PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Zondag 7 mei, dauwtrappen St. Cecilia

Beste muziekliefhebber/-ster,

Graag nodig ik u uit voor het volgende traditionele evenement:
Op zondag 7 mei gaat harmonie St Caecilia voor de 38e keer dauwtrappen.

Dauwtrappen is een traditioneel ritueel dat al eeuwenlang wordt beoefend in Nederland en andere delen van Europa. Het wordt meestal uitgevoerd op Hemelvaartsdag, de veertigste dag na Pasen, maar het kan ook op andere dagen in het voorjaar, zoals de eerste zondag in mei, plaatsvinden. Dauwtrappen was van oorsprong een vroege ochtendwandeling door de natuur, waarbij men op blote voeten door het natte, bedauwde gras liep. In vroeger tijden werden er bijzondere krachten aan de dauw toegeschreven: het zou goed zijn voor de gezondheid en zorgen voor goede oogsten. In de loop der jaren is dauwtrappen uitgegroeid tot een sociaal evenement. Mensen staan vroeg op en maken een wandeling door de natuur, in sommige streken begeleid door een muziekkorps. Na de wandeling wordt er vaak gezamenlijk ontbeten en gedronken, om de dag goed te beginnen.

In het verleden hebben diverse besturen van harmonie St Caecilia, telkens tevergeefs, toestemming gevraagd om op de eerste zondag in mei te mogen gaan dauwtrappen, totdat in 1984 de toenmalige burgemeester de Widt voor het eerst toestemming gaf. Sindsdien is het een jaarlijks evenement in Best, wat slechts twee keer niet doorging, vanwege de coronapandemie.

Ook dit jaar start de wandeling onder aanvoering van Harmonie St Caecilia weer bij Café d’n Ekker aan de Nieuwstraat. Hiervandaan wandelt men achter de muziek aan door het dorp. Iedereen kan gewoon aansluiten bij deze wandeling. Onderweg worden diverse stops gehouden, waarbij steeds bijzonder goed voor de inwendige mens gezorgd kan worden. Aan het einde van de wandeling bent u weer terug bij Café d’n Ekker, waar dan een heerlijke koffietafel klaar staat. Na afloop kunt u een bijdrage geven voor de harmonie. De hoogte van deze bijdrage bepaalt u helemaal zelf. Aanmelden is niet nodig, maar u moet er wel op tijd voor opstaan: er wordt om 6 uur gestart!

Met vriendelijke groet,
Erik Noorman,
Secretaris St. Cecilia