PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Met K&C naar Dordrecht

Woensdag 7 september 2022

Wij waren in Dordrecht om deze reis voor te bereiden, besloten de stad te onderzoeken vanuit historisch perspectief en liepen een ‘Rondje Dordt’. Dat leverde een onverwacht kleurrijk verhaal op over de rijke geschiedenis van de stad, een verhaal over politiek, handel, godsdienst en sociaal leven. Wij volgden de sporen van die geschiedenis en beleefden een bijzondere stad, ooit door The Times gewaardeerd als een “verborgen parel”.

Het Arend Maartenszhof uit 1600, gebouwd voor weduwen van soldaten die voor het vaderland waren gesneuveld. Het statige pand Doelesteyn, in 1657 gebouwd door Cornelis Vaes, die voor de bekostiging een flinke greep in de staatskas deed. De rechtbank, waar in 1618 de Nationale Synode werd gehouden, van grote betekenis voor de kerk van de Reformatie. De Wijnstraat, die herinnert aan de Rijnwijnhandel, tot aan het eind van de 17e eeuw een bron van welvaart. Het oudste stenen huis van Nederland uit 1495. Het West-Indisch-Huis, gebouwd in 1623 voor bewindhebbers van de West-Indische-Compagnie. Het Zakkendragershuisje, waar de zakkendragers of ‘mazzelaars’ wachtten op werk. De Grote Kerk uit 1460, die een bezoek meer dan waard is. De Korenbeurs waar graan, zaad, vlas en lijnzaad werden verhandeld. Het geboortehuis van de gebroeders De Wit, in 1672 in Den Haag vermoord door het Oranjegezinde volk. En de Statenzaal, waar in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering werd gehouden, het begin van de onafhankelijke Republiek der Nederlanden.

Een glimp van het huidige sociaal leven in Dordrecht werd zichtbaar bij ‘Wereldwijven Ateliers’ in de Voorstraat, een sociale onderneming waar vrouwen uit alle hoeken van de wereld en uit Nederland samen werken aan een toekomst.

Programma

08.30 uur            Vertrek vanaf de Mariakerk, Warande 8, in Valkenswaard
08.45 uur            Vertrek vanaf de Jumbo, Hortensialaan 2, Aalst
10.00 uur            Koffie met gebak
10.45 uur            Lezing: ‘Het ontstaan van Dordrecht’
12.00 uur            Stadswandeling met een gids
13.30 uur            Lunch op eigen gelegenheid en vrije tijd.

Kans om een plek te bezoeken die u boeit: de Grote Kerk, het Dordrechts Museum, het Hof van Nederland, het Huis van Gijn of Wereldwijven Ateliers. Misschien gaat u liever door de straatjes of langs hofjes slenteren, winkelen of zalig niets doen. In de bus ontvangt u meer informatie.

16.00 uur            Vertrek naar huis. Onderweg is er een drankje en een knabbeltje
17.30 uur            Waarschijnlijke thuiskomst

Aanmelden, zo spoedig mogelijk

E-mail:     k-en-c@pvge-awv.nl
Telefoon: 040 – 201 09 80

Betalen, maar eerst aanmelden

€ 46,00 (koffie/gebak, lezing, stadswandeling, organisatie, bus, attentie chauffeur).

Rekening: NL70 RABO 0118820788, t.n.v. PVGE afd. AWV KenC, onder vermelding van ‘Dordrecht’.

Let op

De stadswandeling van 1,5 tot 2 uur gaat door de oude stad. Bestrating en opstapjes kunnen voor problemen zorgen wanneer u moeilijk ter been bent of met een rollator loopt.

Begeleiders op deze reis

Piet Setz:             06 53 20 87 30
Leo Brabander: 06 27 43 79 81