PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

DUITSLAND – BERLIJN & POTSDAM

6-daagse busreis naar Berlijn met excursiedag naar Potsdam.
Zondag 14 t/m 19 mei 2023, vertrek 08.00 uur: vanaf parkeerplaats den Ekker.
Inschrijven: Inschrijven niet meer mogelijk, deze reis is VOL!

 

Berlijn de hoofdstad en deelstaat van Duitsland, gelegen aan de Spree, waar deze uitmondt in de Havel. Met ca. 3,6 miljoen inwoners behoort deze stad tot een van de boeiendste wereldsteden. Berlijn, in de jaren twintig de culturele metropool van Europa, bezit nog steeds z’n geheel eigen karakter en charme. Geen enkele andere stad in Duitsland heeft een zo gevarieerd cultureel aanbod en zoveel uitgaansmogelijkheden en belevenissen van allerlei soort. De hoofdstad Berlijn is altijd weer een bezoek waard. Na de eenwording in 1990 vloeiden Oost- en West-Berlijn samen tot een metropool zonder scheiding. Een stad met een kosmopolitisch uiterlijk welke tegelijk ook een sfeer van dorpse vriendelijkheid uitstraalt. Wij laten je alle facetten van deze mooie stad zien. Denk maar eens aan Checkpoint Charlie, de Brandenburger Tor, de Reichstag, de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, Schloß Charlottenburg met het schitterende Schloßpark. Maar Berlijn is ook een winkelparadijs, wat dacht je van de Kurfürstendamm met een lengte van 3,5 kilometer. Kortom te veel om op te noemen.

Reisprogramma:
Dag 1 Heenreis en de Innerdeutsche Grenze: Berlijn is vanaf Best gemakkelijk in één reisdag te bereiken. Via de Duitse autobanen met regelmatig een stop rijden we naar de vroegere Innerdeutsche Grenze bij Helmstedt-Marienborn ofwel Checkpoint Alpha. De Grensovergang Helmstedt-Marienborn was tijdens de deling van Duitsland vanwege zijn geografische ligging de grootste en belangrijkste grensovergang in de Duits-Duitse grens. De korte route (170 km) over land van de Bondsrepubliek Duitsland (West-Duitsland) naar de enclave West-Berlijn liep via deze grenspost. De grensovergang bestond tussen 1945 en 1990. De eerste controlepost werd hier op 1 juli 1945 geplaatst, op de scheidingslijn tussen de Britse en Sovjet- bezettingszones. Deze controlepost moest internationaal spoorwegverkeer en verkeer op de snelweg tussen Hannover en Berlijn controleren. De tijdelijke houten gebouwen stonden exact op de grens van de zones. Op 30 juni 1990 om middernacht werd de grensovergang opgeheven, precies 45 jaar na de opening. We arriveren omstreeks 18.00 uur in ons hotel. Aansluitend kamerindeling en diner.

Dag 2 Op ontdekking in Oost en West: Na het ontbijtbuffet vertrekken we met onze gids naar het centrum. Vandaag begint onze eerste verkenning van wereldmetropool Berlijn. In de ochtend zien we volgende belangrijke monumentale bouwwerken de revue passeren. De Marienkirche, Alexanderplatz met de Fernsehturm, Rotes Rathaus, Nikolaiviertel, Hackesche Markt waar we een stop maken bij de Hackesche Höfe. De Oranienburger Straße met de Synagoge, Friedrichstrasse, Theaterquartier, Hauptbahnhof, Regeringswijk, Rijksdag, Congreshal, Kasteel Bellevue en de Siegesäule. Rond het middaguur zijn we bij de Berliner Dom, bezoek aan het middaggebed (15 min.) met orgelspel. Aansluitend bezoek aan het Humboldtforum (maquette) met vrije lunch in de selfservice van dit indrukwekkende gebouw. Vanmiddag het Berlijnse Westen met de Kurfürstendamm, Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche (kort bezoek), langs de ambassades in de Tiergartenstraße, Kulturforum met de Philharmonie, Potsdamer Platz. Vervolgens wandeling vanaf de Gendarmenmarkt met het concertgebouw, Bebelplatz (met de opara en de universiteit), Unter den Linden (met het beeld van de treurende moeder), Spree-eiland met de oude musea, het recent nagebouwd kasteel (Humboldtforum, nu museumscomplex). We eindigen bij het KaDeWe, (Kaufhaus des Westens). Een monumentaal gebouw met daarin alles te koop wat je kunt bedenken. Na een korte pauze rijden we terug naar ons hotel.

Dag 3 De muur en porselein: Vandaag zien we een ander gedeelte van de stad. In de ochtend zien we olv onze gids de Gedenkstätte Berliner Mauer, (stuk originele/dubbele muur), de hippe wijk Prenzlauer Berg, de Alexanderplatz, de Karl Marx Allee (vroegere Stalin Allee met Sowjet-architectuur), het Russisch monument in het park van Treptow en de East-side-galerie. Omstreeks het middaguur schepen we in voor een boottocht van ca. 2 uur en 15 minuten. De indrukwekkende vaartocht gaat helemaal van oost naar west, onderweg genieten we van een lunch aan boord (Kalte Platte met koffie/thee). Na de boottocht bezoeken we kasteel Charlottenburg, hier maken we een wandeling rond het kasteel en brengen we een bezoek aan het oudste deel, het middendeel met het porseleinkabinet. Na dit bezoek gaan we terug naar het hotel.

