PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

6-daagse reis naar Blankenberge

Deze reis zit vol

Datum: 2 t/m 7 mei
Informatie: Hr. Cor van den Bosch 06 50638128
Opgeven: uiterlijk 10 maart 2022

Belgische Kust: De Belgische kust is circa 67 kilometer lang en ligt in de provincie West Vlaanderen. De kust behoort tot een van de topattracties van België. Naast heerlijke stranden en boulevards vinden we hier ook veel cultuur en geschiedenis. Eind 19e eeuw, in de periode die bekend stond als de Belle époque, begon door de economische welvaart het toerisme op te komen aan de Belgische kust. De stranden van soms 500 meter breed en een duingordel van circa 2,5 km breed in combinatie met de mooie plaatsen en het polderlandschap zorgen deze reis voor veel afwisseling.

Blankenberge

De West Vlaamse plaats Blankenberge behoort tot een van de belangrijkste badplaatsen van België. De van oorsprong oude vissersplaats verkreeg in de 13e eeuw stadsrechten. De vroegere vissers konden tot vlak voor de 2e W.O. actief blijven. Tijdens de oorlog werd de haven vernield. In de 19e eeuw bouwde men het bekende Kursaal, het casino van Blankenberge. Verder heeft de stad nog diverse monumentale bouwwerken ter bezichtiging zoals het oude stadhuis.

Reisprogramma:

Dag 1 ‘T Stad:

Vertrek uit Best. We rijden naar ons koffieadres voor koffie met gebak, na de koffiestop rijden we naar Antwerpen oftewel ’T Stad zoals de Antwerpenaren hun geliefde stad graag noemen. We maken een ruime stop in het centrum zodat u in de gelegenheid bent om te lunchen en de stad te bekijken. Na dit bezoek rijden we naar Blankenberge. Na het inchecken volgt het diner in het hotel.

Dag 2 Daar aan de haven:

In de voormiddag bent u vrij om op eigen gelegenheid onze vakantieplaats Blankenberge te bekijken. Vanmiddag rijden we naar Zeebrugge, hier maken we een interessante boottocht van circa 75 minuten door de haven van Zeebrugge. Met een goede uitleg aan boord gaan we voorbij aan de zeeschepen en zien we de diverse havenactiviteiten.

Dag 3 Stad in de Westhoek en de IJzer:

Vandaag brengen we een bezoek aan Veurne. Veurne bijzonder door zijn vredige uitstraling, een mooie stad met vele monumentale bouwwerken. Het gebied, waar de stad nu is opgetrokken, was vroeger een zoutwinningsgebied. Veurne werd voor het eerst vermeld in 877 als Furnu en zou mogelijk zijn ontstaan rondom één der burchten die door de Graaf van Vlaanderen eind 9e eeuw tegen de invallen van de Vikingen werden opgericht. De Grote Markt van Veurne vervult haar rol van centraal stadsplein al eeuwenlang. De eerste stenen voor de imposante Sint-Walburgakerk werden gelegd op het einde van de 13e eeuw. Bijna tegelijkertijd werd de Sint-Niklaaskerk, die vlakbij ligt gebouwd. Verder zijn noemenswaardig; het Stadhuis uit de 16e eeuw in Vlaamse renaissancestijl, het Landshuis, een voormalig gerechtshof, de laatgotische Belforttoren, thans Unesco Werelderfgoed. Het Spaans Paviljoen, de Vleeshal, het Bakkerijmuseum, het neogotische station en nog veel meer. De stad heeft ook een keur aan gezellige terrassen en restaurants en de nodige leuke winkels ontbreken ook niet. Na ons bezoek gaan we naar Diksmuide waar we de IJzertoren bezoeken. De IJzertoren is in de eerste plaats een herdenkingsmonument voor de Vlaamse gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, maar hij staat tegelijk ook symbool voor de aan de IJzer ontstane wil tot meer politieke verzelfstandiging van Vlaanderen. De toren heeft 22 verdiepingen en telt 462 trappen, en werd gebouwd met onder andere 325.000 bakstenen, 388 ton ijzer en 3000 m³ gewapend beton. De 22 verdiepingen van de IJzertoren zijn ingericht als een museum over Oorlog, Vrede en Vlaamse ontvoogding. Voor diegene die minder goed ter been zijn is er per lift een speciale route olv een gids door het museum. Andere kunnen olv een gids het totale museum bekijken.

Dag 4 In Flanders Fields:

Vandaag brengen wij, deels onder leiding van een gids, een bezoek aan de mooie stad Ieper en omgeving. Er wordt veel verteld en gezien wat te maken heeft met de Eerste Wereldoorlog. Ieper telde in de 13e eeuw 40.000 inwoners. Getuigen van de middeleeuwse rijkdom waren de Lakenhalle en de St.-Maartenskathedraal. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de hele stad met de grond gelijk gemaakt. Er bleven alleen ruïnes over. De belangrijkste historische monumenten werden na de Eerste Wereldoorlog volgens hun oorspronkelijke aanzicht herbouwd. Binnen de deels bewaard gebleven stadswallen bevindt zich de gotische Lakenhalle, waar thans een herinneringsmonument voor de Eerste Wereldoorlog is gevestigd, met in het midden de 70 meter hoge belfort, bekroond met smeedijzeren draak. De Menenpoort is de populaire benaming voor het British Missing Memorial Monument, waar dagelijks om acht uur ’s avonds de “Last Post” wordt geblazen als groet aan de gesneuvelde Engelse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. 500.000 soldaten stierven in en rond Ieper. Essex Farm cemetery is één van de 150 Britse militaire begraafplaatsen. Naast de begraafplaats werkte de Canadese dokter John McCrae. Hij schreef er het gedicht “In Flanders Fields”. WOI was een loogravenoorlog. Tyne Cot cemetery op de heuvelrug bij de gemeente Passendale is een must. Met 12.000 witte grafzerken, de grootste Britse begraafplaats ter wereld. De gids vertelt u o.a. waarom er een aantal graven kriskas door elkaar liggen, terwijl andere in perfecte rijen staan. Het programma ziet er voor vandaag als volgt uit. Bij aankomst heeft u voldoende vrije tijd om de stad op eigen gelegenheid te bezoeken en de inwendige mens te versterken. Op afgesproken tijd staat de bus weer klaar en starten we de rondleiding met gids. Na de rondleiding gaan we naar ons restaurant in Ieper voor het diner. Aansluitend bezoeken we de Menenpoort voor de last post waarna we weer terugkeren naar ons hotel.

