Als u voor een Wmo-voorziening in aanmerking denkt te komen, wordt u – na aanmelding – uitgenodigd voor het zogenaamde ‘keukentafelgesprek’. Dit gesprek is essentieel voor het toekennen van een voorziening. Het is daarom belangrijk om u hier goed op voor te bereiden. Zo kan het erg nuttig zijn om uw mantelzorger daarbij te betrekken en ook kunt u hierbij hulp inroepen van een onafhankelijke cliëntondersteuner, aan te vragen bij OVO.(040-2573832)
De landelijke organisatie ‘Aandacht voor Iedereen’ heeft een lijst met aandachtspunten uitgegeven waarmee mogelijk ook u voordeel kunt doen. Deze volgt hier beneden.
De leidraad volgt de stappen – Melding, Onderzoek, Formele Aanvraag, Bezwaar en Beroep, Vervolg – in de gemeentelijke procedure. Begonnen wordt telkens met de beschrijving van een specifieke stap, daarna volgen aanbevelingen.
Bij deze stap doet de burger zelf, of een betrokkene (bijvoorbeeld een familielid), een melding bij het college van burgemeesters en wethouders van een verzoek om maatschappelijke ondersteuning omdat hij beperkingen heeft in zelfredzaamheid of het meedoen aan de samenleving. In Eindhoven moet u zich aanmelden bij WIJeindhoven.
Bij deze stap worden de behoeften, kenmerken en voorkeuren van de burger door de gemeente in het gesprek met de burger vertaald naar een vorm van maatschappelijke ondersteuning. De gemeente zal streven naar een oplossing via een algemene voorziening. Als die niet passend is, kan er een individuele maatwerkvoorziening komen, of een mix van beide voorzieningen.
Bij deze stap dient de burger formeel een aanvraag in.
Deze stap neemt de burger als hij het niet eens is met de beslissing van het college van B&W. De trend is dat de gemeente juridische procedures wil voorkomen en dat er via een vertrouwenspersoon, mediator naar bemiddeling wordt gestreefd.
Bij deze stap informeert de burger de gemeente als zijn levensomstandigheden zijn veranderd en overlegt hij met de gemeente over eventuele aanpassing van de ondersteuning.
Voor meer informatie wordt verwezen naar: