PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

KUNST & CULTUUR – TIPS

Met enige regelmaat ontvangt de commissie Kunst & Cultuur tips van enthousiaste leden die een ontdekking hebben gedaan waarvan zij hebben genoten. Soms zijn dat activiteiten binnen de regio of kleinschalige activiteiten van interessante mensen die niet zo aan de weg timmeren. In deze rubriek geven wij deze tips aan u door. Doe er uw voordeel mee!

TIPS 1

1. Wupke Wilzing meldt: Vorige week en vanmiddag weer ben ik naar Knegsel gereden om de symboliek schilder Aart de Lange Pzn te bezoeken. Ik was en ben zeer onder de indruk van zijn werk en uitleg! Een prachtige combinatie van symboliek en filosofie en over de uitbeelding van de levensweg. Aart heeft net vóór corona ook een lekenpreek gehouden in Eersel. Adres: Vossenweg 4, Knegsel.

2. K&C heeft het optreden van David van Reybrouck, auteur van de boeken ‘Congo’ en ‘Revolusie’, omwille van de hoge kosten, uit de planning moeten halen. Wie toch zijn verhaal wil horen kan in maart 2021 terecht in Eersel. Adres: De Muzenval, Dijk7, Eersel.

 

 

3. De Volmolen in Waalre, ooit gebruikt als korenmolen, oliemolen en volmolen, wordt nu ingezet voor de elektriciteitsproductie. Het is mogelijk de molen te bezoeken. Het Eindhovens Dagblad wijdt een artikel aan de Volmolen: https://www.ed.nl/valkenswaardwaalre/de-volmolen-in-waalreoude-techniek-maar-weer-heelmodern~ad1a82dd8/

4. In april 2013 startte het Van Abbemuseum, in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam, ‘Onvergetelijk Van Abbe’, een programma voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers. Het biedt mensen die te maken hebben met Alzheimer de mogelijkheid om zich te uiten en een dialoog aan te gaan met hun omgeving. https://vanabbemuseum.nl/educatie/inclusie/alzheimer-programma/

5. In het Noordbrabants Museum is, van 9 oktober 2021 t/m 13 februari 2022, de tentoonstelling Picasso’s Suite Vollard: de man – de muze – de mythe, te zien. Honderd etsen vormen een afspiegeling van zijn leven en geven een inkijk in Picasso’s creatieve denkwereld. Intieme schetsen die gaan over zijn liefde voor vrouwelijk schoon, erotiek, het kunstenaarschap, zijn bewondering voor Rembrandt en zijn vriendschap met kunsthandelaar Ambroise Vollard. Adres: Verwersstraat 41, ’s Hertogenbosch.

6. Op het Domein Oogenlust in Eersel bevindt zich Galerie Persoon voor hedendaagse kunst, met een zeer breed aanbod: schilderijen, bronzen sculpturen, glasobjecten en fotografie van gerenommeerde kunstenaars uit heel Europa. Adres: Hees 40, Eersel.

TIPS 2

1. Prof. dr. Manu Keirse is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en autoriteit in België en Nederland als het om verdriet, verlies en de laatste levensfase gaat. Zijn boeken, uitgegeven door Lannoo, zijn stuk voor stuk bestsellers en werden in vele talen vertaald. Enkele titels: ‘Anders leven’, ‘Goed leven’, ‘Helpen bij verlies en verdriet’, ‘Als ik er niet meer ben’, ‘Later begint vandaag’.

2. Tot en met 26 februari is in het Noordbrabants Museum de tentoonstelling ‘De ontdekking van het heden’ te zien. Er worden 100 werken getoond uit de collectie van de JK Art Foundation, waaronder kunstwerken van o.a. Constantin Brancusi, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Joan Miró en Marlene Dumas. Wim Pijbes zegt: “De collectie is breed, verrassend en kwalitatief hoogwaardig. Verschillende stukken zouden in de topmusea van de wereld niet misstaan”.

3. Het Rijksmuseum is erin geslaagd een ultra hoge resolutie foto van De Nachtwacht te maken. Deze foto, de grootste en meest gedetailleerde die ooit van een kunstwerk is gemaakt, is voor iedereen te zien op www.rijksmuseum.nl. Ze toont details die gewoonlijk onzichtbaar blijven of minder opvallen, zoals de wijze waarop Rembrandt licht schilderde of een zuinig mondje achter een snor. Verbaas je over de details in de kraag van de centrale figuur en op de trom rechts onder. En vraag je af wat die dode kip centraal in beeld en die losse handschoen daar doen.

4. Voor 2022 staat veel moois in de steigers. Amersfoort, 150 jaar geleden de geboorteplaats van Piet Mondriaan, organiseert een aantal bijzondere activiteiten. Het Van Gogh Museum presenteert een tentoonstelling over Gustav Klimt. De commissie K&C doet onderzoek naar alle boeiende initiatieven die klaar staan voor het moment dat cultuur weer open mag.