PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Treinreis Culemborg

Datum: 11 mei 2023, vertrek 9:15 uur, vanaf station Best
Informatie: Jolien Wiertz, tel 0499-330044
Inschrijven: niet meer mogelijk, kosten € 47,50 p.p. , incasso 8 mei.
Let op! in de loop van de dag zullen we redelijk veel trappen moeten lopen
Bridgid en Leo de Wals hebben deze reis voorbereid. Er kunnen maximaal 36 personen mee,

Culemborg, de mooie vrijstad aan de Lek met zijn oude binnenstad is zeker een bezoek waard. De geschiedenis gaat terug naar de middeleeuwen, de naam Culemborg is al genoemd in een akte uit 1281. De huidige stad heeft veel te danken aan de laatste telg van het geslacht Van Culemborg, Vrouwe Elisabeth, die van 1475 tot 1555 leefde. Zij stichtte het Elisabeth-gasthuis, een hofje met huizen voor oude mannen en vrouwen, en schoot het geld voor de bouw van het Stadhuis en de toren van de Sint-Janskerk voor. Uit haar erfenis werd het Elisabeth Weeshuis gebouwd. Dit weeshuis doet nu dienst als museum en bibliotheek.

Dagprogramma
We vertrekken van station Best om 9.15 uur en komen aan in Culemborg rond 10.30 uur. In ongeveer 20 minuten lopen we naar het centrum waar we eerst koffie/thee drinken in “Brazzerie Wees is Anders” in het complex van het Elisabeth Weeshuis. Al het gebak komt van de bakkerij van zorgboerderij De Witte Schuur.
Daarna worden we opgehaald door gidsen die ons mee zullen nemen voor een stadswandeling van ongeveer anderhalf uur. Niet alleen het prachtige stadhuis, maar ook de unieke stadsmuur, de opvallende synagoge en vele andere gebouwen zijn te bewonderen. Na de rondleiding heeft iedereen tijd om te lunchen, te winkelen of een bezoekje te brengen aan het Elisabeth Weeshuis museum (gratis met Museumkaart of Rembrandtkaart, anders € 8,50).

Stadhuis
Om 15.00 uur worden we verwacht bij het stadhuis, waar 2 gidsen klaarstaan om ons een kijkje te laten nemen in dit monumentale gebouw. Wij zien bijvoorbeeld de Centrale Hal/de Waag, de
Stadskelder die vroeger gebruikt werd als vleeshal (1543-1760) en de prachtige Schepenkamer met zijn rijk geornamenteerde schoorsteenmantel. Ook de Polderkamer, de Gemenelandskamer en de Koffiekamer zijn het bekijken waard. En niet te vergeten op de bovenste verdieping de Schutterszaal, oorspronkelijk bedoeld voor de beraadslagingen van de schepenen.

Diner
Na het bezichtigen van het stadhuis lopen we weer richting station, waar we om 17.00 uur gezamenlijk gaan eten in Italiaans restaurant Una Volta. Het restaurant bevindt zich in het complex van de Gelderlandfabriek naast het station, in de oudste ruimte van de fabriek, de prachtige locomotiefloods uit 1868. We kunnen genieten van de Mama’s tafel, wat in houdt dat we als een echte Italiaanse familie de gerechten samen delen. Uiteraard zal er rekening worden gehouden met vegetariërs, eventuele allergieën en dieetwensen, mits die bij de inschrijving zijn vermeld.
Na het eten lopen we weer naar het station voor de trein van 19.29 uur, met aankomst in Best omstreeks 20.45 uur.

Hoeveel kost het?
De prijs voor deze reis is € 47,50 p.p. Dit is inclusief koffie met gebak, een stadswandeling met gids, rondleiding in het stadhuis en het diner. De kosten zijn exclusief andere consumpties en het treinkaartje, waar je zelf voor moet zorgen.

Inschrijven is niet meer mogelijk