PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

KUNST & CULTUUR – TIPS

Met enige regelmaat ontvangt de commissie Kunst & Cultuur tips van enthousiaste leden die een ontdekking hebben gedaan waarvan zij hebben genoten. Soms zijn dat activiteiten binnen de regio of kleinschalige activiteiten van interessante mensen die niet zo aan de weg timmeren. In deze rubriek geven wij deze tips aan u door. Doe er uw voordeel mee!

TIPS 3

1. Museum Krona – Uden
Tussen 1963-1965 illustreerde Salvador Dalí de Bijbel, een van zijn meesterwerken, ongekend van virtuositeit en originaliteit, van kleur en expressiviteit. Het museum wijdt een unieke tentoonstelling aan een onbekende kant van de surrealist Dalí. Alle 105 voorstellingen op de tentoonstelling zijn met de hand gesigneerde proefdrukken.
Periode: nog t/m 20 november 2022
Adres: Veghelsedijk 25, 5401 PB Uden
Informatie: https://www.museumkrona.nl/nl/nu-te-zien/tentoonstellingen/dali/

2. Museum Catharijneconvent – Utrecht
Tentoonstelling Gospel toont de geschiedenis en actuele betekenis van een van de invloedrijkste muziekstromingen sinds haar ontstaan in het slavernijverleden. Het is een reis langs het onderbelichte verhaal van een muziekgenre en lifestyle, een muzikale reis van kracht en hoop.
Periode: 30 september 2022 – 10 april 2023
Adres: Lange Nieuwstraat 38, 3512 PH Utrecht
Informatie: https://www.catharijneconvent.nl/

 

3. Museum Catharijneconvent – Utrecht
Het museum nodigt ons uit: “Wij zijn dol op kerst! Al bijna honderd jaar laten we vol trots onze Napolitaanse kerststal zien. Het bekijken is voor jong en oud een unieke ervaring. Vorig jaar konden we gigantisch veel extra figuren aankopen. Wat een droom! Hiermee kunnen we een opstelling maken die nog nooit eerder te zien was in Nederland. Alle honderden eeuwenoude Italiaanse figuren komen samen in een nieuw spectaculair decor met echte Utrechtse eyecatchers. Wat te denken van de Domtoren, de grachten, de Winkel van Sinkel en de Utrechtse Bloemenmarkt! De 21e eeuw hand in hand met de 18e eeuw. Een feest van herkenning! Laat je raken, verwonder en vergaap je aan de mooiste, spectaculairste, theatraalste, bijzonderste kerststal.”
Periode: 17 december 2022 t/m 8 januari 2023
Adres: Lange Nieuwstraat 38, 3512 PH Utrecht
Informatie: https://www.catharijneconvent.nl/tentoonstellingen/zininkerst/

4. Teylers ▪ Museum van de Verwondering
Met ‘Hockney’s Eye’ belicht Teylers Museum het werk van David Hockney, een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van dit moment. Al zijn hele carrière lang onderzoekt Hockney hoe oude meesters de ruimtelijke werkelijkheid vertalen naar het platte vlak. Volgens hem deden zij dit niet alleen op basis van directe waarneming of door toepassing van lijnperspectief, maar maken zij daarnaast al eeuwenlang gebruik van optische hulpmiddelen zoals lenzen en spiegels. In Hockney’s Eye staat dit belangrijke – en niet onomstreden – thema in zijn oeuvre voor het eerst centraal.
Er zijn reconstructies gemaakt van historische artistieke hulpmiddelen zoals een perspectiefraam, een bolle spiegel en een camera obscura. In de natuurwetenschappelijke context van Teylers kijken we door de ogen van Hockney naar de kunstgeschiedenis.
Periode: 23 september 2022 t/m 29 januari 2023
Adres: Spaarne 16, 2011 CH Haarlem
Informatie: https://www.teylersmuseum.nl/nl/bezoek-het-museum/wat-is-er-te-zien-en-te-doen/hockneys-eye