PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Treinreis Breda

Treinreis Breda

Datum: zaterdag 14 januari, vertrek 9:30 uur, vanaf station Best
Informatie: Jolien Wiertz, tel 0499-330044
Inschrijven: deze reis is inmiddels volgeboekt!

De stad Breda is gekozen door Cor van den Bosch en Jolien Wiertz om van dichtbij bijzonder­heden te bekijken. Breda is de kern van de gelijknamige gemeente, die begin dit jaar rond 184.000 inwoners telde, daarmee de derde gemeente van Noord-Brabant is en de negende van Nederland.

Eeuwenlang was Breda een belangrijke garnizoens- en vestingstad en nog steeds speelt ze met de Koninklijke Academie (KMA) en het hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht een rol binnen de Nederlandse krijgsmacht. Met de zetel van een bisdom, een rechtbank en een Kamer van koophandel vormt Breda het politieke, administratieve en religieus-bestuurlijke hart van West-Brabant. Breda is gelegen aan een knooppunt van water-, spoor- en autowegen en bezit dan ook vanouds veel handel en industrie.

Organisatie van de dag

We vertrekken om 9.30 uur van station Best. Vanuit het station in Breda lopen we over een brede wandelweg. Volgen we de mieren op de stoeptegels dan wan­delen we via de brug over de rivier de Mark, door het prachtige park Valkenberg naar de Waalse Kerk. Daar worden we onthaald op koffie/thee en gebak.

Miniaturen- en Poppenmuseum

In het complex van de Waalse Kerk zit ook het Miniaturen- en poppenhuismuseum en het Begijnhof. Dit museum is een juweeltje! Je vindt er eeuwenoude miniaturen van de werkelijkheid, zoals bijvoorbeeld een stoffenwinkeltje uit de jaren ’50, een oud café, een grachtenpand van een Joodse familie, dagelijkse keukentjes, een hele afdeling van huisjes in de stijl van Anton Pieck en nog veel meer!

Begijnhof

Een idyllische, rustige plek in het bruisende centrum van Breda, waar je je even terug waant in de tijd. Dat is het Begijnhof. Tot in de negentiger jaren van de vorige eeuw woonden hier begijnen, vrome, alleenstaande vrouwen die in de stad ‘goede werken’ deden in het onderwijs en de ziekenzorg. In vergelijking met zusters in een kloosterorde legden begijnen geen eeuwige gelofte af en mochten wel eigen bezittingen hebben. In het hart van het Begijnhof ligt een uitstekend onderhouden tuin, met 300 verschillende soorten kruiden, voorzien van bordjes met de Latijnse en Nederlandse naam. We krijgen in beide complexen een rondleiding.

Van 12.00-14.30 uur is er vrije tijd om wat te winkelen in Breda, te lunchen. Of je neemt je eigen boterham mee om tijdens het winkelen te nuttigen.

Rondleiding door Kasteel van Breda

Om 15.00 uur bezoeken we het kasteel van Breda. We krijgen er onder leiding van het Gilde de Baronie een rondleiding ‘In de sporen van Willem van Oranje’. In dit kasteel is sinds 1826 de Koninklijke Militaire Academie gevestigd. Omdat het kasteel zich op militair terrein, bevindt, gelden er strenge voorwaarden:

Je moet je legitimeren bij de wacht met een identiteitsbewijs, dat je op een aanmeldformulier hebt vermeld
Er mogen geen tassen en rugzakken mee naar binnen, wel kleine handtassen.
Visitatie van de handtas kan onderdeel uitmaken van de toegangsprocedure.
Tijdens de wandeling moet je bij de groep blijven en aanwijzingen van de gids opvolgen
Gedraag je op deze werk/woonlocatie van defensiepersoneel als een gast.

We hebben besloten om in deze periode waarin het vroeg donker is, de trein vroeger dan gebruikelijk naar Best te nemen. We zullen het afsluitend diner in een van de restaurants in Best gebruiken.

Kosten

Deze reis kost € 47,50. Dat is inclusief ontvangst Waals Kerk met koffie/thee en iets lekkers, entree en rondleidingen in Miniatuurmuseum, Begijnhof en Kasteel, diner in restaurant. Het is exclusief treinkaartjes, lunch en andere consumpties. De meeste leden van de treinreisclub hebben een treinabonnement waarmee per abonnement 3 personen met 40% korting mee kunnen reizen. De automatische incasso zal plaats vinden op 9 januari.

Inschrijving

Inschrijven niet meer mogelijk, deze treinreis is volgeboekt!

Vergeet niet alle persoonsgegevens en je dinerkeuze (vis, vlees, vegetarisch) aan te geven.