PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Treinreis Automuseum Louwman – Den Haag

Donderdag 10 maart 2022: Treinreis Automuseum Louwman, Den Haag
Vertrek om 09:00 uur van station Best

Deze keer duiken we in de geschiedenis van de automobiel. Het Louwman Museum is namelijk een museum in Den Haag voor automobielen. Het heeft als doel een beeld te geven van wat de automobielindustrie sinds 1887 heeft voortgebracht en welke invloed de auto had op kunst, dagelijks leven en bijzondere gelegenheden.

Bijzondere automobielen

Het museum heeft de grootste collectie uit meer dan 130 jaar autogeschiedenis. Een verzameling van ruim 275 auto’s is vanaf 1934 bijeengebracht door twee generaties van de familie Louwman. Als eerste auto van de collectie kocht de Dodge- en Chrysler-importeur en -distributeur P.W. Louwman, een 20 jaar oude maar superluxe Dodge type 30.

De nadruk ligt vooral op bijzondere modellen, baanbrekende ontwerpen en unica. De collectie omvat beroemde sport- en racewagens als Ferrari’s, Maserati’s, Alfa Romeo’s en Bugatti’s. Verder staan er auto’s van bekende personen, zoals een Cadillac van Elvis Presley, de Aston Martin van James Bond in de film Goldfinger, de Humber van Sir Winston Churchill en de Mercedes-Benz van keizer Wilhelm II van Duitsland. Maar bewonder er ook bekende oude middenklassers of het prototype van de DAF 600.

Kunst in beweging

Er is nog veel meer te zien dan bijzondere auto’s! Evenveel expositieruimte voor datgene wat de auto allemaal teweeg bracht in de schilderkunst, illustraties, affiches, sculpturen en trofeeën. Prachtige miniaturen van auto’s, niet alleen om te bewonderen, maar bekijk zeker de zogenaamde Spindizzies uit de jaren ‘30, die met snelheden tot ruim 200 kilometer per uur over speciale banen raceten. Verder zijn er de kunstige affiches van bekende kunstenaars waarmee de mensen tot koop werden verleid of om races, rally’s of zelfs modeshows bij te wonen. Ook zijn automobielen van oudsher een inspiratiebron voor het ontwerp van gebruiksvoorwerpen. Bekijk de bijzondere verzameling van horloges, sigarettenhouders, flessen, borden en nog veel meer. Niet alleen ontwerpers en grafisch kunstenaars maar ook beeldend kunstenaars werden geïnspireerd tot het creëren van zilveren, bronzen en porseleinen kunst voor exposities, als mascottes voor merken of als prijstrofee bij evenementen.

Het gebouw

Ontwerp van de Amerikaanse architect Michael Graves. Het gebouw dat grenst aan het Haagse Bos heeft drie verdiepingen. De rode bakstenen in de imposante gevels zijn in een speciaal weefpatroon gemetseld. Met een vloeroppervlak van circa 15.000 vierkante meter, een grondoppervlak van circa 7000 vierkante meter heeft het ruim 10.000 m² expositieruimte. De ‘grote hal’ is 90 meter lang en 15 meter hoog en heeft een houten, gewelfd plafond. De grote stenen leeuw die waakt op het toegangshek is afkomstig van het Dierenpark Wassenaar, dat bestaan heeft van 1937 tot 1985 en ook eigendom was van de familie Louwman.

Organisatie van de dag

We vertrekken om 09.00 uur van station Best. Via Tilburg treinen we naar Den Haag Centraal. Daar nemen we de bus naar het museum, waar we rond 11 uur voor de deur uitstappen.  We worden ontvangen met koffie/thee met iets lekkers. Aansluitend gebruiken we de lunch in het bijzondere restaurant van het museum.

Voor de rondleiding worden we in 2 groepen verdeeld.
Aansluitend dineren we in Den Haag bij restaurant Gusto.

COVID maatregelen:

In verband met corona kunnen met deze treinreis maximaal 30 personen mee. Op het moment dat we dit schrijven is een mondkapje nog steeds verplicht in de trein, in het museum en bij binnenkomst in het restaurant. Ook is een geldig vaccinatiebewijs of een toegangstest verplicht bij het binnengaan van het museum en het restaurant.

 

Kosten

Voor deelnemers met een Museumjaarkaart (MJK of een vriendenloterij VIP-kaart) kost deze reis kost € 49,00 per persoon; zonder MJK of VIP-kaart zijn de kosten € 66,50.

Deze prijs is inclusief de toegang tot het museum, rondleiding met gids, ontvangst met koffie/thee, de lunch en het driegangen diner. De kosten zijn exclusief trein- en buskaartjes en drankjes bij het diner zijn voor eigen rekening. De meeste leden hebben een treinabonnement waarmee per abonnement 3 personen met 40% korting mee kunnen.

De automatische incasso zal plaatsvinden op 7 maart 2022.

Cor van den Bosch en Jolien Wiertz hebben deze reis voorbereid. Zij kunnen tot uiterlijk 2 weken van tevoren de reservering maken voor het aantal deelnemers aan de reis. Let dus op de uiterste inschrijfdatum. Annuleert u ná deze datum dan zullen onvermijdbare kosten aan u in rekening moeten worden gebracht.

Inschrijving

Inschrijven kan tot uiterlijk 18 februari 2022. Niet-treinreisclubleden kunnen altijd een proefreisje meemaken om de sfeer te proeven. Inschrijven doet u bij voorkeur via onderstaande groene knop.
Vergeet niet uw dinerkeuze (vis, vlees, vegetarisch) aan te geven.

Inschrijven