PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Voor komend jaar zijn we bezig om mooie reizen te organiseren.
Een vooruitblik van onze reizen wordt samen met EMA Reizen in januari aan u gepresenteerd.

U krijgt hier nog nader bericht over in de komende nieuwsflits en/of nieuwsbrief.
Op de 9-daagse vlieg-/busreis naar Portugal, van 29 mei t/m 6 juni 2023, kan al worden ingeschreven.
Inschrijven voor 20 januari i.v.m. de deadline voor de vliegtickets.

Klik hier voor het inschrijfformulier.

Mies Mermans
Reiscommissie
E-mailcontact
tel.: 040-2042536

 

Highlights van Portugal

Vlieg-/Busreis

van 29 mei t/m 06 juni 2023

Portugal 9 dagen

Portugal mooie natuur, veel cultuur, lekker eten en drinken. De oorsprong ervan gaat terug tot de vroege oudheid, een land dat dankzij zijn ontdekkingsreizen opklom van een Europees koninkrijk tot een wereldmacht, het grote Portugese Rijk en werd onafhankelijk in de 12e eeuw. Portugal heeft ruim 10 miljoen inwoners waarvan het grootste deel in de dichtbevolkte kuststreek woont, die van de Spaanse noordgrens tot aan Lissabon. De taal die er wordt gesproken is Portugees, maar de meeste Portugezen, met uitzondering van de oudere inwoners, spreekt Engels. De religie is overwegend katholiek. Portugal heeft een mediterraan klimaat, het noorden is frisser en vochtiger dan het zuiden. Door de eeuwen heen heeft Portugal een specifieke cultuur ontwikkeld door beïnvloeding van de verschillende beschavingen. De Portugese keuken is zeer divers en iedere regio heeft zijn traditionele gerechten, er wordt veel gedaan met gedroogde Kabeljauw (Bacalhau), maar ook gegrilde Sardines en Caldeirada, een op aardappel gebaseerd stoofpotje vind je vaak op de menu’s van restaurants.

Hotels
Tijdens onze reis hebben we gekozen voor goede vier sterren hotels die alle voorzien zijn van kamers met bad/douche, wc, telefoon, airco en tv. In Porto zijn we 4 nachten te gast bij hotel Oca Oriëntal. In Lissabon 4 nachten bij hotel Zenit. Beide hotels zijn geboekt op basis van halfpension met bij het avondeten water en wijn inclusief.

Vertrekdatum – reissom:
Maandag 29 mei

De reissom en staffelprijzen:
€ 1429,00 p.p. bij een gemiddelde bezetting van 40 t/m 50 personen
€ 1512,00 p.p. bij een gemiddelde bezetting van 35 t/m 39 personen
€ 1599,00 p.p. bij een gemiddelde bezetting van 30 t/m 34 personen
Toeslag 1 – persoonskamer           € 199,00 p.p. (15 kamers)

Bij de reissom is inbegrepen:
–  de reis per lokale comfortclass touringcar
–  reisbegeleiding door EMA Reizen tijdens de gehele reis van vertrek tot thuiskomst
–  alle kamers met faciliteiten
–  de verzorging op basis van halfpension met tijdens het diner water en wijn inclusief
–  de excursies (inclusief de genoemde entrees)
–  gratis wi-fi
–  transfer van uw opstapplaats tot vliegveld v.v.
–  vlucht met Brussels Airlines Brussel/Porto – Lissabon/Brussel
–  Nederlandssprekende gids Porto*
–  rondvaart Porto met Rabelo-boot
–  Quinta da Pacheca – wijnproeverij
–  Nederlandssprekende Gids Lissabon*
–  Boottocht Aveiro
–  Sandeman port proeverij
–  Palacio de Mafra
–  museum José Franca
–  klooster van Alcobaça
–  alle taxen
–  calamiteitenfonds
–  reserveringskosten
–  SGR consumentenbijdrage
–  de diensten van uw ervaren chauffeur/reisleider

*Indien beschikbaar

Niet bij de reissom inbegrepen:
–  annulerings- en/of reisverzekering
–  persoonlijke uitgaven niet genoemde maaltijden, dranken en eventuele niet genoemde entrees

Reisprogramma:

Dag 1 – Vlucht naar Portugal en bezoek Braga: Vertrek uit Valkenswaard en Aalst. Vanaf Brussel vertrek u met een toestel van Brussels Airlines naar Porto. In Porto aangekomen staat onze lokale touringcar al klaar. Onder begeleiding van de chauffeur en de reisbegeleiding van EMA Reizen gaan we naar onze eerste bestemming Braga. In het charmante Braga staan historische architectuur en majestueuze kerken centraal. Braga is de op twee na grootste stad van Portugal en is beroemd om de relieken, de musea en de goede voetbalclub. De aartsbisschop van Braga is primaat van de Katholieke kerk in Portugal. Braga is de stad in Portugal met de meeste kerken in de binnenstad (meer dan 30); haar bijnaam is dan ook niet voor niets het Rome van Portugal. Na dit bezoek gaan we naar ons hotel.

