Lezing: Maandag 24 oktober 2022 om 14.00 uur
Inleider: Frans Loos
Locatie: De Lievendaal, Lievendaalseweg 3, Eindhoven
Aanmelden: vóór 16 oktober 2022
Andalusië is altijd een geliefde regio geweest voor veroveraars. In de loop der eeuwen vonden er invasies plaats van Grieken, Carthagers en Romeinen. Deze volkeren stichtten hier koloniën, zoals Sevilla en Gades (Cadiz). In het begin van de 5de eeuw drongen de Vandalen uit Noord Europa over de grenzen. Hun naam vinden we nog steeds terug in Vandalitia, Al-(V)andaluz (land van de Vandalen) Andalusië. De Vandalen moesten in de zesde eeuw hun macht afstaan aan de Westgoten (de Visigodos), die ook weer afkomstig waren uit Noord-Europa.
Cordoba werd in 756 de schitterende politieke en religieuze hoofdstad van het Kalifaat, het werd het centrum van het Moorse Spanje, een stad met veel invloed op het gebied van landbouw, wetenschap en kunst.
Overal in Andalusië ontstond een zeer bijzondere cultuur met schitterende gebouwen en prachtige tuinen. Lange tijd leefde men hier in harmonie naast en met elkaar, christenen en joden werden door de islamieten ook wel de mensen van het boek genoemd. Wel zouden tolerantie en vervolging elkaar gedurende de islamitische heerschappij afwisselen. Deze periode van macht en aanzien duurde tot het jaar 1031.
Toen zette het verval in, want het gebied werd verdeeld in drie kleine afzonderlijke Moorse rijken, Sevilla, Cordoba en Jaén. Deze koninkrijkjes zouden onder andere door koning Ferdinand III (1233-1250) van Castilië tijdens de reconquista (herovering van het Iberisch Schiereiland) worden veroverd. Granada bleef het laatste islamitische bastion tot ook deze stad in 1492 door de Katholieke koningen veroverd werd.
Na bijna 800 jaar verdween de Moorse macht. Duizenden ontwikkelde en vredelievende bewoners zouden toen door de onverdraagzaamheid van de Christenen naar Noord-Afrika verdreven worden.
Een mooie lezing welke het ontstaan van het huidige Zuid-Spanje in woord en beeld laat zien.