PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Kroniek van de eerste kruistocht

Inleider: Frans Loos

Datum: 23 oktober 2023, 14.00 uur

Locatie: ‘De Lievendaal’, Lievendaalseweg 3 Eindhoven

Aanmelden: vóór 16 oktober

Informatie/afmelden: Janny Vrijhof, 040 2624087


In deze lezing gaan we een aantal eeuwen terug in de tijd namelijk naar ongeveer 1100 na Christus.
Deze eerste kruistocht was in feite een militaire operatie gefinancierd door paus Urbanus de derde om Jeruzalem en de Heilige plaatsen te veroveren op de Moslims.
In 1096 begonnen de verschillende groepen kruisvaarders aan de lange reis naar het Midden-Oosten. Zij ondervonden veel problemen onderweg zoals slechte uitrusting voor zo’n lange reis, voedsel tekorten en conflicten met de lokale bevolking en onderlinge ruzies.
De belangrijkste en best georganiseerde kruisvaardersmacht o.l.v. Godfried van Bouillon, Raymond de vierde van Toulouse en Bohemund van Teranta bereikte uiteindelijk Jeruzalem en na een lange belegering werd de stad in 1099 na Christus ingenomen.
Deze eerste kruistocht heeft een enorme invloed gehad op zowel het Midden-Oosten als Europa.
Dit leidde namelijk tot de oprichting van verschillende Christelijke staten in het Heilig Land zoals het Koninkrijk Jeruzalem, het Graafschap Edessa en het vorstendom Antiochië.
Hierdoor ontstond een hernieuwde interesse in handel en culturele uitwisseling tussen Europa en het Midden-Oosten.
De latere kruistochten waren pogingen om deze Christelijke staten te verdedigen en te behouden tegen de oprukkende moslimlegers.
Tijdens deze lezing bezoeken we belangrijke plaatsen die een rol hebben gespeeld in de kruistochten.
Een stuk oude geschiedenis maar toch wel belangrijk om te weten hoe een en ander door de kruistochten is ontstaan en veranderd.

Aanmelden

    Er wordt een bijdrage van € 2,00 per persoon gevraagd, te voldoen vóór de aanvang van de lezing. Aangezien er kosten worden gemaakt, verwachten wij dat u komt als u zich aangemeld hebt. Plotseling verhinderd, meldt u dan af!

    Velden met (*) zijn verplicht.