PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Lezing “Pieter Bruegel en zijn familie”
door Ingrid Gaasterland

Op dinsdag 9 april houdt Ingrid Gaasterland deze lezing in de Tramzaal van De Zwaan van 19:30 tot 22:00 uur.
De deelname staat open voor de leden van alle PVGE-verenigingen en hun introducés.
De kosten zijn 5 euro voor genoemde leden en 7 euro voor introducés. Bij ontvangst wordt een kopje koffie of thee aangeboden, overige consumpties voor eigen rekening.
Tegelijkertijd met het inschrijven het verschuldigde bedrag overmaken op rekeningnummer NL52RABO 0148259642 t.n.v. PVGE afdeling Son en Breugel, onder vermelding van je naam en “Lezing Pieter Bruegel”.
Voor nadere inlichtingen: Marjorie de Pee , 0651492962 of Henny Vredeveld 0499-471665.
Hieronder een inleiding op deze lezing, geschreven door Ingrid Gaasterland.

Inschrijven lezing Pieter Bruegel

De evenementencommisie

 

Lezing Pieter Bruegel en zijn familie

Pieter Bruegel hoort op de een of andere manier een beetje bij onze collectieve herinnering. Dat wil zeggen: de Boerenbruegel! Iedereen kent wel een afbeelding van zijn ‘Dorpskermis’ of zijn ‘Bruiloftsmaal”. En voor velen is hij de schilder van de boerenfeesten en bruiloften gebleven. Dat is jammer want dat doet deze 16e eeuwse schilder geen recht. Doordat hij zijn opleiding heeft gekregen bij Pieter Coecke in Antwerpen verkeerde Bruegel in de kringen van hofschilders. Hij was bovendien goed op de hoogte van de ontwikkelingen in de schilderkunst vanuit Italië; waar hij twee jaar heeft gewoond en gewerkt.
Zijn vernieuwing toont zich in zijn scherpe  waarneming, zijn oog voor de gebruiken uit zijn tijd; geniaal en met humor weergegeven.

 

Pieter Bruegel de Oude werd de stamvader van een dynastie van kunstenaars waarin vrouwen geen onbelangrijke rol hebben gespeeld. Van zijn schoonmoeder Mayken Verhulst leerde hij over miniatuurkunst en boekverluchting.  Het was ook deze Mayken Verhulst die de opvoeding en opleiding van de twee zonen van Pieter Bruegel op zich nam na de vroege dood van hun ouders.

 

Ook zijn zonen en kleinkinderen werden gerenommeerde kunstenaars, van Jan Brueghel (deze keer met een h!) die bevriend was met Rubens, tot David Teniers. Allen werkend met oog voor detail, vaak met vermakelijke onderwerpen en technisch zeer knap geschilderd.

In deze nieuwe lezing plaats ik de Brueghels in hun tijd: de 16e en 17e eeuw in de Zuidelijke Nederlanden. Een tijd van beweging en vernieuwing op vele gebieden. En in het werk van de Brueghels lijkt ook alles letterlijk in beweging; een uitnodiging om te kijken en te blijven kijken. Dàt is wat we tijdens deze lezing dan ook gaan doen!

Ingrid Gaasterland