PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

KUNST & CULTUUR – TIPS

Met enige regelmaat ontvangt de commissie Kunst & Cultuur tips van enthousiaste leden die een ontdekking hebben gedaan waarvan zij hebben genoten. Soms zijn dat activiteiten binnen de regio of kleinschalige activiteiten van interessante mensen die niet zo aan de weg timmeren. In deze rubriek geven wij deze tips aan u door. Doe er uw voordeel mee!

TIPS 8

1. Nationaal Archief, Den Haag
Het Nationaal Archief is de grootste archiefinstelling van Nederland. Alle burgers hebben toegang tot de informatie die zij nodig hebben. Het archief organiseert rondleidingen, lezingen en tentoonstellingen en geeft gelegenheid om zelf onderzoek te doen.
Adres:             Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag
Telefoon:        070 – 331 5400
Website:         https://www.nationaalarchief.nl

2. Theater De Hofnar, Valkenswaard
De Hofnar is officieel filmtheater! Naast de grote titels draaien er ook familiefilms en films voor kinderen. Maandelijks wordt er nieuw filmaanbod geprogrammeerd.
Adres:             De Hofnar 10, Valkenswaard
Telefoon:        040 – 207 40 10
Website:         https://www.hofnar.nl

3. Museum De Wieger, Deurne
In De Wieger staat het verhaal van Hendrik Wiegersma centraal: een markante huisarts, die zich ontwikkelde tot een van de belangrijkste expressionistische schilders van Nederland. Hij had contact met kunstenaars als Otto van Rees, Ossip Zadkine, Valentine Prax, Moïssey Kogan, Joep Nicolas en Matthieu Wiegman. Topstukken zijn werken van Charley Toorop, Jan Sluijters, Leo Gestel, Theo van Doesburg.
Adres:             Oude Liesselseweg 29, Deurne
Telefoon:        0493 – 322 930
Website:         https://dewieger.nl/

4. De Schepping van de Wetenschap, Museum Catharijneconvent, Utrecht
Rijksmuseum Catharijneconvent is meer dan een expositie van religieuze kunst. Het bestudeert de rol die religie heeft gehad en nog altijd heeft in de samenleving. De prachtige tentoonstelling ‘De Schepping van de Wetenschap’ gaat over de permanente vraag of wetenschap en religie kunnen samengaan. Ze laat zien hoe de ontwikkeling van natuurwetenschappen in West-Europa en religie elkaar beïnvloedden.
Periode:         ‘De Schepping van de Wetenschap’, nog te zien tot 2 juni 2024
Adres:             Lange Nieuwstraat 38, Utrecht
Telefoon:        030 – 231 3835
Website:         https://www.catharijneconvent.nl/

5. Museum De Pont, Tilburg
De Pont is een onafhankelijk museum voor hedendaagse kunst, gevestigd in een voormalige wolspinnerij. Schilder- en beeldhouwkunst, waarop in de beginjaren de nadruk lag, vormen nu samen met installaties, performances, film en fotografie de basis voor een afwisselend tentoonstellingsprogramma. Altijd vernieuwend, altijd inspirerend!
Adres:             Wilhelminapark 1, Tilburg
Telefoon:        013 – 543 8300
Website:         https://depont.nl/home

TIPS 7

1. H’Art museum (voorheen Hermitage), Amsterdam
Expositie: Julius Caesar
Het museum schrijft: Met de titel ‘Julius Caesar, Ik kwam, ik zag en ging ten onder’ brengen wij onze allereerste tentoonstelling in H’ART Museum over Julius Caesar. Via een unieke collectie van bijna 150 historische objecten, beleef je dit spannende verhaal uit de wereldgeschiedenis en volg je het bewogen leven van Caesar.
Periode: 16 september 2023 t/m 20 mei 2024
Adres: Amstel 51, Amsterdam
Telefoon: 020 530 8755
Website: https://hartmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/julius-caesar/

