PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Op weg naar een dementievriendelijke gemeente

Geldrop-Mierlo werkt aan een dementievriendelijke gemeenschap. In een dementievriendelijke gemeenschap (DVG) doen mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang en goed mogelijk mee in de samenleving. We hebben inwoners gevraagd hoe zij dit momenteel ervaren aan de hand van een vragenlijst. In totaal deden meer dan 400 mensen mee, jong en oud.
De vragenlijst is gebaseerd op tien doelstellingen voor een dementievriendelijke samenleving.

  1. Naar een andere beeldvorming: Weg met het taboe!
  2. Naar meer kennis: Inzicht biedt uitzicht
  3. Naar een betere integratie: Mensen met dementie tellen mee
  4. Naar meer ontmoetingen: Samen
  5. Naar betere contacten tussen generaties: Voor jong en oud
  6. Naar meer welzijn: Warme zorg
  7. Naar meer autonomie: Burgers zoals u en ik
  8. Naar lagere drempels: Iedereen welkom
  9. Naar een veiliger samenleving: Veilig thuis
  10. Naar de mobilisatie van de hele gemeente: Gemeente-breed

Op alle 10 doelstellingen werd door inwoners van Geldrop-Mierlo een voldoende gegeven. Positievere beeldvorming en doorbreking van het taboe en de vindbaarheid van informatie over dementie scoren goed met gemiddeld een 7.3. Op de vraag of er voldoende contact tussen generaties is, wordt opvallend lager gescoord; een 6.2.

Speerpunten

Op basis van deze resultaten en input via verschillende kanalen gaat de werkgroep Dementievriendelijk Geldrop-Mierlo (waarin ook seniorenbelangen haar aandeel levert) dit jaar met drie concrete speerpunten aan de slag. Taboedoorbreking en positievere beeldvorming blijven belangrijk, contact tussen generaties krijgt aandacht en het werken aan een samenleving waarin iedereen welkom is en blijft (bijvoorbeeld bij verenigingen) is het derde speerpunt.

Op 29 september aanstaande is de gemeentelijke werkgroep Dementievriendelijk Geldrop-Mierlo te vinden op het Andere Mert Regenboogfestival in de kasteeltuin van Kasteel Geldrop. Het jaarlijkse evenement in Geldrop-Mierlo rond het thema duurzaamheid, sociale initiatieven en multiculturele diversiteit! Gratis toegankelijk voor iedereen. We vertellen U graag meer over onze activiteiten!