PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Van 23 t/m 26 september 2022 een 4-daagse bus- of fietsreis naar
Nederland – Odoorn – Drenthe

Drenthe: Het grondgebied van deze provincie omvat het Drents Plateau en de Hondsrug. Het grootste deel wordt in beslag genomen door het Drents Plateau dat uit met zanden bedekte grind- en zandafzettingen bestaat. De voormalige uitgestrekte heidevelden worden grotendeels in beslag genomen door weiden en dennenbossen. Vele van de resterende heidegebieden zijn nu omwille van hun natuurhistorische en recreatieve betekenis beschermd. De oudste dorpen liggen alle op het zandplateau, dit is tevens het gebied waar de meeste prehistorische vondsten zijn gedaan. De oudste veendorpen dateren uit de 11e tot 13e eeuw en liggen nabij de provinciale grenzen, het zijn typische streekdorpen, zoals Ruinerwold, Roderwolde en Schoonebeek. De provincie telt slechts één middeleeuwse stad, de voormalige bisschoppelijke vesting Coevorden. Oorzaken hiervan zijn het langdurige isolement en de sociaaleconomische structuur van het oude Drentse binnenland. De eerste sporen van bewoning dateren van ca. 12.000 voor Christus. De landbouwers van de trechterbekercultuur, bereikten Drenthe vermoedelijk in het 3e millennium voor Christus. Hun grafmonumenten, de hunebedden, hebben een schat aan informatie opgeleverd en horen thans tot de meest bezochte toeristische attracties.
Odoorn: een kleine plaats met ca. 1.950 inwoners en een gezellige oude dorpskern in de gemeente Borger-Odoorn. Odoorn, een Esdorp, had tot ver in de 18e eeuw uitsluitend een boerenbevolking, zelfs de burgemeester, de dominee en de schoolmeester waren tegelijkertijd boer. Het oudste document waarin Odoorn voorkomt is een bezegelde brief van 2 juli 1327 van het klooster Ten Nije Lichte. Bezienswaardig is de kerk die stamt uit 1898. In de directe omgeving van ons hotel vindt u uitgestrekte wandel- en fietspaden; het hotel is een goede uitvalsbasis voor mooie tochten!
Hotel de Oringer Marke (4 sterren)
Het gezellige familiehotel is gelegen aan de brink in het centrum van
Odoorn. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad, wc, telefoon, tv en safe.
Verder beschikt het hotel over een lift, een receptie, bar, lounge, serre, sauna, een jaren sixties-look bowlingbaan, overdekte fietsenstalling met fietsverhuur van elektrische fietsen en fietsen met 7 versnellingen en een gezellig terras. ’s Morgens staat een uitgebreid ontbijtbuffet klaar, ’s avonds genieten we van een heerlijk 3-gangendiner. Ook is er entertainment in het hotel; er wordt een filmavond georganiseerd, er is een hilarische Drenthe quiz, een gezellige Hollandse spelen avond en op een van de avonden spelen we bowling in de bowlingbaan van het hotel.
Fietsen. U gaat op reis met uw eigen (elektrische) fiets. Deze wordt vervoerd in onze speciale fietsaanhanger. Bij het hotel is een stalling met laadmogelijkheid. Voor de fietsroutes ontvangt u een plattegrond met daarop de nummers van de te volgen knooppunten. Het is niet verplicht om deze routes daadwerkelijk te fietsen, het is ook mogelijk om geheel op eigen gelegenheid de omgeving te verkennen. De aanbevolen fietsroutes kunt u ook inkorten; zo kunt u eventueel wat extra tijd nemen in een plaats of bij een bezienswaardigheid. Er is tijdens de fietstochten géén begeleiding. Als u liever een dag niet wil fietsen dan kunt u, in overleg met de chauffeur, deelnemen aan de busreis.

Vertrekdatum: Vrijdag 23 september

De reissom en staffelprijzen:
Voor de busreis:     Voor de fietsreis:     Bij een gemiddelde bezetting van:
€ 413,00 p.p.         € 407,00 p.p.            40 t/m 50 personen
€ 441,00 p.p.         € 435,00 p.p.            35 t/m 39 personen
€ 477,00 p.p.         € 471,00 p.p.            30 t/m 34 personen
Toeslag 1-persoonskamer € 53,00 p.p. (maximaal 12 kamers)

Bij de reissom is inbegrepen:

➢ de reis per luxe touringcar voorzien van bar, modern geluidssysteem met DVD, panoramacamera, toilet, en airco
➢ de verzorging op basis van halfpension met uitgebreid ontbijtbuffet en 3- gangendiner
➢ alle kamers met douche/bad, wc, telefoon, tv en safe
➢ de excursies (inclusief de genoemde entrees)
➢ vervoer van uw eigen (elektrische) fiets in speciale fietsaanhanger
➢ overdekte stalling bij het hotel met laadmogelijkheid.
➢ entertainment in vorm van filmavond, Hollandse spelen, quiz
➢ gratis Wi-Fi
➢ lunch op dag 1
➢ rondrit met gids op dag 1 (enkel voor de busreizigers)
➢ rondrit met gids op dag 2 (enkel voor de busreizigers)
➢ boottocht Groninger land (enkel voor de busreizigers)
➢ entree Royal Goedewaagen (enkel voor de busreizigers)
➢ het afscheidsdiner
➢ alle taxen
➢ Calamiteitenfonds
➢ SGR consumentenbijdrage
➢ reserveringskosten
➢ de diensten van uw ervaren chauffeur/reisleider