2. Fabrique des Lumières, Westergasfabriek Amsterdam
Exposities: Dalí The Endless Enigma en Gaudí Architect of the Imaginary
Fabrique des Lumières is een succesvol concept uit Frankrijk dat in 2022 naar Nederland kwam. De exposities nemen de bezoeker mee op reis door het werk van deze surrealistische kunstenaars. Als in een grote caleidoscoop glijden de schilderijen door de zaal op de klanken van muziek.
Periode: tot eind december 2023
Adres: Pazzanistraat 37, Amsterdam
Telefoon: 020 247 9500
Website: https://www.fabrique-lumieres.com/nl

3. Museum Arnhem
Expositie: Kunst in het derde rijk – Verleiding en afleiding
Voor het eerst sinds 1944 worden kunstwerken uit deze beladen periode tentoongesteld, onder meer van Claus Berger, Paul Mathias Padua en Ivo Saliger. Steunden de kunstenaars het regime, steunde het regime de kunstenaars, of beide?
Periode: 12 november 2023 – 24 maart 2014
Adres: Utrechtseweg 87, Arnhem
Telefoon: 026 303 1400
Website: https://www.museumarnhem.nl/nl/tentoonstellingen/kunst-in-het-derde-rijk

4. Bonnefantenmuseum, Maastricht
Expositie: Shinkichi Tajiri, The Restless Wanderer
In 2023 zou de Japans-Amerikaanse kunstenaar Shinkichi Tajiri 100 jaar zijn geworden. Als eerbetoon aan hun grootvader stelden kleinkinderen Tanéa en Shakuru  een tentoonstelling samen waarin zij Shinkichi’s aangrijpend levensverhaal vertellen en daarmee het oeuvre van de veelzijdige kunstenaar toelichten.
Periode: 2 december 2023 – 12 mei 2024
Adres: Avenue Ceramique 250, Maastricht
Telefoon: 043 329 0190
Website: https://www.bonnefanten.nl/nl/tentoonstellingen/shinkichitajiri

 

5. Museum Catharijneconvent, Utrecht
Expositie: Fashion for God
Na de reformatie, in de republiek van de zeventiende en de achttiende eeuw, mogen katholieken niet meer in het openbaar samenkomen. Aan de hand van oogverblindend geborduurde kerkelijke gewaden vertelt de expositie het verhaal van verzet, maar ook van de eigen agenda van de vrouwelijke makers.
Periode: 14 0ktober 2023 – 21 januari 2024
Adres: Lange Nieuwstraat 38 Utrecht
Telefoon: 030 231 3835
Website: https://www.catharijneconvent.nl/tentoonstellingen/fashion-god/

TIPS 6

1. Kasteelconcerten Geldrop
De Stichting Strabrecht Theater verzorgt jaarlijks een cyclus van acht klassieke kamerconcerten voor een groot publiek en voor alle leeftijdscategorieën. De uitvoerende musici hebben al naam verworven en zijn op weg naar de grote podia. De concerten, in de periode september tot en met april, vinden plaats op een zondag van 12.00 – 14.00 uur. Bij de concerten vertellen de musici iets over de achtergrond van de uit te voeren stukken en over de componisten. Deze informatie, het contact met de musici en de ambiance dragen bij tot een intense muziekbeleving.
Adres: Kasteel Geldrop, Mierloseweg 1, 5662 KA Geldrop.
Telefoon: 06 57 04 33 54
E-mail: concerten@kasteelgeldrop.nl
Website: Kasteelconcerten – Landgoed Kasteel Geldrop

