PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

KUNST & CULTUUR – TIPS

Met enige regelmaat ontvangt de commissie Kunst & Cultuur tips van enthousiaste leden die een ontdekking hebben gedaan waarvan zij hebben genoten. Soms zijn dat activiteiten binnen de regio of kleinschalige activiteiten van interessante mensen die niet zo aan de weg timmeren. In deze rubriek geven wij deze tips aan u door. Doe er uw voordeel mee!

TIPS 1

1. Wupke Wilzing meldt: Vorige week en vanmiddag weer ben ik naar Knegsel gereden om de symboliek schilder Aart de Lange Pzn te bezoeken. Ik was en ben zeer onder de indruk van zijn werk en uitleg! Een prachtige combinatie van symboliek en filosofie en over de uitbeelding van de levensweg. Aart heeft net vóór corona ook een lekenpreek gehouden in Eersel. Adres: Vossenweg 4, Knegsel.

2. K&C heeft het optreden van David van Reybrouck, auteur van de boeken ‘Congo’ en ‘Revolusie’, omwille van de hoge kosten, uit de planning moeten halen. Wie toch zijn verhaal wil horen kan in maart 2021 terecht in Eersel. Adres: De Muzenval, Dijk7, Eersel.

 

 

3. De Volmolen in Waalre, ooit gebruikt als korenmolen, oliemolen en volmolen, wordt nu ingezet voor de elektriciteitsproductie. Het is mogelijk de molen te bezoeken. Het Eindhovens Dagblad wijdt een artikel aan de Volmolen: https://www.ed.nl/valkenswaardwaalre/de-volmolen-in-waalreoude-techniek-maar-weer-heelmodern~ad1a82dd8/

4. In april 2013 startte het Van Abbemuseum, in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam, ‘Onvergetelijk Van Abbe’, een programma voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers. Het biedt mensen die te maken hebben met Alzheimer de mogelijkheid om zich te uiten en een dialoog aan te gaan met hun omgeving. https://vanabbemuseum.nl/educatie/inclusie/alzheimer-programma/

5. In het Noordbrabants Museum is, van 9 oktober 2021 t/m 13 februari 2022, de tentoonstelling Picasso’s Suite Vollard: de man – de muze – de mythe, te zien. Honderd etsen vormen een afspiegeling van zijn leven en geven een inkijk in Picasso’s creatieve denkwereld. Intieme schetsen die gaan over zijn liefde voor vrouwelijk schoon, erotiek, het kunstenaarschap, zijn bewondering voor Rembrandt en zijn vriendschap met kunsthandelaar Ambroise Vollard. Adres: Verwersstraat 41, ’s Hertogenbosch.

6. Op het Domein Oogenlust in Eersel bevindt zich Galerie Persoon voor hedendaagse kunst, met een zeer breed aanbod: schilderijen, bronzen sculpturen, glasobjecten en fotografie van gerenommeerde kunstenaars uit heel Europa. Adres: Hees 40, Eersel.

TIPS 2

1. Prof. dr. Manu Keirse is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en autoriteit in België en Nederland als het om verdriet, verlies en de laatste levensfase gaat. Zijn boeken, uitgegeven door Lannoo, zijn stuk voor stuk bestsellers en werden in vele talen vertaald. Enkele titels: ‘Anders leven’, ‘Goed leven’, ‘Helpen bij verlies en verdriet’, ‘Als ik er niet meer ben’, ‘Later begint vandaag’.

2. Tot en met 26 februari is in het Noordbrabants Museum de tentoonstelling ‘De ontdekking van het heden’ te zien. Er worden 100 werken getoond uit de collectie van de JK Art Foundation, waaronder kunstwerken van o.a. Constantin Brancusi, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Joan Miró en Marlene Dumas. Wim Pijbes zegt: “De collectie is breed, verrassend en kwalitatief hoogwaardig. Verschillende stukken zouden in de topmusea van de wereld niet misstaan”.

3. Het Rijksmuseum is erin geslaagd een ultra hoge resolutie foto van De Nachtwacht te maken. Deze foto, de grootste en meest gedetailleerde die ooit van een kunstwerk is gemaakt, is voor iedereen te zien op www.rijksmuseum.nl. Ze toont details die gewoonlijk onzichtbaar blijven of minder opvallen, zoals de wijze waarop Rembrandt licht schilderde of een zuinig mondje achter een snor. Verbaas je over de details in de kraag van de centrale figuur en op de trom rechts onder. En vraag je af wat die dode kip centraal in beeld en die losse handschoen daar doen.

4. Voor 2022 staat veel moois in de steigers. Amersfoort, 150 jaar geleden de geboorteplaats van Piet Mondriaan, organiseert een aantal bijzondere activiteiten. Het Van Gogh Museum presenteert een tentoonstelling over Gustav Klimt. De commissie K&C doet onderzoek naar alle boeiende initiatieven die klaar staan voor het moment dat cultuur weer open mag.

