PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

ANWB – AutoMaatje

ANWB AutoMaatje is een vervoerservice waarbij vrijwilligers met hun eigen auto minder mobiele plaatsgenoten op verzoek vervoeren. Ongeacht waar u naar toe wil: naar de kapper/ergens op bezoek/gaan winkelen/naar de dokter, ziekenhuis of therapeut/ het maakt niet uit. Om hiervan gebruik te maken dient u zich te laten inschrijven.

Inwoners van Geldrop en Mierlo kunnen hiervoor bellen naar 040 – 782 08 67 op maandag t/m vrijdag van 09.00 – 12.00 uur;

Inwoners van Heeze, Leende en Sterksel kunnen bellen naar 06 – 573 843 07 op maandag t/m vrijdag van 09.00 – 12.00 uur.

Het aanmelden is gratis. Voor het vervoer wordt een onkostenvergoeding gevraagd van 30 cent per kilometer plus eventuele parkeerkosten. Het tarief van 30 cent per km is landelijk en is door de ANWB vastgesteld als een redelijke vergoeding voor de brandstofkosten + enige afschrijvingskosten e.d. U betaalt rechtstreeks aan de chauffeur na afloop van de rit.
In plaats van bellen kunnen inwoners van Geldrop-Mierlo zich ook inschrijven via automaatjeg-m@levgroep.nl en inwoners van de gemeente Heeze-Leende via automaatjeheezeleende@cordaatwelzijn.nl

 

Hoe werkt het?

  1. U dient uw verzoek om te rijden twee werkdagen tevoren telefonisch aan te vragen.
  2. U wordt tijdig teruggebeld zodra er een vrijwilliger/vrijwilligster is gevonden die u wil rijden.
  3. De vrijwilliger haalt u op en brengt u uiteraard weer thuis. Bij ritten binnen het uur  zal hij of zij als regel op u wachten. Kan dat niet of zit er meer tijd tussen, wordt er een afspraak gemaakt wanneer u wordt opgehaald.
  4. U betaalt rechtstreeks aan de chauffeur. Contant, dus zorg ook muntgeld bij u te hebben.

 

Taxbus

Een andere mogelijkheid is reizen met Taxbus. Dat is ook vervoer van deur tot deur. Met dit verschil dat u niet altijd rechtstreeks van A naar B reist.
In principe is Taxbus een collectieve voorziening. Dat wil zeggen dat onderweg er een of meer mensen kunnen worden opgehaald of afgezet. Dat betekent een stukje omrijden. Tot maximaal een half uur. Overigens is dat niet altijd het geval en in elk geval betaalt u daar niet aan mee.

Een ander verschil met Automaatje is dat Taxbus 15 minuten eerder of later dan het afgesproken tijdstip bij u mag aankomen. Als u per se ergens op een bepaalde tijd moet zijn, kan dat in overleg met de centrale worden geregeld.

Voor wie?

Taxbus is uitsluitend bedoeld voor mensen met een aantoonbare medische beperking of een verstandelijk handicap ongeacht de leeftijd en die van de gemeente op grond van de WMO een vervoerspas hebben gekregen.

In Geldrop-Mierlo kunt u zo’n pas aanvragen bij het CMD (Centrum voor Maatschappelijke Deelname), telefoon 040 – 289 38 99 van maandag t/m donderdag van 09.00 uur – 12.00 uur en van 13.00 – 16.00 uur en Vrijdags van 09.00 – 12.00 uur.

Inwoners van de gemeente Heeze-Leende kunnen een vervoerspas aanvragen via een mailtje naar sociaalteam@heeze-leende.nl Of op werkdagen tussen 09.00 uur tot 12.30 uur bellen naar het telefoonnumer van het sociaal team 040 – 2241 455.

Wat kost Taxbus voor pashouders?

Iedere (enkele) rit begint met een opstaptarief van € 0,99. Daarna  € 0,175 voor iedere kilometer van de korste route tussen vertrek- en bestemmingsadres met een maximum van 25 km. Voor iedere kilometer verder dan de 25 kilometer geldt het commercicële tarief van € 2,39 per kilometer. Het vertrekadres óf het bestemmingsadres van de rit dient in uw eigen woonplaats te liggen. Als de gemeente heeft aangegeven dat u iemand nodig heeft als medische begeleiderkan deze gratis meereizen. U mag ook voor de gezelligheid of voor het gemak iemand meenemen als sociaal begeleider. Voor deze persoon geldt hetzelfde tarief als voor de pashouder. Extra meereizenden zonder medische indicatie betalen ieder een opstaptarief van € 0,99 plus € 2,39 voor iedere kilometer die zij samen met een pashouder reizen volgens de korste routeberekening. Ook dan geldt dat het vertrek- óf aankomstadres in de woonplaats van de pashouder moet liggen.

Bij het boeken van een rit informeert de telefoniste u over de kosten.

Deze tarieven komen er op neer dat reizen met Taxbus goedkoper is dan met Automaatje. Vooral bij de wat langere afstanden betaalt u bij Automaaatje behoorlijk meer. Zeker als de vrijwilliger-chauffeur 4x dezelfde afstand moet rijden. Bijvoorbeeld van Geldrop naar Winkelcentrum Woensel is enkel ruim 12 km. Vier maal 12 km = 48 km x 30 cent = € 14,40 + eventuele parkeerkosten.  Dat komt omdat Taxbus gesubsidieerd professioneel vervoer is met betaalde krachten en Automaatje vrijwilligersvervoer. De ANWB heeft berekend dat 30 cent per km een redelijke onkostenvergoeding voor de vrwijwilligers is.

Wanneer en waar naar toe?

Met zowel Taxbus als Automaatje kunt u 7 dagen per week reizen. Al is dat voor de weekenden bij Automaatje beperkt. Het is immers vrijwilligersvervoer. Bovendien dient u bij Automaatje een rit voor zaterdag en zondag op de woensdag er vóór (vóór 12.00 uur) aan te vragen. Bij Taxbus kan dat altijd tot één uur voor u wilt vertrekken. Met Taxbus kunt u reisen tussen  06.00 uur ’s ochtends en 01.30 ’s nachts. Automaatje kan dat hele vroege en late niet garanderen. Met Automaatje kunt u in principe als het ware overal naar toe. Mits er een vrijwilliger gevonden wordt die dat op zich wil nemen. Met Taxbus kunt u (van deur tot deur tegen bustarief) reizen naar Asten, Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Deurne, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende-Sterksel, Helmond, Nuenen,, Oirschot, Reusel-De Mierden, Someren, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.

Wilt u verder reizen?

Ook dat kan indien u een ernstige mobiliteitsbeperking heeft en geen gebruik kunt maken van openbaar vervoer, maar dan met Valys. Ook voor bezoek aan familie of bijvoorbeeld een dagje uit met de kleinkinderen.

Meer informatie

Wanneer u voor de eerste keer met Taxbus of Valys wilt reizen is het verstandig alle informatie te lezen via www.taxbus.nl en via www.valys.nl

U kunt ook bellen naar Taxbus, 0800 – 0231 820. Of mailen naar taxbus@rvcnederland.eu.
Het telefoonnummer van Valys, 0900 – 9630.