2. Van Gogh Village Museum Nuenen
Vincentre is uitgebreid en vernieuwd.
Het laat zien hoe doorslaggevend Van Gogh’s verblijf in Nuenen is geweest voor zijn Franse periode. Het Van Gogh Village Museum werd een museum van internationale allure, op 16 mei geopend door Koningin Maxima. Het museum is het startpunt voor de Van Gogh fietsroute en vele wandelingen, waaronder de Van Gogh wandeling dwars door het Brabantse landschap, waar Vincent van Gogh zich zo mee verbonden voelde.
Adres: Berg 29, 5671 CA Nuenen
E-Mail: info@vgvn.nl
Website: http://www.vangoghbrabant.com/nl/home/nuenen

3. Museum Catharijneconvent
‘Ode aan Antwerpen, het geheim van de Hollandse meesters’.
 Aan de hand van ruim tachtig Vlaamse en Hollandse topstukken uit de 16e en 17e eeuw tekent zich de grote invloed af van Vlaamse schilders op de Hollandse schilderkunst. Er is ook een uitgebreid programma met lezingen door historici, kunsthistorici en schrijvers, teken- en schildercursussen, stadswandelingen en een samenwerking met de Vrije Academie en ILFU.
Periode: 14 mei – 17 sep 2023
Adres: Lange Nieuwstraat 38, Utrecht
Telefoon: 030 – 231 38 35
E-mail: info@catharijneconvent.nl
Website: https://www.catharijneconvent.nl/tentoonstellingen/ode-aan-antwerpen/

4. Kröller-Müller Museum
‘Het futurisme & Europa’.
De esthetiek van een nieuwe wereld laat zien hoe de futuristen ruim honderd jaar geleden hun entree maken op het Europese toneel en een wisselwerking aangaan met andere avant-garde kunstenaars en stromingen zoals De Stijl en Bauhaus. Aan de hand van schilderijen, sculptuur, meubels, tapijten, keramiek, interieur- en toneelontwerpen, kleding, boeken en grafisch werk wordt het futuristisch ideaal geschetst, het samengaan van kunst en leven.
Periode: 29 april – 3 september 2023
Adres: Houtkampweg 6, Otterlo
Telefoon: 031 – 85 91 241
E-Mail: info@krollermuller.nl
Website: https://krollermuller.nl/het-futurisme-europa

TIPS 5

1. Nederlands Wijnmuseum
Wijnhuis Robbers & van den Hoogen B.V. beschikt over de grootste wijnkelders van Nederland. Een rondgang voert langs eiken fusten en roestvrijstalen tanks in de wijnbottelarij. Het museum toont de rijke geschiedenis van wijn en de vele facetten van de wijnbouw: de wijngaard, de wijnstokken, de menselijke zorgen om gezonde wijndruiven te kweken, de wijnoogst, het kneuzen en het persen van druiven, de gisting en nog veel meer om van een goed glas wijn te kunnen genieten.
Adres: Velperweg 23, 6824BC Arnhem.
Telefoon: 026 442 4042
Website: Nederlands Wijnmuseum – Robbers en van den Hoogen

2. Rijksmonument Waterloopbos
Historisch openlucht laboratorium in een prachtig polderbos. Hier zijn, door het voormalige Waterloopkundig Laboratorium De Voorst, honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water. Er liggen restanten van het onderzoek voor de Deltawerken, de kust van Denemarken, de Willemstunnel in Rotterdam, de haven van IJmuiden, maar ook voor de havens van Lagos en Bangkok. Wandelroutes in het bos leiden langs de modellen die als ruïnes in het bos liggen of zijn gerestaureerd.
Adres: Voorsterweg 34, 8316 PT Marknesse (FL)
Telefoon: 0527 252 570
E-mail: flevoland@natuurmonumenten.nl
Website: Waterloopbos – Natuurgebied | Natuurmonumenten

