PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Busreis naar Zwitserland en Italië is vol

ZWITSERLAND – ITALIË

9–Daagse busreis naar Zwitserland en Italië.

Datum: van zondag 25 augustus t/m 2 september 2024
Kosten: € 1320,00; toeslag 1-persoonskamer: € 125,00
Uiterste inschrijfdatum: 15 mei 2024
Vertrek 08.00 uur: vanaf parkeerplaats den Ekker.

DEZE REIS ZIT VOL
Een plekje op de wachtlijst? Bel Rob Bol

Zwitserland – Italië.
De eerste 2 nachten zijn we in de plaats Savognin in Graubünden. Graubünden is het grootste kanton van Zwitserland, grenzend aan Italië. In het uiterste westen ontspringt de Rijn. Deze rivier loopt via een mooi dal naar het oosten en bereikt bij de hoofdstad Chur het dichtstbevolkte gedeelte van het kanton. In het midden van het kanton vinden we het Albulatal. In dit smalle dal liggen leuke dorpjes zoals Filisur en Bergün. Een goede indruk van al dit moois krijg je wanneer we met bus en trein door het landschap toeren.

Savognin
Dit oude bergdorp is uiterst centraal gelegen voor het maken van onze uitstapjes. Savognin is een idyllisch plekje in het uitgestrekte hooggelegen dal van het Surses. Een indrukwekkend landschap met ruige bergketens, steile ravijnen en heuvelachtige bergweiden.
De resterende 5 nachten zijn we in Premeno wat gelegen is in Piemonte. De naam Piemonte betekent letterlijk aan de voet van de bergen. In het noorden grenst Piemonte aan Zwitserland. De geschiedenis van Piemonte begint met de val van het Romeinse Rijk toen de Romeinen zich uit het gebied terugtrokken. Piemonte is één van de rijkste gebieden van Italië. Het noordelijke deel ligt in de Alpen, het zuidelijke deel in het heuvelland dat de overgang vormt tussen de Alpen en de Povlakte.

Premeno
Is ook wel het balkon aan het Lago Maggiore genoemd, ligt op een hoogte van 850 meter. Premeno is een luchtkuuroord met een fantastisch uitzicht op het Lago Maggiore, de Borromeïsche eilanden, en de toppen van de Monte Rosa. De plaats is verder gekend om zijn historische kern van oude huizen met natuurstenen daken en de fascinerende villa’s.

Reisprogramma:

Dag 1 Heenreis,
Vertrek vanaf den Ekker in Best. Via de Duitse en Zwitserse autobanen rijden we naar het plaatsje Savognin in Zwitserland. Met onderweg regelmatig een stop arriveren wij omstreeks 18.00 uur bij ons hotel.

Dag 2 De wereldberoemde Bernina Express
Vandaag staat een indrukwekkende reis naar Mediterrane streken met de Bernina Express op het programma. Een treinreis die na tientallen keren nog altijd het summum der treinreizen is! De Bernina Express is van oudsher dé trein om Graubünden te doorkruisen. Wij rijden de klassieke route van Tiefencastel via Filisur, Pontresina en Poschiavo naar Tirano. Deze reis duurt meer dan 3 uur. Na het vertrek rijdt de trein al snel een groen dal in. In deze streek zijn veel oude burchten te zien. Vlak voor Filisur rijdt de trein over het beroemde Landwasserviadukt. De trein rijdt langs de berghelling, parallel aan het riviertje Albula, en blijft hoogte winnen. Via enkele keerlussen worden nog wat extra verticale meters overwonnen. Meteen na Preda begint de tunnel onder de Albulapas. Aan de andere kant komt de trein in het Val Bever terecht, en vervolgens in het brede dal van het Oberengadin. Na Pontresina wordt weer hoogte gewonnen en rijdt de trein op weg naar de Berninapas langs de schitterende Morteratsch-gletscher. Eenmaal op de Berninapas rijdt u hoog boven de boomgrens langs het Lago Bianco, dat zijn naam dankt aan het feit dat het ’s winters compleet is dichtgevroren. Daarna volgt een lange afdaling naar het dal van Poschiavo, waar een Italiaanse cultuur heerst inclusief palmbomen en wijngaarden. Even voorbij Brusio is er een heel apart bouwwerk: een keerlus op een viaduct. Je kunt vanuit de achterkant van de trein de voorkant tegenover je zien rijden. De rit eindigt enkele kilometers over de Italiaanse grens in Tirano. Vanaf Tirano rijden we met onze bus weer terug naar ons hotel. Dat de treinreis met de Bernina Express tot de mooiste ter wereld behoort, bewijst het feit dat het traject in juli 2008 door UNESCO is opgenomen in zijn lijst van werelderfgoederen.

