PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Themabijeenkomst ‘Rondom de laatste levensfase en het levenstestament’

Datum: donderdag 6 oktober, van 14:00 – 16:00 uur
Lokatie: de Prinsenhof
Informatie:
Inschrijven: niet nodig
Kosten:  € 2,00 (inclusief koffie/thee)

Praten over ziek zijn of je levenseinde, dat omzeilen we het liefst. We weten allemaal dat dit ons kan en gaat overkomen, maar we zijn eigenlijk een beetje bang voor deze kant van het leven. Als je ziek bent of niet meer beter wordt gaat het om een goed contact met je eigen wensen en grenzen en met je naasten en zorgprofessionals (artsen, specialisten, verpleegkundigen). Maar wat dan en vooral hoe dan? Op donderdag 6 oktober is er in Prinsenhof over dit thema een informatiebijeenkomst, georganiseerd door de SeniorenRaadBest. Mirjam van Schijndel geeft dan vanuit haar professionele achtergrond en ervaring een presentatie “Rondom de laatste levensfase en het levenstestament”. Uiteraard is er gelegenheid voor vragen en discussie.

Over Mirjam van Schijndel
De afgelopen 25 jaar heeft Mirjam in haar werk als verpleegkundige bij veel mensen in de laatste levensfase aan hun bed gestaan en gezeten. De focus lag daarbij vooral op het lichamelijke aspect. Maar stervensbegeleiding en de voorbereiding daarop is veel meer. Oprechte aandacht voor de mens, zijn of haar verhaal, wensen, angsten en mogelijkheden – ook voor de naaste familie. Voor Mirjam was dat een reden om een opleiding stervens- en rouwbegeleiding te volgen en een eigen praktijk in Best te beginnen onder de naam Grief Relief. Zij verpleegt, ondersteunt en begeleidt bij onzekere en angstige tijden als genezing niet meer mogelijk is. Dat doet ze tijdens zorgmomenten, individuele gesprekken en/of familiegesprekken om de pijn te verzachten, angst weg te nemen, mantelzorger te ontlasten en de tijd die nog rest waardevol te maken. Daarbij ligt de aandacht op dat wat belangrijk is voor iemand. Een waardevol afscheid geeft ook kracht tijdens het rouwproces van de nabestaanden.

Onderwerpen die tijdens de bijeenkomst op 6 oktober aan bod komen:

  • Jij & je kracht
  • Zorg (waar, welke hulp, vergoeding)
  • Wensen voor de laatste levensfase
  • Je medische wensen en grenzen
  • Palliatieve sedatie, euthanasie
  • Het sterfbed
  • Geldzaken: wat kun je nu alvast regelen
  • Zelf je nalatenschap regelen (testament, levenstestament)
  •  Jouw afscheid (mogelijkheden en kosten)

Zoals gebruikelijk voor themabijeenkomsten van de SeniorenRaadBest is iedereen welkom en hoef je je niet van tevoren aan te melden. Bij binnenkomst betaal je wel 2,00 – dat is voor je kopjes koffie/thee.