3. Uitje: Historische treinrit op de Miljoenenlijn
In Zuid-Limburg ligt de beroemde Miljoenenlijn, zo genoemd omdat de lijn het voor die tijd astronomische bedrag van 1 miljoen gulden per strekkende kilometer kostte. Dat kwam vooral doordat de spoorweg door heuvelachtig terrein liep en er dus veel hoogteverschil overwonnen moest worden. De Miljoenenlijn loopt van Schaesberg (bij Heerlen) via Kerkrade naar Simpelveld. Voor iedereen die van spoorwegen of simpelweg van nostalgie houdt een echte aanrader.
Adres: Stationstraat 22, 6369 VJ Simpelveld
Telefoon: 045 544 00 18
E-mail: info@miljoenenlijn.nl
Website: http://miljoenenlijn.nl

4. Museum De Dorpsdokter
Geneeskunde, ooit het werk van de barbier-chirurgijn, werd in de 19e eeuw het domein van de stads- of plattelandsdokter. Hij stond er alleen voor, zonder penicilline, nauwelijks narcose en geen uitgebreid laboratorium. Pas na 1950 kon hij patiënten doorverwijzen naar het ziekenhuis. Het museum vertelt de geschiedenis van ‘de dorpsdokter’ en van beroepen als fysiotherapeut, apotheker, wijkzuster, tandarts en drogist aan de hand van een uitgebreide collectie instrumenten en de ‘galerij van Brabantse dokters’.
Adres: Doelenstraat 51, 5081 CK Hilvarenbeek.
Telefoon: 013 505 40 93
Website: http://www.museumdedorpsdokter.nl

TIPS 4

1. Maurits Cornelis Escher
In 2023 is het 125 jaar geleden dat Escher werd geboren. Escher in Het Paleis en Kunstmuseum Den Haag vieren het jubileumjaar met vier tentoonstellingen, van optische illusies en onmogelijke architectuur tot natuurgetrouwe landschappen. Met de grootste museale Eschercollectie ter wereld vormen Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis het centrum van dit bijzondere jubileumjaar.
Plaats: Escher in Het Paleis en Kunstmuseum Den Haag
Informatie: https://www.escherinhetpaleis.nl/2023-den-haag-stad-van-escher/ en  https://www.kunstmuseum.nl/nl/museum/nieuws/kunstmuseum-den-haag-en-escher-het-paleis-vieren-escher

2. Johannes Vermeer
De tentoonstelling in het Rijksmuseum over de 17e-eeuwse meester Johannes Vermeer, met 28 schilderijen vanuit de hele wereld, wordt geafficheerd als de grootste Vermeertentoonstelling ooit.
Er is een beperkt aantal toegangskaarten beschikbaar. Op de website van het Rijksmuseum vinden we uitstekende informatie over Vermeer, over zijn werken, het tot stand komen van de tentoonstelling en veel meer.
Plaats: Rijksmuseum Amsterdam
Periode:  10 februari t/m 4 juni 2023
Informatie: https://www.rijksmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/vermeer

3. Rembrandt & tijdgenoten
De Amerikaanse miljardair Thomas Kaplan kocht de afgelopen twintig jaar de ene Rembrandt na de andere, plus werk van leerlingen en tijdgenoten. Rembrandt en tijdgenoten toont 35 schilderijen uit The Leiden Collection. Je ziet prachtige werken van de grootste historieschilders uit de 17e eeuw, zoals Rembrandt van Rijn, zijn leermeester Pieter Lastman, zijn leerlingen Carel Fabritius  en Arent de Gelder, maar ook tijdgenoten. Denk aan Jan Lievens, Frans van Mieris en Jan Steen.
Ontdek zelf waarom zij werden gezien als de nobelste, meest prestigieuze vorm van schilderkunst. Kaplan leende ook een schilderij aan de Vermeertentoonstelling in het Rijksmuseum.
Plaats: Hermitage Amsterdam
Periode: 10 februari t/m 4 juni 2023
Informatie: https://hermitage.nl/nl/tentoonstellingen/

