PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

GEZONDE LEEFSTIJL

Samenvatting van de lezing van diëtiste Ria van Dijk van 16-09-2022, georganiseerd door onze evenementencommissie

Een gezonde leefstijl kan helpen om langer en in gezondheid op deze aarde te mogen zijn. Kleine veranderingen, ook als je minder jong bent kunnen hier al bij helpen. Kijk eens welke verandering je in zou kunnen voeren en let wel niet alles moet meteen lukken. Kleine stapjes helpen u meer vooruit dan grote sprongen die niet vol te houden zijn.

Voeding
Op het gebied van voeding: zorg dat je niets tekort komt en eet iedere maaltijd lekker. Dus laat iedere maaltijd iets van eiwitten, voor het in stand houden van de spieren, bevatten, bijvoorbeeld een ei, vis, royaal kaas of vlees(waren). Om het advies 250 gram groenten per dag (7 dagen per week) te kunnen halen, versier de broodmaaltijden met een zelfgemaakte groentesoep of met een groot stuk komkommer of met gebakken tomaat (met ei voor de eiwitten).

Gebruik dagelijks goede vetten zoals olijfolie, noten en eet zeker 2 keer per week vis (mag ook uit blik of de vriezer). Zorg dat je voldoende drinkt: koffie, thee en water tellen hier ook bij. Alcohol telt niet mee. Vitamine D is heel lastig voor minder jonge mensen om in voldoende mate met zonlicht op je huid en met voeding binnen te krijgen, dus dat zul je moeten slikken. Overleg met de apotheek. Het huismerk van de apotheek is niet duur en wel goed.

Bewegen
Op het gebied van bewegen ELKE vorm van bewegen is winst. Verspreidt het over de dag, ook oefeningen die je zittend doet tellen mee. Probeer nooit langer dan een uur stil te zitten.

Slapen
Op het gebied van slapen: regelmaat is belangrijk en daar kan een middagdutje zeker bij horen. Probeer in de avond op de bank niet te dutten… mis bijvoorbeeld het journaal niet… ga desnoods even staan of lopen. Vlak voor het slapen moeilijke (telefoon) gesprekken of intensief schermgebruik zijn niet helpend.

Ontspanning
Op het gebied van ontspanning: zoek de natuur op. Of ontspan met een hobby, sport of activiteit Dagelijks ademhalingsoefeningen doen, mediteren of bidden zijn helpend.

Zingeving
Op het gebied van verbinding of zingeving: breng tijd door met mensen waar je energie van krijgt. Geef hulp aan anderen (bv door echt te luisteren naar een ander, dit is zeer helpend) en vraag hulp bij dingen die voor jouw lastiger zijn.

Middelen
Op het gebied van middelen: Gebruik zo min mogelijk en zeker niet dagelijks alcohol of drugs. Zoek hulp bij het stoppen met roken. Overleg regelmatig met de apotheker of de huisarts of uw medicatie goed afgestemd is op wat goed voor u is.

Diabetes type 2
Voor mensen met diabetes type 2 of prediabetes heeft “Voeding Leeft” de cursus: Keer Diabetes 2 Om. Een cursus van een half jaar waarin mensen op al bovenstaande gebieden gezonder gaan leven. Daardoor kan de medicatie voor diabetes al snel afgebouwd worden. Mensen hoeven niet meer te spuiten en ook de andere DM medicatie kan geminderd worden. We volgen de deelnemers nog zeker 1,5 jaar na de cursus en de ervaring heeft geleerd dat bijna alle deelnemers ook zo lang na de cursus nog steeds geen of veel minder medicatie voor DM hoeven.

Oude deelnemers rapporteren allemaal dat hun gezondheid blijvend verbeterd is. Alle ziektekosten verzekeraars vergoeden de cursus, ook voor mensen met prediabetes. De huisarts of POH kan een cliënt verwijzen. Er zijn gratis online informatiebijeenkomsten.

Kijk op www.keerdiabetesom.nl.

Over dit onderwerp is ook een en ander te vinden op website:
https://www.artsenleefstijl.nl/index.mchil?page=leefstijlro er&id=1025

Ria van Dijk heeft ook een eigen website, boordevol informatie:
https://www.dietist-riavandijk.nl/
Zij is telefonisch bereikbaar op 06 40 71 44 71 e-mailadres: info@dietist-riavandijk.nl