PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Met Kunst & Cultuur naar het Parijs rond 1900
dinsdag 19 april 2022

Theater De Hofnar
De Hofnar 10, 5554DA Valkenswaard

Bereikbaarheid
Wie met de auto komt, kan gratis parkeren op het Carillonplein achter de Rabobank en op het Kloosterplein achter de Nicolaaskerk. Wie de bus neemt, pakt lijn 317 of 318 en stapt uit op de Markt.

Programma

  • 13:30 uur       De deuren van de Theaterzaal zijn geopend. In het Theatercafé kunt u een drankje nemen.
  • 14:00 uur       Aanvang presentatie.
  • 15:30 uur       Gelegenheid om met elkaar, voor eigen rekening, een drankje te gebruiken in het Theatercafé.
  • De kleurrijke Franse sfeer zal worden vergezeld door Hollandse bitterballen.
  • 18:00 uur       Einde van de bijeenkomst.

Aanmelden (bij voorkeur per e-mail en zo snel mogelijk) en informatie

Betalen, maar eerst aanmelden

  • € 20,00
  • Rekeningnummer: NL70 RABO 0118820788, t.n.v. PVGE afd. AWV KenC, onder vermelding van ‘Parijs’.

 

 

Satie en Debussy, Matisse en Cézanne, Stravinsky en Picasso.
We mogen weer! Te lang is voorzichtigheid troef geweest. Te lang kreeg onze behoefte aan theater, beeldende kunst en muziek de kans om uit te doven. Wij beginnen ‘veilig thuis’, in nauwe samenwerking met Theater De Hofnar in Valkenswaard. Met de prachtige TV serie Chansons van Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps nog vers in het geheugen stuitten wij op een podiumpresentatie van Ko van Dun (docent kunst- en cultuurgeschiedenis) en Jan Ezendam (musicus, componist en dirigent) over beeldende kunst en muziek in het Parijs rond 1900. Zij staan met hun presentatie onder meer geprogrammeerd in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Omdat een busreis naar Maastricht nog wat prematuur kan zijn komen Ko van Dun en Jan Ezendam, op speciaal verzoek van K&C, naar Valkenswaard. Op zijn website schrijft Ko van Dun over deze podiumpresentatie:

“Satie en Debussy, Matisse en Cézanne, Stravinsky en Picasso, het zijn de grote pioniers van de moderne kunst en muziek. Jan Ezendam en Ko van Dun nemen u in een gezamenlijke podiumpresentatie mee naar hún wereld: Parijs in de jaren rond 1900. We komen binnen in een van de vruchtbaarste perioden van onze geschiedenis, La Belle Époque, de halve eeuw vóór 1914. Parijs is het culturele hart van Europa, híer gebeurt het, in de theaters en de galeries die er toe doen, in de salons en cafés waar componisten, schilders en schrijvers elkaar ontmoeten. In een tintelende sfeer van experiment en vernieuwing werden grote stappen op nog onontgonnen terrein gezet. Maar waar waren de componisten en de kunstenaars nu eigenlijk naar op zoek? Wat verenigde hen en hoe kunnen we dat zien en horen?

Parijs 1900 biedt niet alleen een reis door de tijd maar is ook een oefening in kijken en luisteren. Jan Ezendam speelt Debussy, Satie, Ravel en Stravinsky en legt uit wat hen bewoog. Ko van Dun bespreekt de schilderijen van Cézanne, Van Gogh, Matisse en voorziet de voorstelling van een bredere achtergrond.
In een levendige afwisseling van muziek en beeld, van beschouwing en uitvoering ontwikkelt zich een verhaal met spannende wendingen en een dramatisch slot.”