PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

De laatste levensmaanden van Vincent van Gogh

Inleider: Mevr. Erna Charbon

Datum: Maandag 26 februari 2024, 14.00 uur

Locatie: ‘De Lievendaal’, Lievendaalseweg 3 Eindhoven

Aanmelden: vóór 18 februari

Informatie/afmelden: Janny Vrijhof, 040 2624087

Vincent van Gogh woont de laatste maanden van zijn leven in het Franse dorp Auvers-sur-Oise, vlak bij Parijs. Hij vertrekt uit het ziekenhuis in Saint – Rémy, waar hij in 1889 was opgenomen en arriveert op 20 mei 1890 in Auvers-sur- Oise ,een rustige, frisse onbekende omgeving, ver buiten het gewoel en daar gaat hij ijverig aan het werk .De arts Paul Gachet, een deskundige in “melancholie” en liefhebber van de kunsten, houdt een oogje in het zeil. Hij experimenteert volop met kleur, penseelstreek, formaten en onderwerpen en is in die maanden zeer productief: in 70 dagen maakt hij maar liefst 74 schilderijen en meer dan 50 tekeningen. Een uitzonderlijke hoge productie, zelfs voor van Gogh. Hij maakt er enkele van zijn bekendste meesterwerken, zoals Korenveld met Kraaien, Dokter Paul Gachet en De kerk van Auvers-sur-Oise.
Maar ondanks de inspiratie die de nieuwe omgeving hem biedt, krijgen gevoelens van mislukking, eenzaamheid en melancholie steeds meer de overhand, oude en nieuwe demonen steken de kop op.
Uiteindelijk verkiest hij zijn leven te beëindigen, hij schiet zich op 27 juli 1890 in zijn borst en overlijdt twee dagen later.
Een triest, te vroeg, einde van zo’n geweldige kunstschilder. Erna weet hier weer een prachtige lezing met tekst en schilderijen van te maken.
Wij hopen dat u weer in grote getalen aanwezig zult zijn.

Aanmelden

    Er wordt een bijdrage van € 2,00 per persoon gevraagd, te voldoen vóór de aanvang van de lezing. Aangezien er kosten worden gemaakt, verwachten wij dat u komt als u zich aangemeld hebt. Plotseling verhinderd, meldt u dan af!

    Velden met (*) zijn verplicht.