PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

‘Uit het wonderland: de magie van het Oosten’
Tentoonstelling in het Nederlandse Steendrukmuseum

Donderdag 27 oktober 2022
(reservedatum dinsdag 8 november 2022)

Wij, in het Westen, kennen een bijzondere fascinatie met het Oosten. De Oriënt stond lange tijd voor alles wat het Westen ‘niet was’: irrationeel, sensueel, magisch, exotisch en primitief. Hoe dit stereotiepe beeld in de loop van de eeuwen ontstond beschrijft Edward Said In 1978 in zijn baanbrekende boek ‘Orientalism’.

De industriële revolutie in de negentiende eeuw vergroot wereldwijd de mobiliteit. Reizen naar exotische landen met de trein, de stoomboot en later met het vliegtuig, maakt verre oorden toegankelijk. Er groeit een wereldeconomie waarin Oriëntaalse luxegoederen sneller en massaler worden geïmporteerd in Europa.

In deze boeiende periode bereiken druktechnieken, zoals de lithografie, een hoogtepunt. Kunstenaars gebruiken deze technieken om het Oosten dichter bij huis te brengen. Voor (luxe)producten uit het Oosten maakt men verpakkingen en reclameaffiches met een thematiek die verwijst naar de herkomst en het ‘exotische’ karakter van het product. Boekillustraties en ander artistiek werk brengen het Oosten met haar stereotypen in beeld. Nederlandse kunstenaars als Kees van Dongen en Marius Bauer illustreren de bekende vertellingen van Duizend-en-een-nacht, terwijl Willem Hofker en Willem Dooijewaard Nederlands-Indië in beeld brengen. Dit alles zorgt voor de verankering van het oriëntalisme in onze beeldcultuur.

De expositie ‘Uit het wonderland: de magie van het Oosten’ in het Nederlands Steendrukmueum laat zien hoe al deze ontwikkelingen met elkaar verbonden zijn, maar ook hoe Nederlandse en internationale kunstenaars een artistieke invulling vonden voor het Oosten. De invloeden hiervan blijven zelfs nog tot in de 21e eeuw doorsudderen.

Voor de totstandkoming van de tentoonstelling werd samengewerkt met het Rijksmuseum Amsterdam, het Singer Laren Museum, Kunsthandel Juffermans (expert grafisch werk Kees van Dongen), de Universiteitsbibliotheek Leiden, de Stichting Neven Marius Bauer en nog vele anderen.

Programma:
10.00 uur            Ontvangst met koffie/thee en luxe vlaai
10.30 uur            Lezing door Frédèrique van Duppen, conservator/curator van het museum

Aansluitend bezoek aan de tentoonstelling. Frédèrique zal aanwezig zijn om vragen te beantwoorden.

Plaats:
Nederlands Steendrukmuseum, Oranje Nassaustraat 8C, 5554 AG Valkenswaard.

Bereikbaarheid:
Wie met de auto komt, kan parkeren voor het museum (beperkt) en op het Deken Mandersplein (parkeerplaats van winkelcentrum Valkenstaete bij AH). Op loopafstand (circa 5 minuten) van het museum kan in de Carolusdreef en in de Valkenierstraat gratis geparkeerd worden.

Wie de bus neemt, pakt in Aalst buslijn 317 of 318 richting Valkenswaard en stapt uit bij halte Valkenierstraat in Valkenswaard. Het museum bevindt zich op loopafstand van deze halte.

Aantal deelnemers:
Mocht het aantal aanmeldingen zo hoog zijn dat een tweede groep gevormd moet worden, dan herhalen wij deze activiteit op dinsdag 8 november.

Aanmelden (bij voorkeur per e-mail, zo snel mogelijk) en informatie:
E-mail: k-en-c@pvge-awv.nl
Tel.: 040 201 09 80

Kosten (koffie/gebak, lezing en bezoek aan de tentoonstelling):
met museumkaart         €   9,50
zonder museumkaart    € 16,50

U betaalt nadat u bericht hebt ontvangen dat u ingeschreven bent.
Rekening: NL70 RABO 0118820788, t.n.v. PVGE afd. AWV KenC, onder vermelding van ‘Wonderland’