Dag 5 De Belgische kust en IJsland:

Na het ontbijt rijden we naar Oostende. Hier brengen we een bezoek aan de Amandine 0.129’ dit was de laatste IJslandvaarder en herinnert aan de meest beruchte periode uit de Vlaamse visserijgeschiedenis toen de vissers wekenlang de mooiste en lekkerste vis achterna gingen naar het ijskoude maar zuivere water rond IJsland. De IJslandvaarder werd door de stad Oostende aangekocht en volledig gerenoveerd. De modernste audiovisuele technieken werden aangewend om het leven aan boord van een IJslandvaarder zo authentiek en realistisch mogelijk weer te geven. Die aanpak wordt ook aangehouden voor de inrichting van het dek, het visruim, de kajuiten en de machinekamer. Met levensgrote poppen, geluiden en zelfs geuren wordt de indruk gewekt dat men echt aan het varen is. Rond de achterzijde van het schip een tweede blikvanger: de reconstructie van een straatje uit het Oostendse Visserskwartier anno 1960 met winkeltjes, een café en zelfs een bordeel. Aansluitend bent u vrij in het centrum. Oostende is een gezellige badplaats met een brede boulevard, visstalletjes langs de kade, een grote jachthaven en een gezellig oud centrum met veel terrasjes en winkeltjes. Door de veerdienst met Engeland straalt Oostende een internationaal karakter uit. Later in de middag rijden we langs de kust, via Bredene en de Haan, waar we nog een stop maken, terug naar Blankenberge.

Dag 6 Huiswaard en stad aan de Schelde:

Na het ontbijt gaan we uitchecken. We rijden naar Oudenaarde. Oudenaarde met ca. 29.000 inwoners was de stad in Europa bekend om haar wandtapijtenproductie, een nijverheid die haar bloeiperiode meemaakte in de 16e eeuw. De stad aan de Schelde heeft diverse grotere en kleinere monumenten. Denk hierbij aan het stadhuis, de Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk en de Sint-Walburgakerk. Maar ook het kleinere pittoreske begijnhof, het statige Huis Margaretha van Parma, de Boudewijntoren en het 18e eeuwse vleeshuis. Na een ruime stop rijden we verder naar ons restaurant voor een typische Belgische maaltijd als afsluiter van deze reis.

 

Hotel Alfa Inn ***

Hotel Alfa Inn, gelegen in hartje Blankenberge en vlakbij de zeedijk, het strand en het station, garandeert een toffe vakantie aan zee! In de gezellige kustplaats Blankenberge vinden we rust en comfort in familiehotel Alfa Inn. De mooie kamers zijn voorzien douche/bad, föhn, wc, telefoon, safe en tv. Het hotel is verder voorzien van een lift, receptie, bar, lounge, een tuin met een heerlijk zonneterras, fitness, wellnessruimte en een biljartzaal. Voorts een gezellig restaurant met ’s morgens een uitgebreid ontbijtbuffet, 1 x champagneontbijt met pianist. ’s Avonds genieten we (muv dag 4, dan gebruiken we het diner in Ieper) van een vers gekookt 3-gangen diner. 1 x tijdens ons verblijf een gezellige muziekavond.

Reissom € 651,00 p.p.

Toeslag 1 – persoonskamer € 90,00 p.p. (12 kamers)

Bij de reissom is inbegrepen:

de reis per luxe touringcar voorzien van bar, modern geluidssysteem met DVD, panoramacamera, toilet, en airco, de verzorging op basis van halfpension, uitgebreid ontbijtbuffet en 4 x 3-gangen diner, 1 x diner in Ieper, alle kamers zijn voorzien van douche/bad, föhn, wc, telefoon, safe en tv, de excursies (inclusief de genoemde entrees), gratis Wi-Fi, rondvaart haven Zeebrugge, entree met rondleiding IJzertoren, muziekavond met live- muziek, gids in Ieper, bezoek ijslandvaarder Amandine, het afscheidsdiner, alle taxen, calamiteitenfonds, SGR consumentenbijdrage, reserveringskosten, de diensten van uw ervaren chauffeur/reisleider.

Niet bij de reissom inbegrepen:

annulerings- en/of reisverzekering, persoonlijke uitgaven, niet genoemde maaltijden, dranken en eventuele niet genoemde entrees

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:

Hr. Cor van den Bosch, Telefoon 06 50638128; voor e-mail: gebruik deze link

U kunt zich opgeven tot uiterlijk 10 maart 2022