PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Zonder risico extra inkomen

Voor eigen woningbezitters is er de mogelijkheid om op basis van de overwaarde van hun woning extra inkomen te verwerven zonder het huis te verkopen en zonder allerlei beperkende voorwaarden.

Hoe? Door gewoon een normale hypotheek dan wel een verzilver-hypotheek af te sluiten.
Voor wie een redelijk inkomen heeft is een gewone hypotheek de goedkoopste oplossing.
Hoeveel u kunt lenen hangt van uw inkomen en de overwaarde van uw woning af. Het bedrag wordt ineens uitbetaald. Voor gepensioneerden met een lager inkomen is er de verzilverhypotheek. Die wordt veelal uitbetaald in maandelijkse bedragen. De schuld wordt afgelost bij verkoop van de woning of na overlijden van de langstlevende partner. De banken regelen het zodanig dat de schuld niet hoger wordt dan wat het huis opbrengt. En de nabestaanden dus niet met een schuld blijven zitten. Ook is er door bedoelde afspraak geen risico van gedwongen verkoop omdat de schuld te hoog oploopt. De rente is niet aftrekbaar wanneer u het geld voor het ophogen van het inkomen gebruikt en bijvoorbeeld niet voor het levensloopbestendig maken van uw woning. Want ook dat kan en daar zou u een verhuizing mee kunnen uitsparen.

Kortom: u kunt op deze manier zonder risico extra inkomen verwerven
Het enige wat je negatief zou kunnen noemen is de hoogst waarschijnlijke daling van de netto-verkoop-opbrengst van uw woning zolang de hypotheek niet is afgelost. Ook afhankelijk overigens voor welke hypotheekvorm je hebt gekozen: annuïteit of aflossingsvrij. In dit laatste geval geldt dat het aflossingsvrije deel niet hoger mag zijn dan de helft van de overwaarde. Waar u rekening mee moet houden is dat er aan het verstrekken van bedoelde hypotheek een adviesgesprek met de bank vooraf gaat (rond de € 1000) en uiteraard dient er een taxatie van de woning plaats te vinden.

Mocht u een dergelijke inkomensverhoging overwegen, steek dan uw licht niet alleen bij uw eigen bank op. Vergelijk de mogelijkheden van verschillende banken.