PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Bergwandelclub 'de Gemzen'

Naast bergwandelingen in het buitenland ook dagwandelingen (20km) en ochtendwandelingen (8-10km) in Oost-Brabant en Limburg.

Contributie: € 20,– per jaar
Contact: Cathrien de Bruijn, 040 254 4464, E-mail:  cj.debruijn@gmail.com
Voorzitter: Wim Arts. 040 221 2143
Secretaris: Cathrien de Bruijn, 040 254 4464
Penningmeester: Dick Verhaart, 06 81109258, E-mail: dickverhaart@gmail.com

Algemene informatie

De Bergwandelclub is een vereniging van wandelaars die met veel enthousiasme en plezier hun sport beoefenen. De club bestaat inmiddels 35 jaar en valt onder de PVGE-Eindhoven. Deze wandelclub heeft momenteel  65 leden uit meerdere PVGE verenigingen. Het zijn voornamelijk gepensioneerden van verschillende bedrijven en organisaties uit de regio Eindhoven. Sommige van hun partners zijn ook lid.

Wij wandelen om verschillende redenen. Belangrijk vinden wij het om in georganiseerd verband voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Wij gaan er vanuit dat dit onze gezondheid kan bevorderen. Daarnaast geeft het ook een kameraadschappelijke band. Verder zijn wij natuurliefhebbers. De verscheidenheid van de natuur in binnen- en buitenland ondergaan we met veel genoegen. En niet te vergeten, het sportieve element (klimmen en dalen) speelt ook een belangrijke rol.

Wij kennen met betrekking tot de wandelingen een vaste stelregel: een geplande wandeling gaat altijd door! Weer en wind vormen geen belemmering. Alleen zeer extreme weersomstandigheden, zoals gladheid, zware storm, of hittegolf kunnen een reden zijn voor ‘niet doorgaan’. Dus, men kan er van op aan dat er wandelleiders aanwezig zullen zijn op het startpunt van de geplande wandelingen. Het aantal wandelaars varieert tussen pakweg 25 en 35.

Wij organiseren drie soorten wandelingen.

Dagwandelingen:

Op de eerste zaterdag van de maand een dagwandeling in de wijde omgeving van Eindhoven (lengte ca. 20 km). Op de derde vrijdag van de maand ’s winters eveneens een dagwandeling in de wijde omgeving van Eindhoven en van voorjaar tot najaar een wandeling in het gebied tussen Nijmegen en de Voerstreek in België en met name in het Limburgse heuvelterrein (lengte ca. 20 km). Aan de leden wordt per kwartaal via e-mail een overzicht van de geplande wandelingen verstuurd.

Bergwandelingen in het buitenland:

Deze wandelingen vormen het uiteindelijke doel. Hiervoor is de club in principe opgericht. We organiseren in het voorjaar wandelingen in het Middelgebergte (de Eifel, het Sauerland, de Hunsrück, de Jura of de Vogezen) en het najaar in het Hooggebergte (de Alpengebieden in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland. De Dolomieten in Italië en de Hoge Tatra in Slowakije/Polen).

Normaal gesproken kan iedereen die de maandelijkse dagwandelingen meeloopt de bergwandelingen zonder al te grote problemen volbrengen (zie ook de foto’s van verschillende reizen).

Dinsdagochtendwandelingen:

Dit zijn wandelingen met een lengte van ca. 8 – 10 km, die in de nabije omgeving van Eindhoven worden gehouden. Voor veel leden spelen het bijhouden van de conditie en de wandelregelmaat hierbij een rol. Verder zijn deelnemers enerzijds leden voor wie (mede op basis van leeftijd) de dag- en/of de bergwandelingen te belastend zijn geworden  en anderzijds leden die na een lange ziekteperiode weer conditie op willen doen om uiteindelijk weer aan de dagwandelingen mee te kunnen doen.

Alle wandelingen worden zorgvuldig voorbereid door 2 wandelleiders die met behulp van allerlei beschikbare informatie, zoals wandelroutekaarten, topografische kaarten, internet en GPS, de wandelingen uitstippelen over gevarieerde paden in de mooiste gebieden van de boven genoemde regio’s. Asfalt wordt zoveel mogelijk gemeden. Veiligheid staat hoog genoteerd! Deelname blijft evenwel altijd de eigen verantwoordelijkheid! Ook van deze wandelingen ontvangen de leden per kwartaal via een e-mail bericht een overzicht van de geplande wandelingen. Alle dag-en dinsdagochtend wandelingen beginnen om 10.00 uur.

Alle dagwandelingen en wandelvakanties staan onder leiding van 2 wandelleiders.

Deelname is altijd op eigen risico.

Mocht deze informatie uw interesse hebben gewekt, loop dan vrijblijvend één of meer keren mee  met een dagwandeling om de sfeer te proeven.