PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

5-daagse reis naar Drenthe – Odoorn

Datum: 26 t/m 30 september
Informatie: Hr. Cor van den Bosch 06 50638128
Opgeven: deze reis is vol!

Drenthe: Het grondgebied van deze provincie omvat het Drents Plateau en de Hondsrug. Het grootste deel wordt in beslag genomen door het Drents Plateau dat uit met zanden bedekte grind- en zandafzettingen bestaat. De voormalige uitgestrekte heidevelden worden grotendeels in beslag genomen door weiden en dennenbossen. Vele van de resterende heidegebieden zijn thans omwille van hun natuurhistorische en recreatieve betekenis beschermd. De oudste dorpen liggen alle op het zandplateau, dit is tevens het gebied waar de meeste prehistorische vondsten zijn gedaan. De oudste veendorpen dateren uit de 11e tot 13e eeuw en liggen nabij de provinciale grenzen, het zijn typische streekdorpen, zoals Ruinerwold, Roderwolde en Schoonebeek. De provincie telt slechts één middeleeuwse stad, de voormalige bisschoppelijke vesting Coevorden. Oorzaken hiervan zijn het langdurige isolement en de sociaal economische structuur van het oude Drentse binnenland. De eerste sporen van bewoning dateren van ca. 12.000 voor Christus. De landbouwers van de trechterbekercultuur, bereikten Drenthe vermoedelijk in het 3e millennium voor Christus. Hun grafmonumenten, de hunebedden, hebben een schat aan informatie opgeleverd en horen thans tot de meest bezochte toeristische attracties.

Odoorn: een kleine plaats met ca. 1.950 inwoners en een gezellige oude dorpskern in de gemeente Borger-Odoorn. Odoorn, een Esdorp, had tot ver in de 18e uitsluitend een boerenbevolking, zelfs de burgemeester, de dominee en de schoolmeester waren tegelijkertijd boer. Het oudste document waarin Odoorn voorkomt is een bezegelde brief van 2 juli 1327 van het klooster Ten Nije Lichte. Bezienswaardig is de kerk die stamt uit 1898. In de directe omgeving van ons hotel vindt u uitgestrekte wandel- en fietspaden, het hotel is een goede uitvalsbasis voor mooie tochten!

Reisprogramma:

Dag 1 Heenreis, Natuurpark en het Ambachtsdorp:

Vanaf Best rijden met een korte stop naar ons hotel in Odoorn. Hier worden we ontvangen met een heerlijke lunch. Na de lunch maken we onder leiding van een gids een mooie natuurrondrit over Geopark de Hondsrug. Dit oerland strekt zich uit van Groningen tot voorbij Emmen. De gids neemt ons mee door de prachtige staatsbossen en over onverharde binnenwegen waar u anders nooit zou komen. Hij laat u zien hoe mooi Drenthe is en verteld authentieke verhalen. Onderweg rijden we langs de hunebedden, smeltwaterdalen, pingo-ruïnes, grafheuvels, de typische Saksische boerderijen met zijn hoge essen en de grote stille heide. Vervolgens rijden we verder naar het Ambachtsdorp Orvelte. Orvelte is een levend monumentendorp, waar mensen wonen en werken en waar de geschiedenis van een typisch Drents dorp met liefde wordt gekoesterd en getoond. Na dit bezoek rijden we terug naar ons hotel.

Dag 2 Historie en Nationaal park de Weerribben:

