PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

7–Daagse busreis Duitsland – Oberpfälzer Jura – Velburg

Datum: Woensdag 22 t/m 28 mei 2024
Vertrek:   07.00 uur   vanaf parkeerplaats den Ekker.
Deze reis is VOL. Inschrijven is niet meer mogelijk
Prijs van deze vakantiereis bedraagt: € 750,00 per persoon.
Toeslag 1 persoonskamer: € 69,00 p.p. (14 stuks, daarna op aanvraag)
Informatie: Wim Steenks: 06-83335445 voor e-mail: bericht aan Wim Steenks

Duitsland – Oberpfälzer Jura – Velburg.

Met de Oberpfälzer Jura wordt hoofdzakelijk het in de Oberpfalz gelegen deel van de Fränkische Jura bedoeld. Het strekt zich uit over de districten Amberg-Sulzbach, Neumarkt in der Oberpfalz, Regensburg, Kelheim, Schwandorf en Nürnbergerland. De natuurlijke grenzen worden gevormd door het Sulztal, Altmühltal, Donautal, Naabtal en het Pegnitztal. Het landschap wordt gekenmerkt door hoogplateaus met graslanden, weiden, velden en bossen, die worden onderbroken door kleine waterlopen of met bos bedekte bergen. Het hoogste punt van de Oberpfalz en de op een na hoogste van de gehele Fränkische Jura is de 652 meter hoge Poppberg in de gemeente Birgland.
Velburg telt ca. 5200 inwoners. De barokke huizen staan dicht bij elkaar. Ze zijn rood, geel, groen, oranje of blauw geverfd, de ramen en deuren hebben doorgaans witte kozijnen. De laagste ramen liggen maar net één meter boven de grond. Het gras voor de huizen is groen, de bomen bloeien, bloemetjes in de mooiste kleuren. Aan het hoofd van het schilderachtige stadspleintje staat het mooie, beigekleurige raadhuis in nieuw gotische stijl met zijn indrukwekkende, lichtrode kantelen. Aan de Burgstrasse staat de parochiekerk met de opvallende uikoepel. En op de berg en over het hele stadje heerst de ruïne van het kasteel Velburg. Vandaag de dag is Velburg bekend om zijn König-Otto-Tropfsteinhöhle (druipsteengrot). Verder heeft het plaatsje enkele gasthuizen met gezellige terrassen en een paar winkeltjes.

Reisprogramma:

Dag 1 – Daar gaan we weer: Vertrek van Den Ekker in Best.
Met regelmatig een stop arriveren we rond 17.30 uur bij ons hotel in Velburg.

Dag 2 – Altmühltal, Ingolstadt en Audi.
Vandaag beginnen we met een bezoek aan Dietfurt in het Atlmühltal hier kunnen we een kijkje nemen in het leuke stadje. Na dit bezoek gaan we verder naar Ingolstadt. Ingolstadt telt ca. 137.000 inwoners, waarmee het de 6e grootste stad is in Beieren. De rivier de Donau loopt door de stad heen. Het belangrijkste symbool van de stad is de Liebfrauenkirche, een kloosterkerk. De stad heeft een mooie Altstadt met diverse monumentale gebouwen, zoals de kleurrijk geschilderde huizen in de charmante Ludwigstrasse en het Oude stadhuis uit de 16e eeuw. Er zijn verschillende musea in Ingolstadt waaronder het Duitse Museum voor medische geschiedenis. Een bijzondere attractie is de universiteit, deze werd gesticht in 1472 en is de oudste universiteit in Beieren. Deze universiteit werd beroemd over de hele wereld, dankzij de roman Frankenstein van Mary Shelley. Aan de oever van de Donau vinden we het 20 hectare grote Klenze Park. Later brengen we een bezoek aan het Audi-forum (museum). We maken een reis door de tijd. Met de lift (tijdmachine) reizen we van de begane grond naar de 3de etage, terug naar het jaar 1899, waar de rondgang begint. De eerste 2 etages zijn verdeeld in de tijdperken van 1899 t/m 1945 en van 1946 tot 2000. Ieder gedeelte geeft een overzicht met tekst en beeld over de tentoongestelde voertuigen. Er zijn meer dan 80 auto’s en motoren die u meenemen door de geschiedenis van Audi. Hierna rijden we terug naar Velburg.

Dag 3 – Nürnberg met toeristentreintje.
Vandaag brengen we een bezoek aan het mooie centrum van de stad Nürnberg. Deze stad wordt enorm gewaardeerd, zelden zien wij zo’n mooie stad. Nürnberg is zo goed bewaard gebleven of dusdanig goed herbouwd dat het voor een doorsnee bezoeker nauwelijks te zien is wat zich hier heeft afgespeeld. De vroegere woningen in de binnenstad lijken wel alsof ze voor Prinsen gebouwd zijn. Om u een goede indruk van de stad te geven word je comfortabel rondgereden met een toeristentreintje waarbij je langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad komt. Na deze leuke kennismaking heb je vrije tijd in het verkeersluwe centrum.

