PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Vrouwen in de Kunst

 

De afdeling Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende van de seniorenvereniging PVGE organiseert  op woensdag 20 april 2022 de uitgestelde lezing van Erna Charbon over “Vrouwen in de Kunst” in ’t Perron in Heeze. Schoolstraat 48.
Aanvang 14 uur, zaal open om 13:30

Toegang €5 pp.  Te betalen bij binnenkomst. Leden van PVGE Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende gratis.
Graag vooraf aanmelden bij Max van Hofweegen: MaxvHofweegen@Gmail.com of 040 226 3334

Wie een mentale reis door de kunstgeschiedenis maakt komt automatisch langs veel vrouwbeelden, van de Venus van Willendorf via La Gioconda, van da Vinci naar Les Demoiselles D ‘Avignon van Picasso. Veel werken over vrouwen passeren de revue maar opvallend weinig werken van vrouwen.

Het aantal vrouwelijke kunstenaars in de kunstgeschiedenis is veel groter dan men ons tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw wilde doen geloven. Het kunsthistorische verloop van de geschiedenis is sindsdien dankzij de inspanningen van feministische kunsthistorici op waardevolle wijze gecorrigeerd. Want ja, vrouwen die kunst maken hebben wel degelijk bestaan. Sommigen waren zelfs heel succesvol in hun tijd, ondanks het feit dat vrouwen het in de maatschappij en in de kunstwereld veel moeilijker hadden en nauwelijks kansen kregen om kunst te maken en te tonen. Door de patriarchale geschiedschrijving zijn deze kunstenaressen ook nog eens uit het door mannen gedomineerde en geschreven canon verdwenen, ze zijn uit ons collectieve geheugen gewist en vergeten. In deze lezing verdiepen we ons in de levens van een aantal van deze ‘vergeten’ kunstenaars (Gentileschi, Leyster, Morisot), maar we maken ook kennis met moderne vrouwelijke kunstenaars die hun plek in de canon van de kunstgeschiedenis veroverd hebben ( Louise Bourgeois, Marina Abramovic en anderen).

En genieten van hun kunst!

Activiteiten

Wis filter
Er zijn geen activiteiten gevonden die aan de filter(s) voldoen