De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) regelt hulp en ondersteuning om mensen behulpzaam te zijn zo lang mogelijk thuis te blijven wonen en dat men kan blijven deelnemen aan de maatschappij. Officieel heet het: wet WMO 2015.
Dan kunt u, wanneer u in Geldrop of Mierlo woont, contact opnemen met het CMD = Centrum voor Maatschappelijke Deelname. Als volgt:
Inwoners van Heeze-Leende dienen contact op te nemen met het Sociaal Team
Wanneer u liever het gesprek bij u thuis wenst te houden, kunt u daar telefonisch om verzoeken. De wet schrijft voor dat de gemeente binnen zes weken na aanvraag moet reageren met een afspraak. Bij de gemeente noemen ze zo’n afspraak het keukentafelgesprek. U kunt zo u wilt hulp krijgen bij dit gesprek. Of u belt eerst de cliëntondersteuner, dus voordat u het CMD belt. (Zie verderop uitleg over de cliëntondersteuner)
De gemeente bekijkt
Vervolgens onderzoekt de gemeente samen met u welke soort ondersteuning u nodig heeft
N.B. U kunt in principe tegelijkertijd voor zowel een of meer algemene voorzieningen als voor een of meerdere maatwerkvoorzieningen in aanmerking komen.
Voor de betaling van zowel de algemene- als maatwerkvoorziening kunt u kiezen uit:
U kunt – gratis – hulp krijgen van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Dat is een geschoolde vrijwilliger wiens sterke troef naast zijn kennis van de WMO het feit is, dat hij/zij onafhankelijk werkt. Indien u dat wenst kan de gemeente u met een clientondersteuner in contact brengen. Of u belt wanneer u in Geldrop – Mierlo woont naar 0613946383. Inwoners van Heeze-Leende kunnen contact opnemen met Max van Hofweegen, tel. 040 – 2263 334
De cliëntondersteuner heeft vooraf een gesprek met u om de problematiek duidelijk in kaart te brengen en gaat samen met u en uw sociaal netwerk op zoek naar een geschikte oplossing. Als de conclusie is dat het noodzakelijk is dat u een beroep doet op de WMO, kan de cliëntondersteuner – wanneer u dat wenst – u bij het gehele proces van aanvraag tot beslissing behulpzaam zijn. Van het gesprek wordt een verslag gemaakt. Twee weken na het indienen van de rapportage moet de gemeente beslissen over uw aanvraag. Dit verslag wordt u toegestuurd voor ondertekening. Met ondertekening geeft u aan dat u het eens bent met de beslissing van de gemeente. Het is dus erg belangrijk dat u precies weet wat die beslissing inhoudt. Het is aan te bevelen ook hierbij de hulpen kennis van de clientondersteuner in te roepen.
Let wel:
U mag van de mensen die u spreekt verwachten dat zij u keuzemogelijkheden aanbieden. Dus dat zij u niet één oplossing aanbieden, maar een variatie. Want alleen dán kunt u kiezen wat bij ú past.
Voor alle duidelijkheid:
Wanneer u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente kunt u bezwaar maken al of niet met behulp van de cliëntondersteuner. U schrijft een brief (bezwaarschrift) aan de gemeente. In dat bezwaarschrift geeft u aan waarom u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente. Dat moet u wel binnen 6 weken doen na ontvangst van de brief van de gemeente.
Er zijn geen kosten verbonden aan het bezwaar maken.
In 2021 betaalt iedereen (in elke gemeente) voor ondersteuning vanuit de WMO negentien euro per maand. Dus ongeacht inkomen en vermogen (spaargeld). Men noemt het een abonnements-tarief. Dit tarief staat los van hoevéél WMO-voorzieningen u gebruikt. Eén bijdrage voor meerdere voorzieningen dus. Voor huishoudelijke hulp én een scootmobel (twee voorzieningen als voorbeeld), betaalt u maandelijks niet 2x maar 1 x negentien euro.
Verpleging en verzorging thuis vallen niet onder de WMO. Voor deze hulp kunt u -via uw huisarts- een beroep doen op een wijkverpleegkundige (bijv. Zuidzorg en Buurtzorg). Daar zijn voor u geen kosten aan verbonden want u bent voor verpleging en verzorging aan huis verzekerd via de ziektekostenverzekering.