Dag 4 – Hooggelegen monument en de Donau.
Na het ontbijt rijden we naar de Befreiungshalle (bevrijdingshal) in Kehlheim. Dit monument staat op de 120 meter hoge Michelsberg boven de stad. Het monument staat van Regensburg uit gezien Donau opwaarts aan de monding van het Altmühl/Main-Donau-Kanaal in de Donau. De bevrijdingshal werd gebouwd als herinnering aan de gewonnen veldslagen tegen Napoleon tijdens de bevrijdingsveldslagen van 1813 tot 1815. De opdrachtgever van dit monument was König Ludwig I. von Bayern. Je hebt hier de gelegenheid om een korte wandeling te maken en de bevrijdingshal te bekijken, of een bezoek te brengen aan het dicht bij de busparkeerplaats gelegen restaurant met winkeltje. Na dit bezoek rijden we naar de aanlegsteiger en maken we een boottocht door de Donaudurchbruch nabij het stadje Kelheim. Hier wringt de wereldberoemde Donau zich eerst door een kloof met veel bomen, rotsen en zelfs stranden. Dit deel van de Donau behoort tot de mooiste van de rivier.

Dag 5 – De 2000 jaar oude stad met veel flair.
Vandaag staat de meer dan 2000 jaar oude Domstad Regensburg op het programma. Onder leiding van een gids bekijken we deze mooie stad. De stad is gelegen aan de monding van de Naab en de Regen in de Donau, met ca. 138.000 inwoners. De stad is zeer rijk aan historische bouwwerken, waaronder vijfentwintig kerken, en heeft een middeleeuws centrum. Vermeldenswaardig zijn de oorspronkelijk Romaanse Dom Sint Peter met de 101 meter hoge torens en de fraaie gebrandschilderde ramen en het voormalige klooster Sankt Emmeran, dat door de familie Thurn und Taxis omgebouwd is tot paleis. De geschiedenis van de stad gaat terug tot de Keltische tijd. Na de rondleiding heb je voldoende vrije tijd om de stad zelf te ontdekken. Op de terugweg maken we nog een stop bij een leuke chocolademanufactuur, hier heb je de mogelijkheid om wat lekkers te kopen.
Vanavond staat er een gezellige muziekavond op het programma.

Dag 6 – König-Otto Druipsteengrot.
Vanmiddag rijden we met auto’s naar de druipsteengrot even buiten onze vakantieplaats Velburg, hier worden we vriendelijk ontvangen door Vincent en zijn personeel, Vincent komt oorspronkelijk uit Nederland. Op het gezellige terras genieten we van een lunch, daarbij zijn er keuzemogelijkheden die enkele dagen van tevoren moeten worden doorgegeven. Na de lunch bezoeken we onder leiding van Vincent de druipsteengrot.

Dag 7 – Terugreis.
Na het ontbijt nemen we afscheid van directie en personeel van Hotel zur Post. Via de Duitse autobanen keren we huiswaarts. We besluiten de reis met een heerlijk afscheidsdiner, waarna je weer wordt teruggebracht naar onze opstapplaats.

Hotel zur Post

Het traditionele familiehotel ligt in het centrum van Velburg. Hotel-Gasthof zur Post was vroeger een brouwerij en een postkantoor. Alle kamers zijn voorzien van bad/douche, wc, telefoon en tv. Verder is het hotel van alle gemakken voorzien en beschikt over een lift, receptie, lounge, bar, Stube, taverne en een gezellige biergarten. In een van de gemoedelijke restaurants vindt u ‘s morgens een extra uitgebreid ontbijtbuffet en ‘s avonds een 3-gangen keuzemenu. Verder wordt er éénmaal tijdens ons verblijf een muziekavond georganiseerd.
De prijs van deze vakantiereis bedraagt: € 750,00 per persoon.
Toeslag 1 persoonskamer € 69,00 p.p. (14 stuks, daarna op aanvraag)
Bij de reissom is inbegrepen:
De reis per luxe touringcar voorzien van bar, modern geluidssysteem met DVD, panoramacamera en airco; de verzorging op basis van halfpension, uitgebreid ontbijtbuffet, 3-gangen keuzemenu; alle kamers met bad/douche, wc, telefoon en tv; de excursies (inclusief de genoemde entrees); entree Audi forum; toeristentreintje Nürnberg; boottocht op de Donau; gids in Regensburg; muziekavond met live-muziek; vervoer naar de druipsteengrot met lunch en entree; het afscheidsdiner; alle taxen; calamiteitenfonds; reserveringskosten; SGR consumentenbijdrage; de diensten van uw ervaren chauffeur/reisleider.

Niet bij de reissom inbegrepen: 
Annulerings- en/of reisverzekering; persoonlijke uitgaven; niet genoemde maaltijden, dranken en eventuele niet genoemde entrees.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Wim Steenks: 06-83335445 voor e-mail: bericht aan Wim steenks