PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

6–Daagse busreis naar Frankrijk – Normandië

Datum: van Donderdag van 27 juni t/m 2 juli 2024
Vertrek: 08.00 uur: vanaf parkeerplaats den Ekker.
Uiterste inschrijfdatum: 15 maart 2024
Prijs van deze vakantiereis bedraagt: € 825,00 per persoon.
Geen 1-persoons kamers meer beschikbaar, alleen 2 persoonskamers voor 2 personen
Informatie: Cor van den Bosch: 06-50638128 voor e-mail: voorzitter@pvge-best.nl

Inschrijven

Frankrijk – Normandië
Normandië behoort deels tot het Armorikaans gebergte en deels tot het bekken van Parijs. Het hertogdom Normandië ontstond in 911 door de Noormannen die zich hier vestigden, aan wie de naam is ontleend. In de tweede Wereldoorlog had Normandië zwaar te lijden ten gevolge van de geallieerde lucht- en zeelandingen op 6 juni 1944 aan de oostkust van het schiereiland Cotentin en aan de noordkust van het landschap Bessin. Bij de daaropvolgende gevechten werden Caen, Falaise, Saint-Lô en Valognes grotendeels verwoest en vele andere steden en dorpen zeer zwaar getroffen.

Caen
Caen is gelegen aan de Orne, met ca. 113.000 inwoners. De haven is door een 14 kilometer lang kanaal verbonden met de zee. Er zetelt een in 1432 gestichte universiteit, één van de oudste van Frankrijk. Ten gevolge van de zware verwoestingen in 1944 heeft de stad een grotendeels modern aanzien. Voor zover mogelijk zijn de oude bouwwerken gerestaureerd, zoals de kerken St-Pierre en St-Jean en het uit de 14de en 15de eeuw daterende kasteel. Voorts zijn te noemen de Romaanse kloosters Abbaye aux Hommes, Abbaye aux Dames en het Musée de Normandie met historische en etnografische collectie.

 

 

Reisprogramma:

Dag 1 heenreis met een ruïne.
Vertrek vanaf Den Ekker in Best. Via de autowegen rijden we door België en Noord-Frankrijk met regelmatig een stop naar Jumièges voor een uitgebreide stop en bezoek aan de Abbaye de Jumièges, waar een gids (*wanneer beschikbaar Nederlands), ons de historie van deze abdij, nu een ruïne toelicht. Na de stop rijden vervolgen onze weg en zijn omstreeks 18.00 uur bij ons hotel in Caen. Hier verblijven we in hotel Des Quatrans, gelegen in het centrum van de stad.

Dag 2 herinneringen aan D-Day.
Omstreeks 10.00 uur vertrek naar Arromanches. Dit plaatsje heeft slechts 400 inwoners maar heeft wereldgeschiedenis geschreven. Op 6 juni 1944 zetten de geallieerde troepen voet aan wal om van hieruit Frankrijk en de rest van Europa te bevrijden (D-Day). Weggedoken tussen de rotsen en zwaar bewaakt door de Duitse bunkers kwam Arromanches onder een niet aflatend artillerievuur te liggen. Slechts enkele dagen na de landing werd er een kunstmatige haven aangelegd door middel van pontons zodat er 8 maanden lang manschappen en materieel aan land gebracht konden worden. De kunstmatige haven, havenhoofden en monumenten zijn blijvende herinneringen aan de heldenstrijd die hier werd geleverd. Wij bezoeken de Cinéma Circulaire Arromanches 360 waar we een film met originele beelden gaan bekijken. Ook brengen we een bezoek aan het Musée du Débarquement waar de slag door middel van een audio-guide, diverse museumstukken, foto’s en een maquette is te zien. We zullen hier geruime tijd verblijven zodat u alles goed kunt bekijken, ook vrije lunchpauze. Vanmiddag maken we een tocht langs de belangrijkste plaatsen van de slag. We rijden allereerst naar Sainte Mére Eglise, de eerste plaats die door de paratroepers werd bevrijd. Verder langs Utah Beach een van de landingsgebieden, Pointe du Hock waar de massieve betonnen rots batterij het doel was van de Amerikanen. Vervolgens naar Omaha Beach en Colleville sur Mer, hier bevindt zich een indrukwekkende plek in Normandië. Op een 70 ha groot gebied liggen meer dan 9000 Amerikaanse soldaten begraven.