 

TIPS 3

1. Museum Krona – Uden
Tussen 1963-1965 illustreerde Salvador Dalí de Bijbel, een van zijn meesterwerken, ongekend van virtuositeit en originaliteit, van kleur en expressiviteit. Het museum wijdt een unieke tentoonstelling aan een onbekende kant van de surrealist Dalí. Alle 105 voorstellingen op de tentoonstelling zijn met de hand gesigneerde proefdrukken.
Periode: nog t/m 20 november 2022
Adres: Veghelsedijk 25, 5401 PB Uden
Informatie: https://www.museumkrona.nl/nl/nu-te-zien/tentoonstellingen/dali/

2. Museum Catharijneconvent – Utrecht
Tentoonstelling Gospel toont de geschiedenis en actuele betekenis van een van de invloedrijkste muziekstromingen sinds haar ontstaan in het slavernijverleden. Het is een reis langs het onderbelichte verhaal van een muziekgenre en lifestyle, een muzikale reis van kracht en hoop.
Periode: 30 september 2022 – 10 april 2023
Adres: Lange Nieuwstraat 38, 3512 PH Utrecht
Informatie: https://www.catharijneconvent.nl/

 

3. Museum Catharijneconvent – Utrecht
Het museum nodigt ons uit: “Wij zijn dol op kerst! Al bijna honderd jaar laten we vol trots onze Napolitaanse kerststal zien. Het bekijken is voor jong en oud een unieke ervaring. Vorig jaar konden we gigantisch veel extra figuren aankopen. Wat een droom! Hiermee kunnen we een opstelling maken die nog nooit eerder te zien was in Nederland. Alle honderden eeuwenoude Italiaanse figuren komen samen in een nieuw spectaculair decor met echte Utrechtse eyecatchers. Wat te denken van de Domtoren, de grachten, de Winkel van Sinkel en de Utrechtse Bloemenmarkt! De 21e eeuw hand in hand met de 18e eeuw. Een feest van herkenning! Laat je raken, verwonder en vergaap je aan de mooiste, spectaculairste, theatraalste, bijzonderste kerststal.”
Periode: 17 december 2022 t/m 8 januari 2023
Adres: Lange Nieuwstraat 38, 3512 PH Utrecht
Informatie: https://www.catharijneconvent.nl/tentoonstellingen/zininkerst/

4. Teylers ▪ Museum van de Verwondering
Met ‘Hockney’s Eye’ belicht Teylers Museum het werk van David Hockney, een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van dit moment. Al zijn hele carrière lang onderzoekt Hockney hoe oude meesters de ruimtelijke werkelijkheid vertalen naar het platte vlak. Volgens hem deden zij dit niet alleen op basis van directe waarneming of door toepassing van lijnperspectief, maar maken zij daarnaast al eeuwenlang gebruik van optische hulpmiddelen zoals lenzen en spiegels. In Hockney’s Eye staat dit belangrijke – en niet onomstreden – thema in zijn oeuvre voor het eerst centraal.
Er zijn reconstructies gemaakt van historische artistieke hulpmiddelen zoals een perspectiefraam, een bolle spiegel en een camera obscura. In de natuurwetenschappelijke context van Teylers kijken we door de ogen van Hockney naar de kunstgeschiedenis.
Periode: 23 september 2022 t/m 29 januari 2023
Adres: Spaarne 16, 2011 CH Haarlem
Informatie: https://www.teylersmuseum.nl/nl/bezoek-het-museum/wat-is-er-te-zien-en-te-doen/hockneys-eye

TIPS 4

1. Maurits Cornelis Escher
In 2023 is het 125 jaar geleden dat Escher werd geboren. Escher in Het Paleis en Kunstmuseum Den Haag vieren het jubileumjaar met vier tentoonstellingen, van optische illusies en onmogelijke architectuur tot natuurgetrouwe landschappen. Met de grootste museale Eschercollectie ter wereld vormen Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis het centrum van dit bijzondere jubileumjaar.
Plaats: Escher in Het Paleis en Kunstmuseum Den Haag
Informatie: https://www.escherinhetpaleis.nl/2023-den-haag-stad-van-escher/ en  https://www.kunstmuseum.nl/nl/museum/nieuws/kunstmuseum-den-haag-en-escher-het-paleis-vieren-escher

 

2. Johannes Vermeer
De tentoonstelling in het Rijksmuseum over de 17e-eeuwse meester Johannes Vermeer, met 28 schilderijen vanuit de hele wereld, wordt geafficheerd als de grootste Vermeertentoonstelling ooit.
Er is een beperkt aantal toegangskaarten beschikbaar. Op de website van het Rijksmuseum vinden we uitstekende informatie over Vermeer, over zijn werken, het tot stand komen van de tentoonstelling en veel meer.
Plaats: Rijksmuseum Amsterdam
Periode:  10 februari t/m 4 juni 2023
Informatie: https://www.rijksmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/vermeer

3. Rembrandt & tijdgenoten
De Amerikaanse miljardair Thomas Kaplan kocht de afgelopen twintig jaar de ene Rembrandt na de andere, plus werk van leerlingen en tijdgenoten. Rembrandt en tijdgenoten toont 35 schilderijen uit The Leiden Collection. Je ziet prachtige werken van de grootste historieschilders uit de 17e eeuw, zoals Rembrandt van Rijn, zijn leermeester Pieter Lastman, zijn leerlingen Carel Fabritius  en Arent de Gelder, maar ook tijdgenoten. Denk aan Jan Lievens, Frans van Mieris en Jan Steen.
Ontdek zelf waarom zij werden gezien als de nobelste, meest prestigieuze vorm van schilderkunst. Kaplan leende ook een schilderij aan de Vermeertentoonstelling in het Rijksmuseum.
Plaats: Hermitage Amsterdam
Periode: 10 februari t/m 4 juni 2023
Informatie: https://hermitage.nl/nl/tentoonstellingen/