PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Fietstocht rondom Best

Vanaf de Prinsenhof fietsten we richting Aorzel. De kinderen van de basisschool hadden fietsexamen en we fietsten een klein stukje langs hun route. Volgens de moeders langs de kant deden we het heel goed.

Onderweg waren er tussenstops waarbij onze gids, Adrie Brands, vertelde. Zijn verhalen gingen over de geschiedenis van Best, van de invloed van de gletsjers in de IJstijd op het landschap bij het Langven tot het verdwijnen van de heide doordat het industrieterrein bij de Makro werd aangelegd. Vooral de anekdotes waarbij de eigen ervaring een rol speelt, zoals het noveen bij de Mariakapel in Aorzel en de opleiding bij de Bata-school waren heel leuk om te horen.

Op het Bata-terrein hebben we ook een kijkje genomen in gebouw 32 waar diverse ambachten beoefend worden. We maakten een praatje met Teun Prinsen die prachtige vulpennen maakt en bekeken de flessenverzameling van “Puur Dutch”. Daarna was het tijd voor koffie en thee met een heerlijke verse appelflap, warm uit de oven.

 

Na de benen even rust gegeven te hebben fietsten we verder, door het bos dat er is dankzij de krakende dennen voor de mijnbouw en wat gelukkig geen pretpark geworden is. We fietsen over oude wegen waarlangs vroeger de schapen naar de heide gingen en waar Adrie vertelde over de invloed van de mens op het landschap en over de recente aanleg van houtwallen om het voor vlinders en andere insecten gemakkelijker te maken om aan de andere kant van een veld te komen.

Aangekomen bij de Mariakapel in de Vleut hebben we het rondje om Best van kapel tot kapel voltooid en gaan we tevreden naar huis.