PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Busdagtocht Maastricht

Datum: Vrijdag 4 oktober 2024
Vertrek:  09.00 uur: vanaf parkeerplaats den Ekker.
Verwachte thuiskomst: 20.00 uur
Prijs van deze tocht: € 97,25 per persoon Bij de reissom is inbegrepen: Vervoer per luxe touringcar, 1x koffie of thee met Limburgse vlaai, boottocht op de Maas met koffietafel en kroket, entree & rondleiding Jezuïetenberg en het drie gangen diner.
Informatie: Lenie Rijkers 06-42121760 of via deze e-maillink.

Inschrijven

De rondvaart op de Maas

De rondvaarten op de Maas bieden door de seizoenen altijd weer een afwisselend beeld. Een tocht in de vroege herfst is een feest van kleuren. Al het gebladerte is nog aan bomen en struiken maar heeft groen gewisseld voor geel, oker en rood. Langs de route zijn er de bezienswaardigheden van het markante oude centrum, nieuwe en historische kades en het buitengebied richting Belgische grens.

 

De Jezuïtenberg

Maastricht ligt aan de voet van de Sint-Pietersberg, tussen het Plateau van Margraten, het Plateau van Caestert en de Haspengouw. Bij het punt waar de rivier de Jeker in de Maas uitmondt. Het centrum van de stad ligt op een hoogte van ca. 50 meter boven NAP. De buitenwijken liggen over het algemeen hoger. Het laagstgelegen deel van de gemeente is de rivier de Maas bij Itteren, het hoogste punt is de Sint-Pietersberg met 109 meter. D’n Observant is met ruim 170 meter weliswaar hoger, maar dit betreft een kunstmatige heuvel.  Een uniek onderaards museum in de Cannerberg te Maastricht en sinds 1996 een beschermd Rijksmonument. Even buiten Maastricht, vlakbij de grens met België, bevindt zich één van de mooist bewerkte kalksteengroeven ter wereld, de Jezuïetenberg. Het begin van de ontginning van de Fallenberggroeve, waartoe de Jezuïetenberg behoort, ligt al vele eeuwen terug, toen men de kalksteen gebruikte als bouwsteen. Dat zich in het gangenstelsel nu een uniek onderaards museum bevindt is te danken aan de paters Jezuïeten uit Maastricht. Tussen 1860 en 1960 trokken scholastieken en theologanten van de Jezuïetenorde op hun vrije woensdag ter ontspanning de groeve in. Zij maakten er tekeningen, schilderijen, sculpturen en beelden hetgeen resulteerde in een unieke verzameling kunstwerken, zeer de moeite waard om te gaan bekijken! De jezuïeten vestigden zich in 1574 al in Maastricht, waar ze een college en klooster stichtten. De jezuïeten is een religieuze orde binnen de katholieke kerk, ook wel Sociëteit van Jezus genoemd. Het zijn kritische intellectuelen die zichzelf tot doel stellen hun naasten te helpen. Vaak kregen jezuïeten opdracht van de paus om op missie te gaan.

Dagprogramma:
Vanaf uw opstapplaats rijden we richting Limburg, onderweg maken we een stop voor een lekker kopje koffie of thee met Limburgse vlaai. Hierna vervolgen wij onze weg, in Maastricht gaat u aan boord van een 50- minuten durende rondvaart. Ondertussen dat u aan het genieten bent van het prachtig zicht op de stad wordt door de bemanning een goed verzorgde koffietafel met kroket geserveerd.

Na afloop van deze boottocht staat de bus weer voor u klaar en rijden wij naar de Jezuïetenberg. Hier wordt u welkom geheten door de gidsen die u vakkundig uitleg geven over dit prachtige museum onder de grond. Dan is het alweer tijd om van al dit moois afscheid te nemen. Onderweg maken we nog een stop voor een drie gangen diner waarna wij u weer retour brengen naar uw opstapplaats.

Verwachte thuiskomst: 20.00 uur

De prijs van deze tocht bedraagt: € € 97,25 per persoon

Inschrijven

Bij de reissom is inbegrepen: Vervoer per luxe touringcar, 1x koffie of thee met Limburgse vlaai, boottocht op de Maas met koffietafel en kroket, entree & rondleiding Jezuïetenberg en het drie gangen diner.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot: Lenie Rijkers 06-42121760 of via deze e-maillink.