Dag 4 de Hollandse en Russische wijk: Vandaag bezoeken we o.l.v. onze gids Potsdam. Potsdam is een plaats even buiten Berlijn waar men talrijke paleizen met enkele uitgebreide parken vindt. In de ruim 1000 jaar oude stad zetelden vroeger de heersers van het koninkrijk Pruisen in hun zomerverblijven. We rijden via het beurs- en congrescomplex, AVUS, de Wannsee en de brug van Gienicke naar Potsdam. Hier volgt een sightseeing en maken we een stop bij de oude markt met het nagebouwde kasteel. Vervolgens brengen we een bezoek aan slot Sanssouci met de terrassen en de parktuinen. Aansluitend met onze touringcar rond het park tot bij het Neues Palais. Voor de vrije lunch maken we een stop in de Hollandse wijk. Vanmiddag vervolgen we onze tour en zien we de Russische wijk en slot Cecilienhof, bekend van de conferentie van Potsdam. Later in de middag keren e terug naar Berlijn met een stop bij de burg van Glienicke.

Dag 5 Checkpoint Charlie en een mooi uitzicht: Na het ontbijt rijden we wederom onder leiding van onze gids via de stilgelegde luchthaven Tempelhof en het Joods Museum naar het muurmuseum. Beter bekend als Haus am Checkpoint Charlie, dat de geschiedenis van de Berlijnse Muur en de situatie in de verdeelde stad documenteert. In het museum over de Berlijnse Muur worden onder andere de volgende onderwerpen getoond: de opstand van de stad op 17 juni 1953, de Muur van 13 augustus 1961 tot aan de val, de gebeurtenissen rondom Checkpoint Charlie, de ontsnappingspogingen om in West-Berlijn te komen en de vreedzame strijd voor de mensenrechten. Na dit bezoek is er een wandeling via de Topgrafie des Terrors, de vroegere centrales van de SS en GeStaPo naar de Potsdamer Platz, hier bezoek en tevens lunchgelegenheid. Vanmiddag vervolgen we de wandeling via het Holocaustmonument, de Brandenburgse Poort, de Pariser Platz naar de Rijksdag. Vervolgens gaan we naar het Humboldtforum op het Spree eiland vanwaar we vanaf het dak een spectaculair uitzicht genieten.

Dag 6 Terugreis: Na het ontbijt nemen we afscheid van directie en personeel van ons hotel Via de Duitse autobanen keren we huiswaarts. We besluiten de reis met een heerlijk afscheidsdiner, waarna u weer wordt teruggebracht naar uw opstapplaats.

Ons hotel: City Hotel Berlin East ****
Ons hotel is gelegen in voormalig Oost-Berlijn, op ca. 20 minuten van hartje centrum Berlijn. Alle kamers zijn voorzien van badkamer met wc, föhn, tv, airconditioning en bureautje. Het hotel beschikt over een receptie met lounge, lift, gezellige huisbar, terras en een restaurant. In het gemoedelijk ingerichte restaurant staat ‘s morgens een uitgebreid ontbijtbuffet klaar. Het diner is een 3-gangen diner in buffetvorm.

De prijs van deze vakantiereis bedraagt: € 822,00 per persoon.
Toeslag 1 persoonskamer € 100,00 p.p. (14 stuks, daarna op aanvraag)

Bij de reissom is inbegrepen:
De reis per luxe touringcar voorzien van bar, modern geluidssysteem met DVD, panoramacamera en airco; alle kamers voorzien van badkamer met wc, föhn, tv, airconditioning en bureautje, de verzorging op basis van halfpension; uitgebreid ontbijtbuffet en 3-gangen diner in buffetvorm, gratis Wi-Fi; de excursies (inclusief alle genoemde entrees); Nederland sprekende gids in Berlijn en Postdam van dag 2 t/m dag 5; oortjes waarmee de gids goed verstaanbaar is; kasteel Charlottenburg met het porseleinkabinet; boottocht met lunch als omschreven; entree slot Sanssouci met terrassen en parktuinen; entree muurmuseum; het afscheidsdiner; de diensten van uw ervaren chauffeur/reisleider.
Alle taxen; calamiteitenfonds; reserveringskosten; SGR Consumentenbijdrage.

Niet bij de reissom inbegrepen:
Annulerings- en/of reisverzekering; persoonlijke uitgaven; niet genoemde maaltijden, dranken en eventuele niet genoemde entrees

Voor deze busreis gelden de dan geldende maatregelen omtrent COVID-19 indien van toepassing

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Lenie Rijkers: 06-42121760 voor e-mail: gebruik deze link.