PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Treinreis Apeldoorn – Paleis het Loo

Datum: Donderdag 21 maart.
Samenkomst: 9:00 uur, trein van 9:1 uur vanaf station Best
Informatie: Jolien Wiertz, tel 0499-330044
Inschrijven: tot 29 februari; vanaf vandaag gesloten.
Kosten: € 40,00 pp met museumjaarkaart of Vriendenkaart, zonder museumkaart € 57,50. Incasso: 18 maart
Met deze reis kunnen maximaal 30 personen mee en wordt georganiseerd door Cor en Jolien v.d. Bosch

Op deze treinreis bezoeken we één locatie, namelijk Paleis Het Loo. De reis er naar toe duurt ca. 2,5 uur. Maar dat is niet de reden dat we op dezelfde plaats blijven. Er is in en rond het Paleis ontzettend veel te zien. De keuze laten we vrij aan jullie eigen interesse, al is er wèl voor alle deelnemers een audiotour geboekt, (zie c. d. en e.) Op deze manier ben je vrij om te kiezen waar je mee wil beginnen. Ook is voor iedereen het shuttlebusje geboekt. Deze (gele of groene) busjes rijden regelmatig over het terrein rond.

De volgende onderdelen zijn te bekijken:

  1. De paleiswinkel, op twee niveaus
  2. De vaste presentatie ‘De Oranjes’ met een film en prachtige grote schilderijen van de Oranjes vanaf het jaar 1568
  3. De audiotour route Oost: Willem en Mary de eerste bewoners van Paleis, een dramatische mix van macht, politiek, familie en geloof. Het jonge echtpaar wordt koning en koningin van Engeland. En daarmee wordt Paleis Het Loo het centrum van de Europese macht.
  4. De audiotour route West: Huis van Wilhelmina. Zij woont haar hele leven op Paleis het Loo. Je ziet de kamers en zalen die zij bewoonde tijdens de 19e en 20e eeuw.
  5. De audiotour route West: Thuis bij de Oranjes. Hoe is het om in een paleis te wonen.
    Achter het paleis de tuinen van Willem en Mary met indrukwekkende fonteinen en tuinbeelden
  6. De koetshuizen op het stallenplein met de tentoon gestelde Koninklijke koetsen en auto’s
  7. Het dakterras is te bezoeken en bereikbaar per lift plus de trappen (let op: voor mensen met goede conditie)

Dagprogramma

Samenkomst 9.00 uur op het station in Best, om te vertrekken met de trein van 9.15 uur.
Met twee overstappen (Den Bosch en Utrecht) komen we rond kwart over elf aan op station Apeldoorn. Vandaar nemen we de bus naar paleis het Loo. Vanaf de bushalte is het ca. 10 minuten lopen naar het museum-restaurant. Daar staat één kopje koffie/thee met gebak voor ons klaar.

Paleis Het Loo
Om ca half één gaan we gezamenlijk naar de ingang van het paleis. Hou je museumkaart en entreebewijs gereed want dit wordt bij de ingang gecontroleerd. Ook als je later weer naar buiten gaat en terugkomt.
Met de trap of lift dalen we af naar het entreebalkon (dit klinkt hoog, maar het ligt verdiept). Dit is het nieuw aangebouwde deel van het paleis, geheel uitgevoerd in wit marmer, (zie a. en b.) Hier zijn de informatiebalie, de toiletten, de paleiswinkel en een gratis garderobe, waar je jas wordt aangenomen. Ook kun je je tas en jas achterlaten in de gratis kluisjes (deze zijn te openen met je entreebewijs, hou dat dus bij de hand). Aan de rechterkant is de vaste presentatie ‘De Oranjes’.

De audiotourapparaten krijg je bij de informatiebalie.

Wanneer je nog iets wil eten dan kan je in een van de restaurants terecht, of je neemt een boterhammetje mee. In de tuinen of het stallenplein zijn fijne plekjes om de meegebrachte lunch op te eten. In het paleis is eten en drinken niet toegestaan vanwege de museale collectie.

Voor meer informatie zie https://paleishetloo.nl/

Vrije tijd en aansluitend diner
Wanneer je genoeg hebt gezien en wat vrije tijd wilt, neem je de bus 304 of 102 naar het Marktplein. Je bevind je dan midden in het centrum van Apeldoorn. In een plattegrondje wordt voorzien. Van het Marktplein naar ons restaurant is ca 15 minuten lopen.
We zien elkaar dan om 17.00 uur terug in Anatolisch Restaurant Galippos, Hoofdstraat 10a, Apeldoorn. Keuze uit kip, vlees of vegetarisch.
Om uiterlijk half acht lopen we naar het station Apeldoorn. Dit is hooguit 10 minuten lopen.
Om 19.44 uur nemen we de trein terug naar Best waar we om 21.45 uur aankomen.

Hoeveel kost het?
€ 40,00 met MJK of Vriendenkaart of €57,50 zonder MJK. De kosten zijn inclusief één kopje koffie/thee met gebak, het audiotourapparaat, de shuttlebus (als je die nodig hebt), de entree in het paleis, de hoofdmaaltijd en nagerecht en 1 drankje (er zijn geen alcoholische dranken).

Inschrijven: kon tot uiterlijk 29 februari. De inschrijving is nu gesloten