PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

De geschiedenis van de opera – VIVA OPERA en BELCANTO

Lezing: Maandag 29 augustus 2022 om 14.00 uur
Locatie: De Lievendaal, Lievendaalseweg 3, Eindhoven
Inleider: Eric Kolen
Aanmelden: vóór 15 augustus 2022

Gillende keukenmeiden, heldentenoren, hoge c’s, drama’s met veel bloed en ze zingt nog terwijl ze al dood op het podium ligt.

Allemaal voorbeelden bij de vleet. Toch valt dat allemaal best mee. Zeker als het fenomeen Opera deskundig wordt uitgelegd. Dat doet Eric Kolen door een fictief Opera en Belcanto te presenteren. Daar zijn allerlei aspecten van deze eeuwenoude cultuurvorm in opgenomen. Zo passeren op een toegankelijke manier onderwerpen als het verschil tussen een bariton en een bas, tussen opera en operette, een coloratuuraria en nog veel meer zaken de muzikale revue.

Toch blijken veel mensen meer over opera te weten dan ze vermoeden. Vrijwel iedereen kent het Slavenkoor uit Nabucco of de vogelvanger uit Mozart’s Toverfluit. Het Zigeunerkoor uit Verdi’s Troubadour zingt iedereen spontaan mee. Hetzelfde geldt voor nog vele andere liederen. Te denken valt aan het duet uit de Parelvissers van Bizet, welke gerekend wordt tot de mooiste operafragmenten ooit. Namen van operasterren als Deutekom, Pavarotti, Wunderlich, Caruso en Maria Callas zijn bij vrijwel iedereen bekend. Ze komen vanmiddag allemaal langs in deze digitale, virtuele en muzikale voordracht. Uiteraard wordt deze voordracht opgeluisterd met audio- en videofragmenten. Wij kunnen u deze lezing van harte aanbevelen. U zult iedere minuut geboeid kijken en luisteren naar deze prachtige muzikale hoogstandjes.

Aanmelden

    Er wordt een bijdrage van € 2,00 per persoon gevraagd, te voldoen vóór de aanvang van de lezing. Aangezien er kosten worden gemaakt, verwachten wij dat u komt als u zich aangemeld hebt. Plotseling verhinderd, meldt u dan af!

    Velden met (*) zijn verplicht.