Dag 2 – Porto & tocht met Rabelo-boot: Vandaag bezoeken we onder leiding van een Nederlandssprekende gids Porto. Porto, de tweede stad van Portugal en de stad die het land zijn naam gaf. De Douro doorsnijdt de stad en de oevers van de rivier worden verbonden door zes bruggen, onder meer een dubbele stalen brug gemaakt door Ingenieur Eiffel. Vooral de rechteroever van Porto is indrukwekkend. De stad is over een afstand van enkele kilometers trapsgewijs opgetrokken tegen deze oever. Daarachter bevinden zich de oude stadswijken met hun eigen karakter. Laat u betoveren door de wijk Ribeira en beleef het authentieke Porto van de vissers, marktkoopvrouwen en de visverkoopsters. Vanmiddag maken we een ca. 50 minuten durende boottocht met een Rabelo. Een Rabelo is een vrachtboot zonder kiel, die speciaal is gemaakt voor het transporteren van vaten port over de Douro naar de wijnhuizen in Porto. Inmiddels zijn de barco-Rabelo’s weggeconcurreerd door het transport over de weg, maar het is nog mogelijk om in Porto rondvaarten te maken op een dergelijke boot. Na de boottocht heeft u nog voldoende vrije tijd om op eigen gelegenheid Porto te bezoeken.

Dag 3 – Aveiro met gondeltocht & Sandeman: De oude havenstad Aveiro is verrassend en uniek om meerdere redenen, gelegen aan de schilderachtige Costa Nova. Het vlakke en kleinschalige centrum is erg gezellig. De kanalen en de bootjes doen je misschien wel denken aan Venetië, daarom krijgt de stad ook wel de bijnaam het Venetië van Portugal. Aveiro beschikt over een aantal gebouwen in Art Nouveau die u zeker niet mag missen. We maken vandaag ook een vaartocht in een Moliceiro. Een stukje geschiedenis in het huidige straatbeeld, dat zijn de oorspronkelijke vissersboten. De Portugese boten heten Moliceiro’s en zien er stijlvol en elegant uit als een gondel. Vroeger werd dit type boot gebruikt voor het verzamelen van zeewier in de lagune. Met een soort harkjes die aan de boot bevestigd zijn, kon het wier van de ondiepe bodem worden gehaald. Na deze ervaring gaan we op bezoek bij Sandeman, in Porto, inderdaad de bekende Port. Hier maken we een rondleiding door de kelders en zien we een film over de regio Douro. We sluiten af met een proeverij van 3 soorten Port.

Dag 4 – Douro Vallei, stad Amarante, Lamego en wijngoed Quinta da Pacheca: We maken een tour door de Douro vallei. Eindeloos veel wijnterrassen met stenen muurtjes met steile berghellingen. De rivier de Douro kronkelt zich sierlijk tussen dit schouwspel door. Het landschap van de Douro vallei is uniek. Hier groeien de druiven voor de beroemde Port- en Douro-wijnen. Sinds de 18e eeuw is de Douro vallei een belangrijke regio voor wijn- en portproductie. UNESCO heeft deze vallei in 2001 uitgeroepen tot werelderfgoed. Na de tour bezoeken we Amarante. Ondanks het feit dat niet precies bekend is hoe Amarante ooit werd gesticht, wordt algemeen aangenomen dat deze stad werd ontdekt en vernoemd naar de Romeinse centurio Amarantus. Amarante ging echter pas echt een rol spelen in het land door de benedictijner monnik St. Gonçalo, nadat hij in de 13e eeuw naar Amarante terugkeerde na een bedevaartstocht naar Italië en Jeruzalem. Naast een prachtig uitzicht op de imposante bergketen Marão, beschikt Amarante over een aantal interessante bezienswaardigheden, regionale restaurants en leuke winkels. In het historische centrum van de stad treft u de beroemde St. Gonçalokerk en de St. Gonçalobrug, die allebei worden beschouwd als meest opmerkelijke bezienswaardigheden en nationale monumenten van de stad. Vanmiddag bezoekn we een wijngoed waar we een rondleiding krijgen met een wijnproeverij met 4 wijnen.

Dag 5 – Op weg naar Lissabon met stop in Coimbra: Na het ontbijt nemen we afscheid van Porto. Onderweg naar Lissabon bezoeken we de universiteitsstad Coimbra. De universiteit, gelegen op een heuvel, is al eeuwen van groot belang en is één van de oudste van Europa en met name de oude gedeelten van de universiteit zijn imposant: de Via Latina, een mooie galerij; de bibliotheek met haar vele tienduizenden boeken en intieme sfeer; de kapel en de tuin. Maar Coimbra heeft meer, kijkt u maar naar de kathedraal. Verder kent de stad vele Romeinse en Moorse invloeden. Deze stad is de geboorteplaats van zes koningen.

