PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu
Kookclub

Ratatouille1

Ratatouille is een Frans’ groentemengsel en dus een mooie benaming voor een kookclub.

Wij komen elke tweede dinsdagavond in de maand, uitgezonderd de maand juni, om 17:00 uur bij elkaar. We beginnen onder het genot van een wijntje gezellig onze belevenissen te vertellen en het menu van die avond door te nemen met de kok. Daarna worden de taken voor de kookbereidingen verdeeld onder de leden. Elke maand is een ander lid op de kookavond kok. Zijn/haar taak is het uitzoeken van de recepten voor het menu, kopen van de ingrediënten en de drank.

Hij/zij maakt thuis een proefmenu om te kijken of de recepten smakelijk en te koken zijn. Het menu bestaat uit een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. De gerechten moeten in een avond klaargemaakt kunnen worden, waarna we ze samen gezellig opeten. We drinken er meestal wijn en in enkele gevallen bier bij.

Op de kookavond heeft de kok de leiding. Voor de kookclubavond stuurt hij/zij het menu per e-mail naar de overige leden. We maken minimaal een 3-gangendiner. De gerechten maken we speciaal en mooi. De tafel wordt netjes gedekt met een tafelkleed en servetten.

De kok stuurt in de loop van de week naar de andere leden een mail met de kosten per persoon. Het bedrag wordt via de bank betaald.

Ladies Night

In de maand november hebben wij Ladies Night, waar de partners uitgenodigd worden en de koks een viergangendiner koken. We dekken de tafel dan extra netjes met een bloemstuk, kaarsen, een menukaart per persoon en we zorgen voor een achtergrondmuziekje. We beginnen met een bruisend glas witte wijn met borrelhapjes en gaan daarna aan tafel voor de amuse en de rest van het menu. De partners hoeven alleen maar te genieten van wat de koks gekookt hebben. Zie hier een foto van ons gezellig samenzijn:

Geschiedenis

De kookclub Ratatouille 1 is de eerste kookclub binnen de PVGE Nuenen al opgericht in 2003. Ratatouille is een Frans’ groentemengsel en dus een mooie benaming voor een kookclub.

De doelstelling van onze kookclub was:

  • Mannen kookervaring laten opdoen voor de toekomst, voor als zij voor zichzelf moeten koken.
  • Gezelligheid en sociale contacten.

Wij zijn begonnen met 4 mannelijke leden en wilden er toen geen vrouwen bij hebben. De oprichter had veel kookervaring en de rest was geïnteresseerd in koken. Het was niet de bedoeling om thuis te koken, maar in een buurthuis met kookgelegenheid zoals de Goudvinkhof. Later is dit natuurlijk het Kwetternest geworden.

In 2018 besloten we om het aantal leden uit te breiden met 2 mannelijke of 2 vrouwelijke leden om de kans op nieuwe leden te vergroten. Hiervoor is een oproep gedaan in de Nieuwsbrief en Nieuwsflits. Eén vrouwelijk lid heeft hierop gereageerd. Het klikte direct en zij is aangenomen. Onze kookclub heeft nu 3 mannelijke leden en één vrouwelijk lid, maar er is nog plaats voor een of twee kookenthousiastelingen.

Taakverdeling:

Eén van de leden is contactpersoon voor de kookclub. Zijn taak is de jaarplanning maken: wie welke maand kok is en aanspreekpersoon voor de buitenwereld.
Eén lid zorgt voor het wassen van het tafellaken en de servetten.

Contactpersoon: John van Romondt, e-mail: bericht aan John van Romondt

Klik op deze regel voor het jaarverslag over 2022