tussen 40 en 70 mensen. De avonden van Alzheimer Café BOS leveren altijd iets op en je krijgt er veel voor terug. Het publiek is heel divers. Ik ben er trots op dat we dit al 8 jaar doen.”
Joke is ook gastvrouw bij Dementievriendelijk Oirschot. Op verschillende manieren wordt er gewerkt om inwoners van Oirschot om te laten gaan met mensen met dementie.

Wat is dementie?
Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Daarnaast komen vasculaire dementie, fronto-temporale dementie en Lewy body dementie veel voor. Dementie is een ingewikkelde en ingrijpende hersenziekte die veel vragen oproept. Op avonden van Alzheimer Café BOS wordt geprobeerd antwoord te geven op die vragen.