Dag 6 – Lissabon: We maken vandaag kennis met Lissabon onder leiding van een Nederlandssprekende gids. We beginnen met een uitgebreide rondrit door deze metropool en zijn fascinerende omgeving. Met onze gids maken we ook een wandeling om u enige highlights te laten zien. Lissabon is verdeeld in verschillende wijken zoals de wijk Alfama, Baxia, de wijk Belém met het grandioze Mosteiro dos Jerónimos. Verder zijn er nog vele hoogtepunten te bewonderen in Lissabon zoals de kathedraal de Sé, de Miradouro da Santa Luzía met zijn tableaus van Azulejos en het Castelo Sao Jorge met het fenomenale uitzicht naar alle zijden. Het Praça do Comércio is een prachtig en imposant plein. Je kijkt uit over de Taag. En wordt omringt door bouwwerken zoals de Arco de Rua Augusta. Midden op het plein staat het standbeeld van Koning D. José I. Na het bezoek met onze gids heeft u nog voldoende vrije tijd om zelf op ontdekking te gaan.

Dag 7 – Palacio de Mafra, Ericeira & Museum José Franca: Vandaag gaan we naar Mafra, om een bezoek te brengen het Palacio de Mafra, dit interessante barokpaleis annex franciscanenklooster laat het stadje Mafra bijna in het niet verdwijnen. Het is gebouwd rondom een Basiliek, in het paleis is veel te zien en hier heeft u ook de tijd voor. Hierna brengen we een bezoek aan Ericeira, een oud vissersdorp dat zijn tradities in ere houdt. Het oude dorp, een doolhof van witte huisjes en smalle straatjes ligt boven de oceaan. Verder op deze dag maken we een korte stop in Sobreiro voor een bezoek aan het Museum José Franca. Een typisch dorp wat de beeldhouwer helemaal nagemaakt heeft op ware grote met klei, compleet met winkels en huizen. Een molen en enkele werkplaatsen ontbreken ook niet in dit dorp.

Dag 8 – Óbidos & klooster van Alcobaça: Deze ochtend bezoeken we Óbidos, deze stad is erkend door UNESCO als literatuurstad. Het oudste gedeelte, dat nog volledig ommuurd is, is een belangrijke trekpleister. Typisch voor dit stadje zijn de witgekalkte huizen die bijna allemaal omlijnd zijn met blauwe, gele of rode strepen. In de kleine straatjes van deze stad is het zeer gezellig en vanaf de muren is er een spectaculair uitzicht op de oude stad maar ook op de omgeving. Een tip om de plaatselijke likeur te proeven is zeker de moeite waard, deze bekende kersenlikeur gemaakt van de wilde wat zurige kers is erg smaakvol. Het wordt uit een kopje van chocolade gedronken, dus ook nog eens duurzaam voor het milieu. Vanmiddag bezoeken we het klooster van Alcobaςa in de gelijknamige stad. Het klooster is uit de 12e eeuw, de kerk en het klooster zijn de eerste Gotische gebouwen in Portugal, het staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en sinds 2007 is het een van de 7 wonderen van Portugal. We nemen onze tijd om dit prachtige klooster te gaan ontdekken. We zijn in de stad waar ook de meest beroemde patisserie van Portugal is gevestigd, Pastelaria Alcoa. De gebakjes worden hier nog gemaakt volgens oud traditionele klooster recepten.

Dag 9 – Lissabon – Cascais – Brussel: Vandaag gaan we Portugal verlaten. Maar omdat we een late vlucht geboekt hebben gaan we deze dag nog een bezoek brengen aan Cascais. Cascais is een stijlvol kuststadje, zowel gelegen aan de Atlantische Oceaan als aan de monding van rivier de Taag. Toen de inwoners van Cascais nog uitsluitend leefden van de visindustrie, liet de koning een enorme citadel met fort bouwen om Lissabon te beschermen tegen piraten. De 16e eeuwse Cidadela de Cascais en het Fortaleza Nossa Senhora da Luz Cascais zijn nog steeds een belangrijke trekpleister. Aan het begin van de 19e eeuw werd het stadje ontdekt als vakantiebestemming door de Portugese koninklijke familie. Snel daarna volgden de adel en de rijken uit Lissabon. Zo groeide Cascais uit tot een mondaine badplaats. Het leuke aan Cascais is dat de sfeer van het oude vissersdorp op een mooie manier samengaat met de moderne tijd. De prachtige binnenstad is heerlijk om doorheen te wandelen. Op afgesproken tijd brengt de bus ons naar het vliegveld waar we later die dag aan de terugreis beginnen.