PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Filmlezing Wolven en hun gedrag door Paul Wolff, landschapsecoloog

Wanneer: op 29 september

Waar: in Scarabee3 (boven aan de trap) bij sporthal De Hongerman, Mantelmeeuwlaan 12.

Aanvang: 14:00 uur, zaal open 13:30 uur,

Toegang gratis voor leden.

De wolf is weer terug in Nederland. We moeten er met z’n allen nog aan wennen. Aan de ene kant wordt hij als toppredator graag gezien als medebewoner van onze natuur. Maar bij anderen zit de schrik er goed in: een roofdier in onze directe omgeving…. Oog in oog met een wolf.

Alle reden dus om eens dieper in de biologie van de wolf te duiken. Dat gaat aan de hand van twee films die Paul Wolff heeft gemaakt van ontmoetingen met wolven. Eén in de wildernis van Canada en de andere in Wit-Rusland. Hij was op bezoek bij een bioloog die met drie wolven dagelijks de natuur in trekt. Het zijn weliswaar half wilde wolven maar dat gaf wel de mogelijkheid om ze van heel dichtbij te kunnen volgen. En dat gaf een bijzondere inkijk in hun gedrag.

Paul gaat daar nader op in en ook de plaats van de wolf in de natuur wordt belicht. Hij zal daarna de terugkeer van de wolf in Nederland behandelen. Wat is er sinds 2015 gebeurd en hoe is de stand van zaken nu? En hoe moeten we leren omgaan met wolven in onze nabijheid?

Paul Wolff is als landschapsecoloog werkzaam geweest bij overheden om via de ruimtelijke ordening de belangen van natuur en milieu te behartigen. Maar hij is ook filmmaker die vooral geïnteresseerd is in de wildernis van koude streken zoals Canada, Alaska en Spitsbergen. Met zijn films laat Paul niet alleen de natuurlijke rijkdom van de wildernis zien. Hij maakt de kijker ook deelgenoot van de emoties die hij ervaart als hij met zijn camera door de wildernis trekt en soms oog in oog staat met groot wild, zoals wolven.

Paul: “In die afgelegen gebieden ben je te gast, de natuur dwingt respect af. Het beleven van de grootse, maar ook harde en meedogenloze wildernis die je omgeeft en waarin je volledig op je zelf bent aangewezen is heel bijzonder. Door volledig op te gaan in het landschap – en vooral door er de tijd voor te nemen – ontmoet je vaak van heel dichtbij grote wilde dieren zoals beren, wolven, kariboes. Dat zijn heel bijzondere ervaringen.”