PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Met K&C op zoek naar Paus Adrianus VI, Wereldleider uit Utrecht

Dinsdag 18 oktober 2022

Museum Catharijneconvent is een rijksmuseum voor religieuze kunst, gevestigd in een klooster dat in de 15e eeuw vlakbij de Utrechtse Domkerk werd gebouwd door de karmelieten. Dit klooster droeg de naam van de heilige Catharina van Alexandrië. Wat maakt Museum Catharijneconvent tot een bijzonder museum?

  • Als enig museum voor christelijke kunst en cultuur ter wereld heeft het een collectie van zowel protestantse als katholieke kunstvoorwerpen. Het geeft daarmee een beeld van de christelijke kunst- en cultuurgeschiedenis van Nederland en de invloed van die geschiedenis op onze samenleving.
  • Vanuit de overtuiging dat esthetische, culturele en historische waarden van kunst en erfgoed van het christendom in Nederland van waarde zijn voor iedereen, ontstaan meerstemmige verhalen en een open blik op de wereld. Een sprekend voorbeeld was de recente tentoonstelling ‘Maria Magdalena’, volgens de Digitale Kunstkrant “andermaal een prachtig vormgegeven en ook leerzame expositie, die van begin tot eind boeit”.
  • Museum Catharijneconvent wil een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt en uitgebreid stil kan staan bij voorwerpen en verhalen die aanleiding kunnen zijn voor verdieping en reflectie.
  • Op 17 mei 2008 ontving het museum de European Museum of the Year Award.

Dit museum geeft het podium aan de grootste Utrechter die relatief onbekend is: Paus Adrianus VI, de enige Nederlandse Paus. Adrianus was in Rome een buitenstaander (volgens sommigen een ‘Duitse barbaar’) die met een radicaal hervormingsprogram de door nepotisme, simonie, corruptie en aflaathandel geteisterde katholieke augiasstal wilde uitmesten. Zijn kritiek op de wantoestanden deelde hij met de theoloog Luther en de humanist Erasmus. Met zijn voortvarende aanpak, opkomen voor de armen en eigen kloosterachtig sobere levensstijl, die sterk contrasteerde met de luxezucht van de curieprelaten, lijkt hij sterk op de huidige paus Franciscus.

In het boek ‘De Nederlandse paus Adrianus van Utrecht 1459-1523’ beschrijft Twan Geurts op kundige en beeldende wijze zijn levensverhaal. Twan Geurts geeft voor ons een lezing over de betekenis van deze paus en zijn relatie tot Luther en Erasmus. Daarna zullen wij de tentoonstelling ‘Paus Adrianus VI, Wereldleider uit Utrecht’ bezoeken.

Programma

10.15 uur            Vertrek vanaf de Mariakerk, Warande 8, in Valkenswaard
10.30 uur            Vertrek vanaf de Jumbo, Hortensialaan 2, Aalst
12.00 uur            Lunch in restaurant De Rechtbank
13.15 uur            Vertrek naar het Catharijneconvent
13.30 uur            Informatie over het museum door de directeur en lezing door Twan Geurts.

Bezoek aan de tentoonstelling ‘Paus Adrianus VI, Wereldleider uit Utrecht’.
Naar vrije keuze: bezoek aan andere tentoonstellingen en de vaste collectie.

16.00 uur            Vertrek naar huis
17.30 uur            Waarschijnlijke thuiskomst.

Aanmelden, zo spoedig mogelijk

E-mail:    k-en-c@pvge-awv.nl
Telefoon: 040 201 09 80

Betalen, maar eerst aanmelden

€ 45,00 met museumkaart          € 58,50 zonder museumkaart

(Inbegrepen: museum, lunch, lezing, organisatie, bus, attentie chauffeur).

Rekening: NL70 RABO 0118820788, t.n.v. PVGE afd. AWV KenC, onder vermelding van ‘Catharijneconvent’.

Begeleiders op deze reis

Piet Setz: 06 53 20 87 30
Leo Brabander: 06 27 43 79 81