TIPS 3

1. Museum Krona – Uden
Tussen 1963-1965 illustreerde Salvador Dalí de Bijbel, een van zijn meesterwerken, ongekend van virtuositeit en originaliteit, van kleur en expressiviteit. Het museum wijdt een unieke tentoonstelling aan een onbekende kant van de surrealist Dalí. Alle 105 voorstellingen op de tentoonstelling zijn met de hand gesigneerde proefdrukken.
Periode: nog t/m 20 november 2022
Adres: Veghelsedijk 25, 5401 PB Uden
Informatie: https://www.museumkrona.nl/nl/nu-te-zien/tentoonstellingen/dali/

2. Museum Catharijneconvent – Utrecht
Tentoonstelling Gospel toont de geschiedenis en actuele betekenis van een van de invloedrijkste muziekstromingen sinds haar ontstaan in het slavernijverleden. Het is een reis langs het onderbelichte verhaal van een muziekgenre en lifestyle, een muzikale reis van kracht en hoop.
Periode: 30 september 2022 – 10 april 2023
Adres: Lange Nieuwstraat 38, 3512 PH Utrecht
Informatie: https://www.catharijneconvent.nl/

3. Museum Catharijneconvent – Utrecht
Het museum nodigt ons uit: “Wij zijn dol op kerst! Al bijna honderd jaar laten we vol trots onze Napolitaanse kerststal zien. Het bekijken is voor jong en oud een unieke ervaring. Vorig jaar konden we gigantisch veel extra figuren aankopen. Wat een droom! Hiermee kunnen we een opstelling maken die nog nooit eerder te zien was in Nederland. Alle honderden eeuwenoude Italiaanse figuren komen samen in een nieuw spectaculair decor met echte Utrechtse eyecatchers. Wat te denken van de Domtoren, de grachten, de Winkel van Sinkel en de Utrechtse Bloemenmarkt! De 21e eeuw hand in hand met de 18e eeuw. Een feest van herkenning! Laat je raken, verwonder en vergaap je aan de mooiste, spectaculairste, theatraalste, bijzonderste kerststal.”
Periode: 17 december 2022 t/m 8 januari 2023
Adres: Lange Nieuwstraat 38, 3512 PH Utrecht
Informatie: https://www.catharijneconvent.nl/tentoonstellingen/zininkerst/

4. Teylers ▪ Museum van de Verwondering
Met ‘Hockney’s Eye’ belicht Teylers Museum het werk van David Hockney, een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van dit moment. Al zijn hele carrière lang onderzoekt Hockney hoe oude meesters de ruimtelijke werkelijkheid vertalen naar het platte vlak. Volgens hem deden zij dit niet alleen op basis van directe waarneming of door toepassing van lijnperspectief, maar maken zij daarnaast al eeuwenlang gebruik van optische hulpmiddelen zoals lenzen en spiegels. In Hockney’s Eye staat dit belangrijke – en niet onomstreden – thema in zijn oeuvre voor het eerst centraal.
Er zijn reconstructies gemaakt van historische artistieke hulpmiddelen zoals een perspectiefraam, een bolle spiegel en een camera obscura. In de natuurwetenschappelijke context van Teylers kijken we door de ogen van Hockney naar de kunstgeschiedenis.
Periode: 23 september 2022 t/m 29 januari 2023
Adres: Spaarne 16, 2011 CH Haarlem
Informatie: https://www.teylersmuseum.nl/nl/bezoek-het-museum/wat-is-er-te-zien-en-te-doen/hockneys-eye

TIPS 2

1. Prof. dr. Manu Keirse is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en autoriteit in België en Nederland als het om verdriet, verlies en de laatste levensfase gaat. Zijn boeken, uitgegeven door Lannoo, zijn stuk voor stuk bestsellers en werden in vele talen vertaald. Enkele titels: ‘Anders leven’, ‘Goed leven’, ‘Helpen bij verlies en verdriet’, ‘Als ik er niet meer ben’, ‘Later begint vandaag’.

