PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Vrijwilligersorganisaties die hulp bieden

Er zijn organisaties die hulp bieden buiten het professionele circuit en zorgen zo voor een welkome aanvulling. Deze hulp wordt informele zorg genoemd.

Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven

De VHE werkt met ‘maatjes’ en het werkgebied is divers. Het zijn vrijwilligers die mensen met een beperking bijstaan. Het scala is divers van een klusje opknappen tot buddymaatjes die steun geven aan mensen met een ernstige ziekte. Voor meer informatie zie www.maatjes040.nl.

Zelfhulpnetwerk

De basis van deze informele zorg is lotgenotencontact. Hierbij komen mensen met dezelfde problematiek onder leiding van ervarensdeskundigen geregeld samen om te leren van elkaar. Het hele pakket is verdeeld in 4 categorien:

  • Lichamelijke gezondheid
  • Geestelijke gezondheid
  • Verslavingsherstel
  • Overig en cultuureigen

Vooral in de categorie ‘Lichamelijke gezondheid’ zijn zelfhulpgroepen te vinden die iets voor senioren kunnen betekenen. Denk daarbij bv. aan NAH, Parkinson. Ook familie/mantelzorgers vinden hier een luisterend oor. Voor meer informatie: www.zelfhulpnetwerk.nl

 Steunpunt Materiële Hulpvragen (SMH)

Deze vrijwilligersorganisatie helpt inwoners van Eindhoven met dringende problemen door beperkte materiële en financiële ondersteuning te geven. De filosofie achter deze ondersteuning is: helpen en niet oordelen. Voor meer informatie: www.smh-eindhoven.nl