Niet bij de reissom inbegrepen:

✗ annulerings- en/of reisverzekering
✗ persoonlijke uitgaven
✗ niet genoemde maaltijden, dranken en eventuele niet genoemde entrees

 

Reisprogramma

Dag 1 Heenreis, de Van Gogh route en het Ambachtsdorp: Vanaf onze opstapplaats rijden we met een korte stop naar ons hotel in Odoorn. Hier worden we ontvangen met een heerlijke lunch.
Na de lunch maken we onder leiding van een gids de Van Gogh route met stop in Orvelte. Van Gogh was één van de vele kunstenaars die naar het Hondsruggebied reisde, op zoek naar de schoonheid van het Drentse landschap.
Ondanks dat de periode die Vincent in Drenthe doorbracht van relatief korte duur was, is het in veel opzichten een belangrijke periode geweest voor zijn ontwikkeling. Tijdens onze tocht zien we o.a. het kerkje van Zweeloo, Havezate de Klencke in Oosterhesselen, Sleen, Oud-Aalden, de verdwenen boortoren in ‘t Haantje en de ontwikkeling van het Oranjekanaal. Vervolgens rijden we verder naar het ambachtsdorp Orvelte. Orvelte is een levend monumentendorp, waar mensen wonen en werken en waar de geschiedenis van een typisch Drents dorp met liefde wordt gekoesterd en getoond. Na dit bezoek rijden we terug naar ons hotel. Vanavond kunt u kijken naar een film over de streek.
Keuze uit de fietsroutegids die u bij aankomst ontvangt in het hotel: Dit jaar heeft u als fietser de keuze uit maar liefst 26 routes van verschillende lengtes, direct vanuit het hotel. Welkom in het fietsparadijs Drenthe! In overleg kunnen jullie met de hele fietsclub op pad gaan of met kleinere groepjes, keuze te over en voor ieder wat wils….

Dag 2 Natuurpark en de stad die álles heeft: Na het ontbijt heeft u vrije tijd om onze vakantieplaats Odoorn te bekijken. Vanmiddag maken we onder leiding van een gids een mooie natuurrondrit over Geopark de Hondsrug. Dit oerland strekt zich uit van Groningen tot voorbij Emmen. De gids neemt ons mee door de prachtige staatsbossen en over onverharde binnenwegen waar u anders nooit zou komen. Hij laat u zien hoe mooi Drenthe is en vertelt authentieke verhalen. Onderweg rijden we langs de hunebedden, smeltwaterdalen, pingoruïnes, grafheuvels, de typische Saksische boerderijen met zijn hoge essen en de grote stille heide. We maken ook een stop in Emmen. De stad heeft een sfeervol centrum, een prachtig plein, een stadspark, winkels en restaurants. De slogan is dan ook niet voor niets “welkom in Emmen de ‘stad’ die álles heeft”. In Emmen maken we een ruime stop. Na de stop rijden we terug naar ons hotel. Vanavond is er een quizavond in het hotel.
Keuze uit de fietsroutegids: Op pad voor een nieuw avontuur.

Dag 3 e hoofdstad van Groningen: Vandaag bezoeken we de stad Groningen. In de stad zijn nog veel eeuwenoude gebouwen bewaard gebleven, zoals de Martinitoren (d’ Olle Grieze) en de bijbehorende Martinikerk. De skyline van Groningen wordt na 500 jaar nog steeds bepaald door de Martinitoren. Maar ook de Der Aa-kerk en de gasthuizen zijn een bezoek meer dan waard. Het Groninger Museum, tegenover het Centraal Station, is het meest spraakmakende museum van Nederland. Niet alleen vanwege het opvallende pand, maar ook vanwege de wisselende tentoonstellingen. De vaste collectie bestaat o.m. uit een grote verzameling porselein en werken van het Groninger kunstgenootschap De Ploeg. U heeft voldoende tijd om deze mooie stad op eigen gelegenheid te bezoeken. Vanmiddag maken we een leuke boottocht, we ontdekken het Groninger land. We gaan per boot een uniek stukje Nederland ontdekken. Wat ooit akkerland was, is nu een prachtig woongebied omgeven door een groot meer met een zeldzaam mooi natuurgebied. De woningen zijn architectonische hoogstandjes. Vanavond is er een gezellige ‘Hollandse spelen’-avond
Keuze uit de fietsroutegids: Een nieuwe tour?!

Dag 4 Keramiek – huiswaarts: Na het ontbijt brengen we een bezoek aan Royal Goedewaagen, een van de weinige aardewerkfabrieken die Nederland nog rijk is en waar met liefde voor het vak en met oog voor detail op ambachtelijke wijze sinds 1610 schitterend aardewerk wordt gemaakt. Er wordt o.a. Delfts blauw en plateel geproduceerd. Tijdens de rondleiding ziet u het proces van Delfts blauw aardewerk vanaf de klei tot het handgeschilderd eindproduct. Daarnaast kunt u een bezoek brengen aan het Keramisch Museum Goedewaagen en de keramiekwinkel.
Keuze uit de fietsroutegids: De laatste etappe.
Na de vrije lunch in het hotel beginnen we aan de terugreis. Met een korte stop onderweg rijden we naar ons dineradres. Deze mooie reis door Drenthe besluiten we met een heerlijk diner.

Uw aanmeldingsformulier vanaf 30 maart sturen naar:
Mies Mermans, Houtvesterwei 8, 5551PD Valkenswaard
E-mailcontact

Het aanmeldingsformulier kunt u downloaden door hier op te klikken.