’s Morgens brengen we een bezoek aan Blokzijl. Blokzijl dankt zijn naam aan een versterkte sluis, de Blokzijl (zijl = sluis). Deze oude zeesluis vormde in de 16e eeuw de monding van de Steenwijker Aa. De plaats heeft een haven voor de pleziervaart, verder is een deel van Blokzijl beschermd dorpsgezicht en zijn er diverse bezienswaardigheden zoals; de haven met oude panden, de hervormde kerk uit 1609, een waterkanon en museum Het Gildenhuys. In de Tachtigjarige Oorlog werd de plaats door Diederick van Sonoy in 1581 versterkt, om zo aan de oostzijde van de Zuiderzee een steunpunt voor de Staatse vloot en een uitvalsbasis voor de troepen tegen de Spanjaarden te krijgen. In Blokzijl krijgt u ruimschoots de tijd om alles te bekijken. Vanmiddag bezoeken we Nationaal Park Weerribben Wieden. Het Nationale park vormt het belangrijkste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Het uitzicht, de lichtval in het water, de kleuren en de rust. Dat maakt elk plekje in het Nationaal Park uniek. En natuurlijk de vele bijzondere en zeldzame planten en dieren, die door de unieke combinatie van landschapstypes worden aangetrokken. Aangekomen in Ossenzijl, verkennen we per boot de Weerribben. Tijdens deze rondvaart wordt u geïnformeerd over het ontstaan van dit gebied. Aan boord gebruiken we een broodjeslunch, bestaande uit een kopje koffie, broodje ham, broodje kaas, krentenbol en een stukje fruit. De schipper vertelt dit op zeer interessante en humoristische wijze. Vervolgens brengen we een bezoek aan het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Een expositie en een videopresentatie geven u een interessante uiteenzetting van het ontstaan en de manier waarop het gebied momenteel in stand wordt gehouden.

Dag 3 Hoofdstad en het huis van bewaring:

Na het ontbijt rijden we naar Assen. In het centrum maken we een ruime stop. Assen is bekend vanwege het Drents museum, het museum herbergt een belangwekkende collectie oudheidkundige vondsten, klederdrachten en 18e eeuwse stijlkamers. Jaarlijks worden in Assen de TT-motorraces gereden. Het centrum wordt gevormd door de Brink, waaraan het oude Provinciehuis ligt. Verder bekend als de stad van BARTJE. Na het bezoek rijden we naar het gevangenismuseum in Veenhuizen. In 1823 werden de eerste gebouwen door de Maatschappij van Weldadigheid gerealiseerd. Men bouwde in totaal drie gestichten voor arme gezinnen, wezen en landlopers. Hier probeerden zij, al dan niet vrijwillig, een nieuw bestaan als boer op te bouwen. In 1859 nam de rijksoverheid de gestichten over. Wezen en vondelingen maakten plaats voor mensen die veroordeeld waren tot een gevangenisstraf. Om de straf-inrichtingen heen werd een heel dorp gebouwd voor het gevangenispersoneel. De ambtelijke hiërarchie werd weerspiegeld in de grandeur van de woningen. Op de gevels van de meeste huizen prijkten, en nog steeds, stichtelijke spreuken. Het dorp telt echter nog steeds drie strafinrichtingen. Veenhuizen is pas sinds 1981 vrij toegankelijk. Daarvoor mochten, naast de gevangenen, alleen het gevangenispersoneel en hun gezin het dorp in. Wie met pensioen ging of ander werk kreeg, moest verhuizen. Er staan meer dan 100 rijks-monumenten, waaronder de elektriciteitscentrale, het oude hospitaal en natuurlijk het Tweede Gesticht, het enige gesticht dat de tand des tijds heeft doorstaan en waarin het gevangenismuseum nu is gevestigd. We bekijken het museum op eigen gelegenheid, iedereen ontvangt een bezoekersgids. Na het bezoek maken we een zeer interessante tour van ca. 45 minuten met onze eigen touringcar door Veenhuizen en omgeving o.l.v. een gids.

Dag 4 De van Gogh route, de stad die álles heeft en Boerin Agnes:

