PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Vrijwilligersorganisaties die hulp kunnen bieden

Er zijn organisaties die hulp bieden buiten het professionele circuit en zorgen zo voor een welkome aanvulling. Deze hulp wordt informele zorg genoemd.

Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven
De VHE werkt met ‘maatjes’ en het werkgebied is divers.Het zijn vrijwilligers die mensen met een beperking bijstaan. Het scala is divers van een klusje opknappen tot buddymaatjes die steun geven aan mensen met een ernstige ziekte. Voor meer informatie zie www.maatjes040.nl.

Zelfhulpnetwerk
De basis van deze informele zorg is lotgenotencontact.Hierbij komen mensen met dezelfde problematiek onder leiding van ervarensdeskundigen geregeld samen om te leren van elkaar. Het hele pakket is verdeeld in 4 categorien:

  • Lichamelijke gezondheid
  • Geestelijke gezondheid
  • Verslavingsherstel
  • Overig en cultuureigen

Vooral in de categorie ‘Lichamelijke gezondheid’ zijn zelfhulpgroepen te vinden die iets voor senioren kunnen betekenen. Denk daarbij bv. aan NAH, Parkinson. Ook familie/mantelzorgers vinden hier een luisterend oor. Voor meer informatie: www.zelfhulpnetwerk.nl

Steunpunt Materiële Hulpvragen (SMH)
Deze vrijwilligersorganisatie helpt inwoners van EindhovenEindhoven met dringende problemen door beperkte materiële en financiële ondersteuning te geven. De filosofie achter deze ondersteuning is: helpen en niet oordelen. Voor meer informatie: www.smh-eindhoven.nl

Financiële Werkplaats
Bij deze vrijwilligersorganisatie kun je terecht als je op een of andere manier niet goed overweg kunt met problemen die betrekking hebben op het beheren van financiën. Dit kan gaan over schulden, toeslagen en regelingen aanvragen. Er zijn in Eindhoven zes locaties waar je terecht kunt. Voor meer informatie zie www.werkplaatsfinancienxl.nl.