PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Veelbelovend muziektalent op het podium in De Hofnar

Op donderdag 15 december 2022 bieden wij u een sprankelend kamerconcert in december. Twee jonge veelbelovende talenten, Rachel Daniels en Rosanna Tait spelen, samen met Frans van Tuijl, pianotrio’s van Ludwig van Beethoven en Felix Mendelssohn Bartholdy en werk van Fritz Kreisler.

Ludwig van Beethoven – Pianotrio in c mineur, opus 1 – No.3
Het achttiende-eeuwse pianotrio heeft zijn wortels in de triosonate uit de Barok, de zogenaamde ‘sonata a trè’. Nadat aanvankelijk de piano een dominante rol vervult, gingen de cello en de viool geleidelijk mede de klankkleur bepalen. Van Beethoven ‘s Opus 1 is een set van drie pianotrio’s, in 1795 voor het eerst uitgevoerd in het huis van Prins Lichnowsky, de mecenas aan wie ze zijn gewijd. Het is het eerste werk dat Beethoven genoeg vond om ermee zijn schrijfstijl aan het publiek te introduceren. Voor hem was het een lakmoesproef, voor ons vooral muziek om van te genieten

Felix Mendelssohn Bartholdy – Pianotrio 1 in d mineur, opus 49
Het wonderkind Mendelssohn kreeg op 8 jarige leeftijd compositieles, en gaf openbare concerten toen hij 9 was. Zijn Pianotrio 1 in d mineur opus 49, gecomponeerd in 1839, werd één van zijn meest populaire werken voor kamermuziek. Het werd een werk vol lyriek met de piano in de hoofdrol.  Het trio opent met een zangerig thema door de cello, direct gevolgd door de viool. De piano heeft voorlopig een bescheiden rol. Het tweede deel begint met piano solo met een romantisch thema dat even later beantwoord wordt door viool en cello. In een snel tempo zet de piano het scherzo in. De piano vervult een zeer virtuoze rol dit derde deel.

Cellist Rachel Daniels maakte op haar zevende kennis met de cello en volgde de klassieke opleiding aan de conservatoria van Rotterdam, Barcelona Tilburg. Haar opleiders noemen haar een hardwerkende professional die geen gelegenheid om ervaring op te doen onbenut laat. Sinds 2020 speelt zij op een Rombouts cello uit 1642, haar ter beschikking gesteld door een anonieme donateur. Haar grote liefde ligt bij de klassieke kamermuziek maar haar veelzijdigheid en haar buitengewone cellotechniek zijn ook te bewonderen wanneer zij speelt met Armin van Buuren in de Ziggo Dome Amsterdam, het Joods Amsterdams Vioolorkest in het Concertgebouw, of het Nationaal Jeugdorkest in de Weense Musikverein. Zij geeft les aan meerdere Muziekscholen in Nederland.

Violist Roanna Tait volgde haar studie in haar geboorteplaats Edinbugh en aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, bestudeerde de Kodály-methode en verdiepte zich in de barok viool. Zij is een gepassioneerd orkestviolist, treedt op met het Nederlandse Nationaal Jeugdorkest en de Philharmonie Zuidnederland, is lid van het Altrnios Piano Trio en mentor van het Ragazze Quartet. Met het Schotse Nevis Ensemble speelt zij op ongebruikelijke locaties zoals scholen, supermarkten, musea, zwembaden, speeltuinen, stations en centra voor daklozen. Hun ideaal luidt: muziek moet ‘overal en voor iedereen’ kunnen klinken. Rosanna werkt als viool- en pianoleraar en als begeleider.

Pianist Frans van Tuijl slaagde op zeer jonge leeftijd cum laude voor zijn examens aan de Muziekschool in Eindhoven. Na een loopbaan als apotheker, een periode van 13 jaar waarin hij de piano nooit heeft kunnen loslaten, koos hij in 1999 voor zijn roeping als pianist. Hij studeerde 5 jaar bij Jan Wijn en aan de Schumann Academie. Al vele jaren begeleidt hij begaafde, klassiek geschoolde zangers en instrumentalisten bij concerten, audities, eindexamens en andere soorten optredens. Hij werkte mee aan TV programma’s, was koor-repetitor bij De Nationale Reisopera en begeleidt zangkoor De Volharding in Valkenswaard bij optredens.

Plaats
Theater De Hofnar, De Hofnar 10, 5554DA Valkenswaard

Programma
14.00 uur            Ludwig van Beethoven – Pianotrio in C mineur, Opus 1 No. 3
14.30 uur            Pauze
14.45 uur            Felix Mendelssohn Bartholdy – Pianotrio in D mineur Opus 49 No. 1
15.20 uur            Fritz Kreisler – o.a. Liebesleid viool/piano

Bereikbaarheid
Wie met de auto komt, kan gratis parkeren op het Carillonplein achter de Rabobank en op het Kloosterplein achter de Nicolaaskerk. Wie de bus neemt, pakt lijn 317 of 318 en stapt uit op de Markt.

Aanmelden (Uiterlijk 30 september, bij voorkeur via e-mail)
E-mail: k-en-c@pvge-awv.nl
Tel.: 040 201 09 80

Kosten: € 25,00

Betalen (Nadat u bericht van inschrijving hebt ontvangen).
Rekeningnummer: NL70 RABO 0118820788, t.n.v. PVGE afd. AWV KenC, onder vermelding van ‘Concert 2022’.

Informatie
Tel.: 040 201 09 80