Dag 3 Chur & op de sporen van de Glacier Express
Deze morgen bezoeken we Chur, één van de oudste steden van Zwitserland. Het centrum van Chur bestaat uit twee gedeelten. Het wat nieuwere deel ligt het dichtste bij het station en daar vindt u de grotere warenhuizen. Even verderop ligt het historische deel van de stad, met leuke pleintjes, smalle straatjes en kleinere winkels. Chur is één van de plaatsen in Graubünden met een ruim winkelaanbod, bovendien zijn er de nodige restaurants en cafés om de inwendige mensen te versterken. Vanmiddag doorkruisen we een schitterend gebied in Zwitserland, op de sporen van de wereldberoemde Glacier Express. Deze treinrit maken we met de treinen van de Rätischebahn. Onderweg kun je genieten van een prachtig landschap. De trein start in Chur en rijdt via Disentis/Mustér naar Andermatt. Na vertrek uit Chur rij je door het Rijndal, u volgt een traject waarbij je witte rotswanden zult zien. Dit deel van de Rijn wordt ook wel de “Swiss Grand Canyon” genoemd. Net voor Andermatt begint de klim naar de Oberalppas waar zowel de Rijn als de Rhône ontspringt. In Andermatt aangekomen beginnen we met de reis naar ons hotel in Italië.

Dag 4 San Carlo Borromeo & Arona
Vandaag doen we het wat rustig aan. Na het ontbijt rijden we langs het Lago Maggiore naar Arona. Vanaf vandaag hebben we 4 dagen een gids van het hotel die de reizen begeleid. Allereerst rijden we naar een heuvel net buiten Arona voor een bezoek aan het reusachtige standbeeld van de heilige kardinaal en aartsbisschop San Carlo Borromeo, het standbeeld is gemaakt van koper en maar liefst 35 meter hoog. Vanaf het terras kunt u het uitzicht genieten. Vervolgens bezoeken we Arona. Arona is met 15.000 inwoners een van de grotere plaatsen aan het Lago Maggiore en vooral ’s zomers is het gezellig in het mooie stadje aan het meer. Hier geniet je van prachtige vergezichten over het meer. Over de boulevard kun je heerlijk flaneren. Na de verwoesting van Milaan in 1162 door Frederik Barbarossa kwam Arona tot bloei dankzij de vele hierheen gevluchte families uit Milaan. Ook bij deze stad stond vroeger een machtige burcht, de Rocca di Arona, die samen met de Rocca di Angera aan de overkant van het Lago Maggiore het zuidelijk deel van het meer beheerste. Van deze burcht resteren echter slechts ruïnes, nadat Napoleon hem in 1800 verwoestte. De resten liggen in een stadspark in Arona. Het oude gedeelte van de stad met middeleeuwse, smalle straatjes komt uit op het prachtige Piazza del Popolo, het handelscentrum van Arona. Vanaf het plein kom je op de boulevard, dat je een geweldig uitzicht biedt op de Rocca di Angera aan de overkant van het meer.

Dag 5 Palmen Express
Vandaag staat een tocht met de Centovalli-baan op het programma. Deze treinrit, ook wel de Palmen Express genoemd, rijdt vanaf Domodossola door de mooiste dalen aan de zuidzijde van de Alpen en langs kristalheldere stuwmeren en Santa Maria Maggiore (dal der 100 valleien) naar het Zwitserse Locarno. Locarno ligt op een hoogte van 196 meter nabij de monding van de Maggia in het Lago Maggiore, met 14.000 inwoners. Locarno staat bekend als Mondain kuuroord, toeristisch centrum en congresstad met het 14e eeuwse slot. Jaarlijks vindt het filmfestival van Locarno plaats. De stad heeft een goed bewaarde en autovrije historische binnenstad, met veel gerestaureerde bouwwerken waaronder de Romaanse kerk San Vittore in Muralto met 16e eeuwse klokkentoren en diverse fraaie burgerhuizen. In Locarno maken we een stop waarna we met de trein weer terugkeren naar Domodossola. Voor de liefhebbers maken we na het diner een een korte wandeling onder begeleiding van onze gids. We wandelen naar het uitzichtpunt San Salvatore waar u kunt genieten van een panoramisch uitzicht op het Lago Maggiore en de Monte Rosa. Met de vereenzaamde vissersbootjes is dit een waar sprookje om te zien.