Dag 3 Caen en de Eindhovense bevrijding.
’s Morgens bent u vrij om op eigen gelegenheid Caen te bezoeken. De stad heeft een aantal boeiende bezienswaardigheden zoals de 13e eeuwse kerk met een klokkentoren van 75 meter, een kasteel met mooie tuinen en een Romaanse abdijkerk. Omstreeks 12.30 uur rijden we naar Bayeux (Eindhovense bevrijding) en bekend vanwege het Tapisserie de Bayeux, een uniek meesterwerk! Wij bezoeken het doek. Duidelijke uitleg wordt gegeven in het Nederlands d.m.v. een audio-guide. Dit wandtapijt, eigenlijk meer een borduurwerk, kan als een historisch stripverhaal worden beschouwd. Het is ruim 70 m. lang en 50 cm. breed en beeldt in 8 kleuren en 58 taferelen met 600 personages de verovering van Engeland door Willem de Veroveraar uit, evenals de zeeslag bij Hastings in 1066. Na dit bezoek kun je Bayeux op eigen gelegenheid bezoeken, de kathedraal van Bayeux is meer dan een bezoek waard.

Dag 4 Cherbourg en de Titanic.
Vandaag bezoeken we Cherbourg. Een levendige havenstad in Normandië. De haven kent vooral scheepsverkeer tussen Engeland en Frankrijk. Cherbourg was in 1912 de eerste stopplaats van de Titanic. Het centrum van de stad heeft heel wat leuke cafés en goede restaurants. Qua bezienswaardigheden is het museum Cité de la Mer zeker de moeite. We bezoeken dit museum dat gevestigd is aan het dok waar de Titanic destijds aanmeerde. In het museum leer je meer over wat er zich allemaal in de diepten van de oceaan afspeelt. Een stukje onderzeese geschiedenis van Normandië in een leuke setting. Bij het museum hoort ook het diepste aquarium van Europa waar je een unieke kijk op het zeeleven krijgt. Na dit bezoek is er genoeg tijd om de haven en de stad nader te verkennen.

Dag 5 krijtrotsen en Frans Venetië.
We gaan naar de evenknie van de rotsen van Dover. In het kustplaatsje Étretat zijn de krijtrotsen van Frankrijk op zijn mooist. We bekijken op de boulevard de prachtige uitzichten en de bijzondere krijtrotsformatie, de ‘Naald’. In het plaatsje gebruiken we op eigen gelegenheid de lunch. Dan door naar het plaatsje Pont Audemer. Een schilderachtig plaatsje dat met zijn kanaaltjes en bruggetjes, als een frans Giethoorn of Venetië, meer dan de moeite waard is te bezoeken en gezien te hebben.

Dag 6 – De terugreis met een korte stop in de hoofdstad.
Na het ontbijt aanvaarden we de terugreis. Onderweg maken we nog een stop in Rouen. Rouen is de hoofdstad van Normandië en dat is te zien ook. De stad heeft een bijzonder rijke historie. Vooral de Place du Vieux Marché spreekt nog altijd tot de verbeelding: na haar veroordeling werd hier in 1431 Jeanne d’Arc op de brandstapel gedood. Rouen is ook de stad met 100 klokkentorens. Vervolgens gaan we door naar huis en uiteraard vooraf besluiten we de reis met een heerlijk afscheidsdiner.

Hotel Des Quatrans – Caen
Tijdens deze reis logeren wij in Caen in het prima 3-sterren hotel Des Quatrans. Het hotel is in het hartje van het mooie centrum gelegen, op korte afstand van de verschillende monumenten en het gezellige winkelgedeelte van de stad. Alle kamers zijn voorzien van bad/douche, toilet, föhn en tv. Het hotel beschikt over een lift, receptie met lounge, bar en een ontbijtzaal. ’s Morgens staat er een ontbijtbuffet voor u klaar en ’s avonds wordt een prima 3-gangen diner geserveerd in een van de twee partner restaurants op korte afstand van het hotel.

Prijs van deze vakantiereis bedraagt: € 825,00 per persoon.
Toeslag 1 persoonskamer € 80,00 p.p. (14 stuks, daarna op aanvraag)

Bij de reissom is inbegrepen:
De reis per luxe touringcar voorzien van bar, modern geluidssysteem met DVD, panoramacamera en airco; de verzorging op basis van halfpension, ontbijtbuffet en 3-gangendiner; alle kamers met bad/douche, wc, telefoon, föhn en tv; alle excursies (inclusief de genoemde entrees); abdij Jumiéges met Nederlandssprekende gids; film in Arromanches 360; entree Musée du Débarquement met audio-guide; entree Tapisserie de Bayeux met audio-guide; entree museum Cité de la Mer; het afscheidsdiner; alle taxen; calamiteitenfonds; reserveringskosten; SGR consumentenbijdrage; de diensten van uw ervaren chauffeur/reisleider.

Niet bij de reissom inbegrepen:
Annulerings- en/of reisverzekering; persoonlijke uitgaven; niet genoemde maaltijden, dranken en eventuele niet genoemde entrees

Inschrijven