PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Busdagtocht Willemstad en Tiengemeten

Stadswandeling Willemstad & Rien Poortvliet museum op Tiengemeten.
Donderdag 13 juli 2023. Vertrek 08.00 uur: vanaf parkeerplaats den Ekker.
Deze busdagtocht is inmiddels VOL!

Willemstad
Vanuit Best rijden wij rechtstreeks naar Willemstad, hier hebben wij de eerste stop van vandaag. Uiteraard beginnen we eerst met een kopje koffie of thee met gebak. Willemstad de vestingstad waar Volkerak en het Hollands Diep samenkomen. De oorspronkelijke naam was Ruigenhil, vanaf 1584 werd de vestingstad Willemstad genoemd, ter ere van Willem van Oranje, die in dat jaar werd vermoord. Willem van Oranje maakte van Ruigenhil in 1583 een versterking. Het doel hiervan was het verdedigen van de zeearmen die toegang boden tot Holland. Zelfs Napoleon bouwde er verdedigingswerken, zoals Fort Sabina in Willemstad. In 1970 werd de gehele voormalige vesting, inclusief de binnenstad en het schootsveld, tot beschermd stadsgezicht verklaard. Er bestaat een band tussen Willemstad en de familie Van Oranje; een van de titels van Willem-Alexander is Heer van Willemstad. Verder staan er verschillende monumentale gebouwen in Willemstad zoals het Mauritshuis, de koepelkerk, de Heilige Maagd Maria kerk en nog meer.

Inmiddels zijn de gidsen ook gearriveerd en gaan we naar de koffiestop aan de stadswandeling beginnen. De gidsen weten je veel te vertellen over deze prachtige vestingstad. Na afloop van de wandeling heb je nog heel even de tijd om zelf wat rond te kijken. We dienen tijdig Willemstad te verlaten zodat we niet te laat aankomen bij de Pont om ons naar de Tiengemeten te brengen.

Tiengemeten
Een eiland in Zuid Holland en is sinds de herindeling in 2019 onderdeel van de gemeente de Hoeksche waard. Het eiland is 7 km lang, het wordt beheerd door Natuurmonumenten als natuurgebied. Het eiland is alleen te bereiken met een veerpontje vanuit Nieuwendijk. Ondanks het kleine eiland heeft het vele gezichten. Zo is op het westen van het eiland de natuur wat ruiger en dankzij de grote kreek die verbonden is met het Haringvliet maak je hier de getijden mee. Op het oostpunt van het eiland, de Oude Polder herleeft het negentiende-eeuwse boerenlandschap. In het midden van het eiland zie je een open moeraslandschap. ’s Winters is dit één grote watervlakte met watervogels in alle soorten en maten. ’s Zomers valt de plas droog. Dan kom je vogels als de kluut en de steltloper tegen, op zoek naar voedsel.

Aangekomen op het eiland gaan we eerst lunchen, een klein stukje lopen naar het restaurant waar de lunch voor je klaar staat. De lunch is net wat anders dan je normaal bent gewend, een bijzonder, uiterst smakelijk geheel van streekproducten, aangeboden door jullie PVGE- Best reiscommissie.

Je brengt een bezoek aan het Rien Poortvliet museum, hier vind je veel verschillende werken van zijn hand en leren je veel over de man Rien Poortvliet zelf. Hij heeft nooit schilderles gehad, heeft zichzelf leren schilderen, en hoe! Sinds 2009 kun je de originele werken in het museum komen bewonderen. Ook ga je het Landbouwmuseum bezoeken, het museum brengt door middel van een prachtige collectie de landbouwmechanisatie van 1920 tot 1955 in beeld.

Je kan niet het eiland verlaten zonder dat je dit veelzijdige landschap hebt bewonderd, dit doen we met een huifkartocht (met paarden of me tractor). De gids die meegaat zal je veel vertellen over dit prachtige eiland. Dan is het alweer tijd om het eiland te verlaten, we gaan weer met het pontje naar het vasteland waar de touringcar weer voor je klaarstaat. We rijden richting ons dineradres voor een goed drie gangen diner waarna wij u weer retour brengen naar de opstapplaats.

Verwachte thuiskomst: 20.45 uur.
De prijs van deze tocht bedraagt: € 93,50 per persoon

Inschrijven is gesloten. Deze busdagtocht zit vol!

Bij de reissom is inbegrepen: Vervoer per luxe touringcar, 1x koffie of thee met gebak, stadswandeling Willemstad met de gids, overtocht met pontje van en naar Tiengemeten, de streeklunch, bezoek Rien Poortvlietmuseum, bezoek Landbouwmuseum, rondrit met huifkar, drie gangen diner.

Voor deze dagtocht gelden de dan geldende maatregelen omtrent COVID-19 indien van toepassing

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Truus Emmers: 06-24151068 voor e-mail: gebruik deze link.