2. Tot en met 26 februari is in het Noordbrabants Museum de tentoonstelling ‘De ontdekking van het heden’ te zien. Er worden 100 werken getoond uit de collectie van de JK Art Foundation, waaronder kunstwerken van o.a. Constantin Brancusi, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Joan Miró en Marlene Dumas. Wim Pijbes zegt: “De collectie is breed, verrassend en kwalitatief hoogwaardig. Verschillende stukken zouden in de topmusea van de wereld niet misstaan”.

3. Het Rijksmuseum is erin geslaagd een ultra hoge resolutie foto van De Nachtwacht te maken. Deze foto, de grootste en meest gedetailleerde die ooit van een kunstwerk is gemaakt, is voor iedereen te zien op www.rijksmuseum.nl. Ze toont details die gewoonlijk onzichtbaar blijven of minder opvallen, zoals de wijze waarop Rembrandt licht schilderde of een zuinig mondje achter een snor. Verbaas je over de details in de kraag van de centrale figuur en op de trom rechts onder. En vraag je af wat die dode kip centraal in beeld en die losse handschoen daar doen.

4. Voor 2022 staat veel moois in de steigers. Amersfoort, 150 jaar geleden de geboorteplaats van Piet Mondriaan, organiseert een aantal bijzondere activiteiten. Het Van Gogh Museum presenteert een tentoonstelling over Gustav Klimt. De commissie K&C doet onderzoek naar alle boeiende initiatieven die klaar staan voor het moment dat cultuur weer open mag.

TIPS 1

1. Wupke Wilzing meldt: Vorige week en vanmiddag weer ben ik naar Knegsel gereden om de symboliek schilder Aart de Lange Pzn te bezoeken. Ik was en ben zeer onder de indruk van zijn werk en uitleg! Een prachtige combinatie van symboliek en filosofie en over de uitbeelding van de levensweg. Aart heeft net vóór corona ook een lekenpreek gehouden in Eersel.
Adres: Vossenweg 4, Knegsel.

2. K&C heeft het optreden van David van Reybrouck, auteur van de boeken ‘Congo’ en ‘Revolusie’, omwille van de hoge kosten, uit de planning moeten halen. Wie toch zijn verhaal wil horen kan in maart 2021 terecht in Eersel.
Adres: De Muzenval, Dijk7, Eersel.

3. De Volmolen in Waalre, ooit gebruikt als korenmolen, oliemolen en volmolen, wordt nu ingezet voor de elektriciteitsproductie. Het is mogelijk de molen te bezoeken. Het Eindhovens Dagblad wijdt een artikel aan de Volmolen.
Website: https://www.ed.nl/valkenswaardwaalre/de-volmolen-in-waalreoude-techniek-maar-weer-heelmodern~ad1a82dd8/

4. In april 2013 startte het Van Abbemuseum, in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam, ‘Onvergetelijk Van Abbe’, een programma voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers. Het biedt mensen die te maken hebben met Alzheimer de mogelijkheid om zich te uiten en een dialoog aan te gaan met hun omgeving.
Website: https://vanabbemuseum.nl/educatie/inclusie/alzheimer-programma/

5. In het Noordbrabants Museum is, van 9 oktober 2021 t/m 13 februari 2022, de tentoonstelling Picasso’s Suite Vollard: de man – de muze – de mythe, te zien. Honderd etsen vormen een afspiegeling van zijn leven en geven een inkijk in Picasso’s creatieve denkwereld. Intieme schetsen die gaan over zijn liefde voor vrouwelijk schoon, erotiek, het kunstenaarschap, zijn bewondering voor Rembrandt en zijn vriendschap met kunsthandelaar Ambroise Vollard.
Adres: Verwersstraat 41, ’s Hertogenbosch.

6. Op het Domein Oogenlust in Eersel bevindt zich Galerie Persoon voor hedendaagse kunst, met een zeer breed aanbod: schilderijen, bronzen sculpturen, glasobjecten en fotografie van gerenommeerde kunstenaars uit heel Europa.
Adres: Hees 40, Eersel.