Dag 6 Eeuwenoud & machtige bergen
Aan de voet van de Himalaya-wand van de Monte Rosa kunt u een verbazingwekkende plek ontdekken. Hout en steen combineren in een sfeer die uniek is in de wereld. Welkom in Macugnaga, Anzasca-vallei Letterijk gelegen aan de voet van de majestueuze oostkant van de Monte Rosa. Kenmerkend voor Macugnaga is de Oude Kerk, een romaans gebouw uit de 14e eeuw, geflankeerd door een grandioze eeuwenoude lindeboom met een stam omtrek van 7 meter. De oorspronkelijke naam van Macugnaga was Z’Makanà, in het Walser-Duitse Titsch. De eerste permanente boerennederzetting dateert uit de tweede helft van de 13e eeuw en was het werk van de Walser, een bevolkingsgroep uit het Zwitserse Saastal. Nadat ze de Monte Moro-pas waren overgestoken en zich hadden gevestigd in de hooglanden van de Anzasca-vallei en in andere steden in het Ossola-gebied, vonden de Walsers in het gletsjerbekken van Macugnaga een geschikte plaats voor de veeteelt en landbouw. Met een hoogte van 2600 meter en een breedte van zo’n drie kilometer is de muur uniek in de Alpen en heeft hij Himalaya-achtige proporties. Nadat we het Lago Maggiore hebben verlaten gaan we omhoog in het ruige natuurgebied. Het uitzicht is adembenemend, als we gemoedelijk door het dal naar het dorp Macugnaga rijden dat aan de voet van het Monte Rosa massief ligt, een van de hoogste bergen van de Alpen. Eenmaal in het dorp bezoeken we een museum dat u kennis laat maken met de gebruiken in deze vallei. Aansluitend genieten we van een typische lunch en maken we een spectaculaire tocht met de kabelbaan naar de Monte Moro met een geweldig uitzicht op de Macugnaga Alpen en de gletsjer.

Dag 7 Internationale markt & Spaans Italië
’s Morgens ben je vrij of neem je deel aan een wandeling. We bekijken het oude gedeelte, eens een Romeinse nederzetting die in de 17e eeuw is uitgebreid door enkele Spaanse families. Deze nederzetting bestaat voor 70% uit natuurstenen bouwwerken. ’s Middags rijden we met een lokale bus naar Intra. Hier bezoeken we de internationale markt van Intra, de markt vinden we in het centrum, in verschillende straten worden door de marktkooplieden hun waren aangeprezen. Verder is het ook goed toeven in het mooie centrum van Intra, hier zijn diverse mooie boetiekjes afgewisseld met gezellige terrassen en mooie ijssalons.

Dag 8 Prachtige vergezichten
Na het ontbijt nemen we afscheid van ons hotel in Premeno. Onderweg naar ons overnachtingshotel nabij het Zwarte Woud maken we een schitterende tocht over de Gotthardpas, uiteraard met regelmatig een fotostop. Later in de middag komen we aan bij ons hotel.

Dag 9 Huiswaarts
Na het ontbijt keren we via de Duitse autobanen naar Nederland. Wanneer de reistijd het toelaat maken we een stop in een leuke plaats op de route. We besluiten de reis met een heerlijk afscheidsdiner, waarna je weer wordt teruggebracht naar onze opstapplaats.

De hotels

Jufa Hotel Savognin
We logeren 2 nachten in een uitstekend hotel gelegen in het kleine centrum. Alle kamers zijn voorzien van bad/douche, föhn, wc, telefoon, tv en balkon. Het hotel beschikt verder over een lift, receptie, Spa afdeling en een panoramaterras. Eveneens is er een gezellige bar met lounge. In het restaurant wordt ‘s morgens een goed ontbijtbuffet en ‘s avonds een uitstekend 3-gangen menu geserveerd.

Hotel Vittoria
We logeren 5 nachten in een uitstekend 3-sterren+ hotel, gelegen in het kleine centrum van Premeno. Alle kamers zijn voorzien van bad of douche, wc, telefoon en tv. Het hotel beschikt verder over een lift, receptie, een gezellige bar, lounge en een sfeervol ingericht restaurant. In de mooie tuin vinden we een uitgebreid terras met verschillende zitjes. ‘s Morgens kunt u genieten van een uitstekend ontbijtbuffet en ‘s avonds van een uitstekend 3-gangen keuzediner.

Hotel Am Froschbächel
We logeren 1 nacht in een uitstekend hotel gelegen nabij het Zwarte Woud.

De prijs
De prijs van deze vakantiereis bedraagt: € 1320,00 per persoon.
Toeslag 1 persoonskamer € 125,00 p.p. (14 stuks, daarna op aanvraag).

Bij de reissom is inbegrepen:
De reis per luxe touringcar voorzien van bar, modern geluidssysteem met DVD, panoramacamera en airco; de verzorging op basis van halfpension, zoals omschreven bij de hotels; alle kamers met genoemde faciliteiten; de excursies (inclusief de genoemde entrees); gratis Wi-Fi; treinrit de Bernina Express met panoramatrein; treinrit op de sporen van de Glacier Express met panoramatrein; begeleiding in Italië door een deskundige gids van dag 4 t/m dag 7; entree terras San Carlone; treinrit Centovalli-baan VV; kabelbaan, typische lunch en museum Macugnaga; muziekavond met live-muziek; diapresentatie met kleine verrassing; vervoer met lokale bus op dag 7 ivm vrije dag chauffeur; het afscheidsdiner; alle taxen; calamiteitenfonds; reserveringskosten; SGR consumentenbijdrage; de diensten van uw ervaren chauffeur/reisleider.

Niet bij de reissom inbegrepen:
Annulerings- en/of reisverzekering; persoonlijke uitgaven; niet genoemde maaltijden, dranken en eventuele niet genoemde entrees

Deze reis is al volgeboekt!

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Rob Bol: 06-22904310, voor e-mail: gebruik deze link.