Woensdag 6 september 2023
De Heilige Driehoek in Oosterhout bestaat uit een gebied met als kern drie kloostercomplexen: Sint Catharinadal, de Onze Lieve Vrouwe Abdij en de Sint Paulusabdij. Daaromheen liggen tuinen, landerijen en monumentale boerderijen, te midden van een historisch patroon van waterlopen en houtwallen. De Heilige Driehoek is een zeldzaam en gaaf bewaard gebied, als historisch-stedenbouwkundige structuur uniek in Nederland en ver daarbuiten.
Alle drie de kloostergemeenschappen hebben in de loop van de tijd in Oosterhout een wijkplaats gevonden, omdat hun voortbestaan elders werd bedreigd of onmogelijk was geworden. In de zeventiende eeuw was dat al het geval met de Norbertinessen. In het begin van de twintigste eeuw vestigden zich vanuit Frankrijk de Benedictinessen en de Benedictijnen in Oosterhout. De drie beschouwende kloostergemeenschappen hebben altijd nauwe banden onderhouden met de Oosterhoutse gemeenschap, de Nederlandse samenleving, de Nederlandse kerkprovincie en de oecumenische beweging. Voor de instandhouding van het Gregoriaans bijvoorbeeld waren de drie kloostergemeenschappen van onschatbaar belang.
Wij bezoeken de priorij Sint-Catharinadal die is gevestigd in het slotje de ‘Blauwe Camer’, een van de fraaiste monumenten van Noord-Brabant. De Norbertinessen die er wonen, kijken terug op een rijke historie. Hun priorij is in 1271 gesticht in Vroenhout bij Roosendaal en is daarmee de oudste kloostergemeenschap in Nederland die ononderbroken bestaat. Toen in 1288 het klooster in Vroenhout werd bedreigd door de Sint Aagtenvloed weken de zusters uit naar Breda. Ze zouden daar blijven tot de Opstand in de Tachtigjarige oorlog het onmogelijk maakte het katholieke geloof uit te oefenen. In 1647 verhuisden zij daarom naar Oosterhout.
In de priorij leven ongeveer 13 zusters, kanunnikessen, die leven volgens de regel van Sint-Augustinus. Aan de priorij is een kunstatelier verbonden, dat vermaard is vanwege de restauratie van oude handschriften en kostbare boeken.
Sint-Catharinadal wil een baken zijn van rust en zingeving, centrum van spiritualiteit en bron van inspiratie, van levenskunst als boodschap. Het Leer- en Inspiratiehuis wil bijdragen aan kwaliteit van leven en persoonlijke groei. De zusters streven ernaar dat de gasten, zowel individuen als medewerkers van bedrijven en instellingen, zich welkom en thuis weten. Sinds 2016 heeft de priorij een eigen wijngaard. De wijn wordt in eigen huis gemaakt en gebotteld.
Programma
11.45 uur Vertrek vanaf de Mariakerk, Warande 8, Valkenswaard.
12.00 uur Vertrek vanaf de Jumbo, Hortensialaan 2, Aalst.
13.00 uur Lunchbuffet in de Amalia Van Solmszaal van Sint-Catharinadal.
14.30 uur Rondleiding door de ‘Blauwe Camer’, de wijngaard en de tuinen.
15.30 uur Koffie/theepauze samen met enkele zusters.
16.00 uur Vervolg van de rondleiding.
16.50 uur Gelegenheid tot het bijwonen van de vespers in de kloosterkerk.
17.00 uur Afsluiting met een glas wijn uit de eigen wijngaard.
17.30 uur Vertrek naar huis.
Aanmelden, zo spoedig mogelijk
E-mail: k-en-c@pvge-awv.nl (bij voorkeur)
Tel.: 040 201 09 80
Betalen, maar eerst aanmelden
€ 55,00 (lunch, rondleiding, koffie/thee, glas wijn, organisatie, bus, attentie chauffeur).
Rekening: NL70 RABO 0118820788, t.n.v. PVGE afd. AWV KenC, onder vermelding van ‘Oosterhout’.
Begeleiders op de reis
Piet Setz (06 53 20 87 30) en Leo Brabander (06 27 43 79 81)