PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

De Haagse Binnenhof; de historie van de gebouwen eromheen

De Afdeling Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende van seniorenvereniging PVGE organiseert in mei een lezing en een excursie naar De Binnenhof in Den Haag.
Data: lezing 13 mei in De Dreef en OV middagexcursie 20 mei.

We zien op de TV vaak wat er zich  in de gebouwen rond het Binnenhof afspeelt, maar we weten niet zoveel van de historie van het complex. Het Binnenhof, zoals wij dat nu kennen, is het resultaat van een historiserende verbouwing eind 19e eeuw door Pierre Cuijpers. Bij de heropening bood de Haagse bevolking de fontein aan, na enige aarzeling werd deze fontein aanvaard mits de overheid mocht bepalen wanneer en hoe lang de fontein zou functioneren. De waterkosten mochten immers niet te hoog worden, een vooruitziende blik?

Ook andere beroemde architecten zoals o.m. Pieter Post, Daniël Marot en Pieter de Swart, hebben bijgedragen aan de nog steeds chique uitstraling van de omgeving van het Binnenhof. Het Lange Voorhout werd ooit omgeschreven als rijker dan de Gouden Bocht (Herengracht) in Amsterdam.

In de lezing zal onder meer worden ingegaan op de cultureel-historische ontwikkeling van het Binnenhof en omgeving, inclusief een virtuele rondleiding door de Oude Statenzaal, waarin nu de 1e Kamer vergadert, en de Trêveszaal, waar de wekelijkse kabinetsvergaderingen plaatsvinden. Het huidige Binnenhof had er ook heel anders uit kunnen zien, een aantal beroemde ontwerpen waaronder die op initiatief van Thorbecke, zullen worden besproken. De te restaureren Groote Zaal, pas na de heropening Ridderzaal genoemd, was bijna ingestort door een te zware nieuwe dakconstructie.

Onze wandeling (en dus ook de lezing) begint op het Plein, ooit de ingang tot het Binnenhof, ommuurd door grachten. Via de Stadhouderspoort gaan we naar het Buitenhof, ooit een besloten plein met links de Stadhouderlijke Dierentuin. Achter het Drees standbeeld is nog een klein stukje over van de oorspronkelijke architectuur. Erna nemen we een kijkje op de Vijverberg(en), de Voorhout(en) en de Kneuterdijk. U zult verbaasd staan wat we onderweg allemaal tegenkomen: Stedelijke Logementen, de woningen van onder meer Johan de Witt, Gijsbert Karel van Hogendorp, Oldenbarnevelt, de Kloosterkerk, Pagehuis, Huis Huguetan, het Hoofdkwartier van Generaal Winkelman en, last but not least, het befaamde, meest chique Haags Hotel Des Indes, spreek uit Des Ènde, met wortels in het koloniale Batavia. Mogelijk dat we daar terecht kunnen voor een drankje met een Haags taartje (eigen kosten).

Aad Engelfriet is weer onze gids en zal ook de lezing verzorgen.

 

BELANGRIJK: aan de excursie kunnen max. 15 personen deelnemen. Aan de excursie kunnen alleen mensen deelnemen die de lezing  hebben bijgewoond. Uiteraard is iedereen welkom bij de lezing!

 

  • 2 uurs lezing: vrijdag 13 mei, 14.00 – 16.00u, locatie: De Dreef  Willem Barentszweg 69, Geldrop
  • Excursie: vrijdag 20 mei, na afloop van de lezing worden alle reisdetails besproken
  • Excursie Openbaar Vervoer  kosten voor eigen rekening
  • Lunch Den Haag eigen rekening, idem voor koffie/thee bij Des Indes of een andere locatie
  • Excursie gaat altijd door, middagwandeling duurt ca 2,5 uur, u dient goed ter been te zijn

LET OP: Maximum aantal deelnemers excursie: 15, minimum aantal 7

Bij opgave vermelden Opgave alleen voor de lezing  of Opgave voor zowel lezing als excursie

Voor de excursie geldt VOL IS VOL. Mogelijk dat t.z.t. nog een 2e middag excursie wordt georganiseerd.

Kosten voor deelname aan de lezing: gratis voor leden van de PVGE Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende. Alle anderen betalen € 5,- p.p. Te betalen bij binnenkomst van de zaal.

Deelname kosten excursie voor iedereen: € 10,= p.p., ook te betalen bij binnenkomst van de zaal.

Verplicht aanmelden bij Evert Yntema, e-mail: eef.yntema@hotmail.com of  040 286 3940.