Na het ontbijt maken we onder leiding van een gids de van Gogh route met stop in Emmen. Van Gogh was één van de vele kunstenaars die naar het Hondsruggebied reisde, op zoek naar de schoonheid van het Drentse landschap. Ondanks dat de periode die Vincent in Drenthe doorbracht van relatief korte duur was, is het in veel opzichten een belangrijke periode geweest voor zijn ontwikkeling. Tijdens onze tocht zien we o.a. het kerkje van Zweeloo, Havezate de Klencke in Oosterhesselen, Sleen, oud Aalden, de verdwenen boortoren in ‘t Haantje en de ontwikkeling van het Oranjekanaal. We maken ook een stop in Emmen. De stad heeft een sfeervol centrum, een prachtig plein, een stadspark, winkels en restaurants. De slogan is dan ook niet voor niets “welkom in Emmen de ‘stad’ die álles heeft”. In Emmen maken we een ruime stop. Na de stop rijden we langs het hotel om onze gids af te zetten. Daarna gaan we op bezoek bij een heuse beroemdheid, we bezoeken Boerin Agnes van “Boer zoekt vrouw”. Agnes verteld u, onder het genot van een kopje koffie of thee met een lekker stukje cake, het prachtige verhaal waarom zij boer is geworden en welke hedendaagse uitdagingen er zijn voor de agrarische sector. Naast Boerin is ze advocaat-maker geworden, ze verteld u enthousiast over haar carrièreswitch en laat u proeven van haar lekkers.

Dag 5 Oost – west – thuis… – Huiswaarts:

Na het ontbijt nemen we afscheid van het hotel. We brengen een bezoek aan de Karstenhoeve. In het dorpje Ruinerwold ligt een prachtige Saksische boerderij uit de 17e eeuw; de Karstenhoeve. In de boerderij zijn veel authentieke tegeltableaus, interieurs en voorwerpen bewaard gebleven. De rode draad door het museum zijn spreekwoorden en gezegden. Tijdens de rondleiding door het museum wordt aan de hand van voorwerpen en/of gebruiken verklaard hoe in het verleden spreekwoorden en gezegden zijn ontstaan. In het museum is het boekje “Boeiende bakerpraat en Hete Hangijzers” te verkrijgen zodat u thuis dit nog kan nalezen. Na het bezoek rijden we naar Hattem, het stadje bekend vanwege Anton Pieck, hier zijn we nog even vrij voordat we doorrijden naar ons dineradres. Deze mooie reis door Drenthe besluiten we met een heerlijk diner.

Hotel de Oringer Marke ****

Het gezellige familiehotel is gelegen aan de brink in het centrum van Odoorn. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad, wc, telefoon, tv en safe. Verder beschikt het hotel over een lift, een receptie, bar, lounge, serre, sauna, een jaren sixties-look bowlingbaan, overdekte fietsenstalling met fietsverhuur van elektrische fietsen en fietsen met 7 versnellingen en een gezellig terras. ’s Morgens staat een uitgebreid ontbijtbuffet klaar, ’s avonds genieten we van een heerlijk 3-gangendiner. Ook is er entertainment in het hotel, er wordt een filmavond georganiseerd, er is een hilarische Drenthe quiz en een gezellige Hollandse-spelen avond.

Reissom € 532,00 p.p.

Toeslag 1 persoonskamer € 70,00 p.p. (12 stuks, daarna op aanvraag)

Bij de reissom is inbegrepen:

de reis per luxe touringcar voorzien van bar, modern geluidssysteem met DVD, panoramacamera, toilet, en airco, de verzorging op basis van halfpension met uitgebreid ontbijtbuffet en 3-gangendiner, alle kamers met douche/bad, wc, telefoon, tv en safe, gratis gebruik van WiFi, de excursies (inclusief de genoemde entrees), entertainment in vorm van filmavond, Hollandse spelen en Drenthe quiz, Lunch op dag 1, rondrit met gids op dag 1, rondvaart nationaal park de Weerribben met broodjeslunch aan boord, entree met bezoekersgids en bustocht gevangenismuseum, rondrit met gids op dag 4, bezoek met proeverij Boerin Agnes, entree en rondleiding de Karstenhoevehet afscheidsdiner, alle taxen – calamiteitenfonds – reserveringskosten – SGR consumentenbijdrage, de diensten van uw ervaren chauffeur/reisleider

Niet bij de reissom inbegrepen:

annulerings- en/of reisverzekering, persoonlijke uitgaven, niet genoemde maaltijden, dranken en eventuele niet genoemde entrees.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:

Hr. Cor van den Bosch, Telefoon 06 50638128; voor e-mail: gebruik deze link